Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivé varovanie hlavného hygienika: Epidémia osýpok môže prepuknúť aj na Slovensku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Po informáciách o prepuknutí nákazy osýpok v Maďarsku sú v strehu aj Slováci. Dôvodom je fakt, že malé percento slovenských rodičov odmieta povinné očkovanie svojich detí. K situácii sa na tlačovej konferencii Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) vyjadril hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Podľa Mikasa patria osýpky medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Aktuálne s nimi bojuje Rumunsku, kde v roku 2016 prepukla epidémia a nakazilo sa nimi viac ako 3 000 ľudí, pričom 16 ľudí zomrelo. Problém s osýpkami teraz ohlásilo aj susedné Maďarsko, ktoré zatiaľ eviduje päť prípadov nakazených a šesť osôb s príznakmi pripomínajúcimi osýpky.

Vedci vyvrátili ďalší očkovací mýtus: Rodičia sa začali o deti ešte viac báť!

Osýpky sú infekčné vírusové ochorenie, ktoré môžu okrem červených kožných vyrážok sprevádzať aj závažné zdravotné komplikácie v podobe zápalu pľúc, priedušiek a centrálnej nervovej sústavy. Kto osýpky prekoná, ten voči nim získava celoživotnú imunitu.

Amerikou otriasla zbytočná smrť 12-ročnej školáčky: Jej mama zanechala všetkým rodičom ODKAZ

Mikas vidí riziko najmä v tom, že by sa osýpkami mohli nakaziť aj nezaočkované deti na Slovensku – ak by došlo k importovaniu vírusu. „Ak by došlo k importu osýpok do nezaočkovanej komunity, mohlo by dôjsť k prepuknutiu malých epidémií,“ zdôraznil hlavný hygienik, ktorý apeloval na rodičov a pediatrov, aby dôsledne dbali na zaočkovanosť detí.

Zaočkovanosť detí klesla

Vysoko nákazlivý vírus sa prenáša vzduchom. Hoci je od roku 1969 na Slovensku očkovanie proti osýpkam povinné, nie všetci rodičia nariadenie dodržiavajú. Priemerná zaočkovanosť populácie sa totiž pohybuje na úrovni 95 percent oproti želaným 99 percentám. V niektorých oblastiach Slovenska je zaočkovanosť dokonca nižšia ako 95 percent, za čím môže stáť aj trend „biorodičov“ či nedostatok informácií. Kým zaočkovanosť starších ročníkov po roku 1969 sa blíži k 100-percentnému číslu, v posledných rokoch zaočkovaných ubúda.

Desivé varovanie hlavného hygienika:
Zobraziť galériu (2)

Očkovanie proti osýpkam prebieha v dvoch fázach – v 15. až 18 mesiaci života a potom v 11. roku života. Posledný domáci prípad osýpok bol na Slovensku zaznamenaný v roku 1998, neskôr šlo už len o importované prípady. Aktuálne prebieha epidémia osýpok v Rumunsku, Taliansku, Nemecku a Belgicku, vyskytla sa však aj vo Francúzsku, Anglicku, Írsku, či Walese.

...

Viac o téme: VírusOčkovanieEpidémiaOsýpky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu