Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vzrušujúci objav: Vedci zistili, odkiaľ sa vzala na Zemi voda!

Umelci vytvorili takýto obraz hviezdy TW Hydrate
Umelci vytvorili takýto obraz hviezdy TW Hydrate (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Holandskí astronómovia prišli s objavom, ktorý by mohol vysvetliť, ako sa kedysi na našu planétu dostala voda. Pri pozorovaní 175 svetelných rokov vzdialenej hviezdy TW Hydrate zistili, že v oblaku plynu a prachu, ktorý ju obklopuje, sa nachádza obrovské množstvo zmrznutej vody. Práve z tohto oblaku sa podľa nich formujú planéty, a preto pravdepodobne vo vesmíre existuje obrovské množstvo planét pokrytých vodou, a teda podobných Zemi.

Pozorovanie tímu astronómov z univerzity v holandskom Leidene, ktorého výsledky zverejnil časopis Science, je prelomové v jednom detaile. Kým doteraz sa vedelo o tom, že protoplanetárne disky, teda ploché oblaky prachu a plynu obklopujúce novo vzniknuté hviezdy, obsahujú vodnú paru, teraz bádatelia objavili dôkazy o prítomnosti zmrznutej vody. To znamená, že voda sa nachádza aj pri vonkajšom okraji disku, kde sa formujú kométy. Kométy obsahujúce vodu vo forme ľadu ju potom môžu dopraviť na jednotlivé planéty, ak sa s nimi zrazia, čo je veľmi obvyklý jav.

"Naše pozorovania studeného oparu naznačujú, že v disku sa nachádza toľko vody, že by dokázala naplniť tisícku oceánov na Zemi," uviedol vedúci tímu astronómov Michiel Hogerheijde.

Hviezda TW Hydrate v súhvezdí Hydry je stará len 10 miliónov rokov, a nachádza sa teda v začiatkoch svojho vývoja. Napríklad vek Slnečnej sústavy sa odhaduje na 4,5 miliardy rokov. Práve vzhľadom na "mladosť" hviezdy môžu astronómovia pozorovať, ako sa mení protoplanetárny disk a ako z neho vznikajú nové vesmírne telesá. Používajú k tomu vesmírny infračervený teleskop Herschel, ktorý je určený predovšetkým pre detekciu chladných objektov, najmä hmlovín a prašných oblakov.

Hypotézy o tom, kde sa na Zemi po jej vzniku vzala voda, vedcov vzrušujú už dlhú dobu. Krajina pôvodne na svojom povrchu vodu pravdepodobne nemala, a aj keby áno, musela by sa všetka vypariť, pretože bola po sformovaní našej slnečnej sústavy extrémne horúca. Podľa prevažujúcich teórií sa súdi, že na množstve vody na našej planéte majú veľkú zásluhu kométy. Dôkazom je aj najnovšie pozorovanie kométy Hartley 2, ktorá nedávno preletela okolo Zeme. Na nej sa podľa vedcov nachádza voda v podobnom chemickom zložení, aké je obvyklé na našej planéte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu