Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľké zatýkanie po nepokojoch v Kapitole: Ďalšie tváre odhalené, priznanie muža zo známej FOTO

Oboch mužov už obvinili. Zobraziť galériu (6)
Oboch mužov už obvinili. (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, YouTube/WUSA9)

WASHINGTON - Zoznam osôb zadržaných či formálne obvinených v súvislosti s napadnutím budovy amerického Kongresu sa naďalej rozrastá. V štáte Delaware bol spoločne so svojím synom zatknutý muž, ktorý sa minulú stredu prechádzal po chodbách Kapitolu s bojovým práporom Konfederácie. Federálny sudca v Pensylvánii zase nariadil väzbu miestneho hasiča na dôchodku, ktorý podľa vyšetrovateľov pri nepokojoch hodil na policajtov hasiaci prístroj.

Správa z II. svetovej vojny platí aj dnes: Trump vs. Biden! Ľudí je možné prinútiť veriť čomukoľvek

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) tento týždeň v súvislosti s udalosťami minulej stredy viedol najmenej 160 prípadov a podľa stredajšej analýzy agentúry AP už bolo na základe konkrétnych obvinení zatknutých vyše 100 ľudí.

Ako napísala agentúra Reuters, väčšine výtržníkov bolo pri obnovovaní poriadku v Kapitole umožnené odísť a úrady tak museli spustiť rozsiahlu operáciu s cieľom útočníkov vystopovať.

Veľké zatýkanie po nepokojoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana)

Vyfotený s vlajkou Konfederácie

Vo štvrtok ministerstvo spravodlivosti potvrdilo zatknutie Kevina Seefrieda a jeho syna Huntera. Kevin sa stal jednou z výraznejších postáv celého incidentu, keď bol na pôde Kongresu vyfotený s vlajkou Konfederácie, ktorá počas americkej občianskej vojny obhajovala zachovanie otroctva. Hunter bol zase zachytený na videu, ako rozbíja okno budovy Kongresu.

Vo väzbe podľa amerických médií skončila tiež školská psychologička Christine Priolaová zo štátu Ohio, ktorá sa pri nepokojoch dostala až do rokovacej sály amerického Senátu. V Kalifornii zase agenti FBI v stredu zatkli 20-ročného Huntera Ehmkeho, ktorého policajti minulú stredu pod tlakom presily výtržníkov prepustili.

Na policajtov mal hodiť hasičský prístroj

Zároveň padajú ďalšie a ďalšie obvinenia, napríklad v prípade Roberta Sanforda zadržaného v Pensylvánii. Podľa televízie CNN čelí obvineniam z nepovoleného vstupu do Kapitolu, rušenia verejného poriadku a napadnutia strážcov zákona či bránenia ich výkonu funkcie.

HOAX, ktorý zdieľali stovky ľudí: Do Kongresu vtrhli Trumpovi priaznivci, nie členovia hnutia Antifa

Prokuratúra uviedla, že Sanford bol natočený, ako na policajtov hádže predmet, ktorý sa javí ako hasičský prístroj. "Predmet podľa všetkého zasiahol do hlavy jedného policajta, ktorý mal nasadenú helmu. Potom sa predmet odrazil a zasiahol do hlavy ďalšieho policajta, ktorý helmu nasadenú nemal. Predmet sa potom odrazil znova a zasiahol do hlavy tretieho policajta, ktorý mal nasadenú helmu," cituje Reuters z dokumentov predložených súdu. Sudca Henry Perkin rozhodol, že Sanford bude na proces čakať vo väzbe. Nebolo pri tom jasné, či jeho prípad súvisí so smrťou policajta Briana Sicknicka.

Stúpenec konšpiračnej teórie

Obvinený už je tiež Douglas Austen Jensen zo štátu Iowa, ktorý tiež patril k výraznejším postavám násilného protestu v Kapitole. FBI sa domnieva, že stúpenec konšpiračnej teórie QAnon bol medzi prvými z davu priaznivcov prezidenta Donalda Trumpa, čo do budovy Kongresu vnikli. Jensen mal pri tom cez mikinu natiahnuté tričko s veľkým písmenom Q, čo je prezývka anonymného internetového užívateľa, ktorý stojí za zrodom QAnon.

Veľké zatýkanie po nepokojoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

V jadre tejto nepodloženej sprisahaneckej teórie je príbeh o skrytej vojne prezidenta Trumpa proti skupine mocných satanistov, ktorí zneužívajú deti. Jensen sa po nepokojoch vo Washingtone prihlásil na policajnej stanici v meste Des Moines. Podľa písomného obvinenia sa priznal, že sa snažil do Kongresu dostať medzi prvými, pretože chcel, aby jeho tričko bolo na očiach a aby Q mohol "dostať uznanie".

Chceli zajať a zavraždiť zákonodarcov?

Americká prokuratúra je teraz presvedčená, že stúpenci prezidenta Donalda Trumpa plánovali minulý týždeň počas obliehania budovy Kongresu "zajať a zavraždiť volených predstaviteľov". Píše sa to v novom dokumente podanom na súde, informovala v piatok tlačová agentúra AFP.

Právnici ministerstva spravodlivosti v dokumente odovzdanom vo štvrtok večer žiadajú väzbu pre Jacoba Chansleyho zo štátu Arizona - šíriteľa pravicovej konšpiračnej teórie QAnon, ktorého zachytávajú fotografie z vpádu do Kongresu oblečeného ako šaman s rohami a kožušinou, za stolom viceprezidenta Mikea Pencea.

Jacob Anthony Chansley
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

"Silné dôkazy, vrátane vlastných Chansleyho slov a jeho správania v Kapitole, dosvedčujú, že úmyslom buričom v Kapitole bolo zajať a zavraždiť volených predstaviteľov vlády USA," uviedla prokuratúra o vpáde do sídla Kongresu vo Washingtone zo 6. januára.

Prokurátori dodali, že Chansley (33) nechal na stole na stupienku v Senáte pre Pencea odkaz s týmto znením: "Je to len otázka času, spravodlivosť prichádza." Zástupca veliteľa amerických ozbrojených síl Pence tam stál len niekoľko minút predtým.

Polícia tiež zatkla Jacoba
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Odovzdaný dokument poskytuje hlbší pohľad do práce Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý skúma udalosti z dňa chaosu a násilia, aké vládli v Kongrese, sídle americkej demokracie. Zákonodarcovia oboch komôr sa vtedy museli ukryť v bezpečnostnej miestnosti, pretože sa báli o život. Výsledkom vzbury bolo najmenej päť mŕtvych vrátane jedného policajta.

Chansley verí, že je mimozemšťan

Úrady už vznášajú obvinenia proti jednotlivcom, ktorí sa na vzbure zúčastnili. Napríklad proti mužovi, ktorý mal na sebe mikinu s nápisom Camp Auschwitz, a olympijského zlatého medailistu v plávaní. Prokuratúra okrem iného tiež napísala, že Chansley je pravidelným užívateľom drog a pravdepodobne má duševné problémy. "Chansley otvorene rozprával o tom, že verí, že je mimozemšťan, vyššia bytosť, a na Zemi je preto, aby sa dostal do inej reality", píše sa v spise.

Prokurátori požiadali o jeho väzbu, pretože "uňho hrozí riziko úteku a predstavuje nebezpečenstvo pre spoločnosť".

Viac o téme: USADonald TrumpKapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu