Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príručka pre utečencov ako sa dostať do Európy: Toto ich čaká v jednotlivých štátoch a u nás!

Vitajte v Európe Zobraziť galériu (5)
Vitajte v Európe (Zdroj: w2eu.info)

BRATISLAVA - Šokujúci kompletný manuál pre pobyt v jednotlivých krajinách Európskej únie nájdu utečenci na internete. Dočítajú sa o základných povinnostiach, ale aj o nástrahách, s ktorými sa môžu v jednotlivých štátoch stretnúť. Medzi nimi nechýba ani Slovensko. Pri jednotlivých štátoch sú uvedené kontakty na organizácie či spoločnosti, ktoré im majú byť nápomocné.

"Vítame všetkých cestujúcich na ich ťažkej ceste a všetkým prajeme šťastnú cestu!" Mohlo by sa zdať, že ide o uvítanie cestovnej kancelárie, no nie je to tak. Týmito slovami víta stránka w2eu.info nelegálnych imigrantov.

Príručka pre utečencov ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto:)

Príručka pre utečencov ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto:)

Server je plný informácií, ktoré môžu využiť utečenci pri ich strastiplnej ceste do, ale aj cez Európu. Rady stoja často za hranicou zákona.

Oficiálny server gréckeho ostrova Lesbos informoval, že nelegálni prisťahovalci, ktorí majú dostatok peňazí dostávajú od tureckých pašerákov akýsi dar, ktorým je príručka. V nej je dopodrobna opísané, ako to funguje v jednotlivých štátoch Európy, alebo ako sa majú domáhať svojich práv na území štátov. Za príručku údajne platia dve až päť tisíc eur. Jej zdrojom je pravdepodobne server w2eu.info, ktorý je aj na obálke príručky. 

Príručka pre utečencov ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto:)

"w2eu.info poskytuje informácie pre utečencov a migrantov, ktoré by mohli byť užitočné pri ich ceste do a cez Európu. Chceme umožniť prístup k poradenstvu a užitočným kontaktom v rôznych európskych krajinách. Chceme umožniť prístup k poradenstvo a užitočným kontaktom v rôznych európskych krajinách," stojí v sekcii O nás na stránke.

Príručka pre utečencov ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto:)

Na Slovensku je na prvom mieste štátna bezpečnosť

Na stránke si pokojne vyberiete krajinu, pri každej je uvedený stručný popis a kontakt na mimovládne neziskové agentúry, charity, rôzne komunitné združenia, ale tiež služby súkromných advokátov. Sú tam uvedené návody, ako sa v danej krajine správať a čoho sa vyvarovať. Informácie pre imigrantov sú rozdelené podľa krajín EÚ. Medzi nimi je aj Slovensko. O našom štáte si môžu utečenci prečítať, že nie je vhodný na trvalý pobyt, radšej nech sa mu vyhnú. Upozorňujú, že na Slovensku je na prvom mieste štátna bezpečnosť, preto ako konečnú stanicu svojej cesty ho neodporúčajú. Ako kontakty na Slovensko je uvedená Liga za ľudské práva so sídlom v Bratislave a Košiciach.

Česká republika medzi menovanými krajinami nie je. O Rakúsku sa imigranti dočítajú nasledovné. "Ak budete žiadať o azyl, tak prvá vec, ktorú budú policajti zisťovať je, či ste boli predtým v inej krajine Európskej únie. Preto, ak vám už predtým neboli odobraté odtlačky prstov, nemajte pri sebe mince, lístky na vlak z inej krajiny, aby to nebolo použité ako dôkaz pre neudelenie azylu," stojí na stránke.

 
 
 

Viac o téme: UtečenciPríručka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu