Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšia "skutočná pravda", ktorej neuverí ani malé decko: Za smrteľným vírusom zika sú vlády!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

CANBERRA – Na svete je ďalšia teória, ktorá má zničiť snahu lekárov o záchranu ľudských životov. Austrálski antivaxeri tvrdia, že obávaný vírus zika súvisí so známou vakcínou, ktorá bola ženám podávaná počas tehotenstva. Prečítajte si, čo si o ich názoroch myslia odborníci.

Členovia austrálskej antivakcinačnej skupiny, ktorá ma na Facebooku asi 3 000 stúpencov, hovoria, že také expanzívne rozšírenie vírusu nie je náhodné. Príčinou je podľa nich známa očkovacia vakcína Tdap, používaná na prevenciu pred záškrtom, tetanom a čiernym kašľom. Tehotné ženy v Brazílii ňou totiž boli zaočkované niekoľko mesiacov pred vypuknutím vírusu zika.

Svet je v pozore, Južná Amerika sa zmieta v chaose: Hrozí najväčšia epidémia 21. storočia

Názory antivaxerov podporuje aj supermodelka Miranda Kerr, ktorá si myslí, že vakcína je zodpovedá za vrodené vady u novorodencov. Dôsledkom nákazy je mikrocefália, deformácia a zmenšenie hlavy a mozgu dieťaťa.

Ďalšia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mikrocefália je veľkou záhadou

Matkou dvoch detí s mikrocefáliou je aj Gwen Hartleyová, ktorej Claire (14) a Lola (9) sa narodili s touto poruchou bez toho, aby sa nakazili vírusom zika. Z obrovského záujmu verejnosti o mikrocefáliu má teraz zmiešané pocity, pretože sa bytostne dotýka jej dvoch dcér. Veľmi dobre vie, čím si deti s takýmto postihnutím musia prejsť. V rodine Gwen sa nikdy nikto s mikrocefáliou nenarodil a lekári netušia, prečo ňou dievčatá trpia. Antivaxeri však veria, že prípad Gwen by mohol hovoriť v prospech ich teórie.

Gwen Hartleyová s dcérami
Zobraziť galériu (5)
Gwen Hartleyová s dcérami  (Zdroj: Instagram/gwennieh)

Podľa austrálskej virologičky Cheryl Jonesovej neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že by vakcína vyvolávala mikrocefáliu. Tehotné ženy dostali zmienenú vakcínu kvôli niekoľkým novým ohniskám čierneho kašľa, aby chránili svoje nenarodené deti. Novorodencov nemožno okamžite zaočkovať, na očkovanie treba čakať niekoľko mesiacov po narodení a lekári ich chceli chrániť už v prvých fázach života.

Lola a Claire
Zobraziť galériu (5)
Lola a Claire  (Zdroj: Instagram/gwennieh)

Brazília začala vakcínou očkovať tehotné ženy po odporúčaní USA, kde malo sérum úspech. Vakcínu dostalo 70 až 80 percent tehotných žien a riziko nákazy novorodencov znížila o 90 percent. To, že sa vírus zika začal šíriť po zavedení očkovacej vakcíny, označili odborníci za náhodnú zhodu okolností.

ROZHOVOR Lekár vyvracia najväčšie mýty o očkovaní: Slováci riskujú životy detí aj bielidlami!

„Vakcínu dostali milióny žien. V USA vykonali niekoľko veľkých štúdií a porovnávali zdravie tisícov tehotných žien – tie, ktoré ňou zaočkovali, ako aj tie, ktoré ju nedostali. Vedecké štúdie nepreukázali vplyv vakcíny na žiadne vrodené vady, predčasný pôrod či krvácanie,“ komentoval pre News.com.au výskumník a imunológ Peter McIntyre a dodal, že spájať vakcínu s vírusom zika je absurdné.

Ďalšia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: VakcínaKonšpiračná teóriaZikaAntivakcinačné hnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu