Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci vyvrátili ďalší očkovací mýtus: Rodičia sa začali o deti ešte viac báť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

CHAMPAIGN - Aj rodičia, ktorí bojujú proti očkovaniu svojich detí, sa dokážu obrátiť na inú vieru. Presvedčili sa o tom vedci, ktorí antivaxerov zahrnuli do zaujímavého experimentu. Po účinne zvolenej taktike sa diali hotové zázraky!

Vďaka stúpajúcej neochote rodičov imunizovať svoje deti sa v Európe objavujú choroby, ktoré sa vďaka očkovaniu podarilo na niekoľko rokov takmer vyhubiť. Minulý rok sa v USA vyskytlo trikrát viac prípadov osýpok ako predchádzajúci rok a tento rok Španielsko rozrušil smrteľný prípad záškrtu, na ktorý zomrel nezaočkovaný šesťročný chlapec.

ROZHOVOR Lekár vyvracia najväčšie mýty o očkovaní: Slováci riskujú životy detí aj bielidlami!

Skupina vedcov z Illinoiskej univerzity sa pokúsila vyvrátiť ďalší mýtus  - a to presvedčenie, že zmenu myslenia tvrdohlavých ľudí je ťažké docieliť. Rodičia, ktorých strhlo antivakcinačné hnutie, veria, že napríklad vakcíny MMR (proti osýpkam, príušniciam a rubeole) môžu vyvolať u detí autizmus. Navyše, keď sa vedci v minulosti pokúšali pomocou osvetových článkov takéto a podobné presvedčenia vyvrátiť, stretli sa s nepochopením. Informácie o bezpečnosti očkovanie, paradoxne, ešte viac posilnili protiočkovacie názory rodičov.

Vedci vyvrátili ďalší očkovací
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

„Možno musíme nasmerovať ľudí na iný aspekt rozhodnutia,“ uviedol vo svojom vyhlásení vedúci autor štúdie  Zachary Horne s odporúčaním, že by sa lekári mohli zamerať napríklad na hrozby a riziká vzniku ochorenia. Preto vedci urobili jeden pokus – v testovanej skupine 315  dobrovoľníkov zvýraznili faktické  informácie o nebezpečenstve prenosných chorôb, informuje portál Iflscience.com

Účinná zbraň proti antivakcinačným hnutiam

Účastníci výskumu boli náhodne rozdelení do troch skupín. Prvá skupina dostala na preštudovanie odbornú literatúru, ktorá vyvracala bežné očkovacie mýty. Druhá skupina dostala materiály opisujúce nebezpečné riziká spojené s prenosnými ochoreniami. Boli v nich zahrnuté aj príbehy rodičov, ktorých deti sa chorobami nakazili a pripojili k nim aj odstrašujúce fotografie symptómov a priebehu ochorenia. Tretia skupina bola iba kontrolná a dostala na preštudovanie nesúvisiace odborné materiály.

Na konci výskumu dospeli vedci k potešujúcemu zisteniu – druhá testovacia skupina svoje postoje prehodnotila a mnohí rodičia mali k očkovaniu oveľa pozitívnejší vzťah, ako ľudia z ostatných dvoch skupín. Výskumníci sa domnievajú, že sa im takýmto jednoduchým spôsobom podarilo nájsť účinnú zbraň proti mätúcim antivakcinačným hnutiam.

Čoraz viac ľudí je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: OčkovanieAntivax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu