Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Obrovský výbuch v českej strojárni: Hlásia dvadsiatku zranených

Hasiči dnes v Čechách zasahovali pri výbuchu strojárne
Hasiči dnes v Čechách zasahovali pri výbuchu strojárne (Zdroj: Twitter/HZS Pardubický kraj)

POLIČKA (SVITAVSKO) - V Poličských strojárňach dnes vybuchla trhavina v cisterne. Väčšina ľudí bola zrejme ľahko zranených. Na mieste zasahujú hasiči a polícia, výbuchov bolo viac. Oznámila to hovorkyňa polície Hana Kaizarová a riaditeľ krajskej záchrannej služby Pavel Svoboda. Podľa najnovších informácií stúpol počet zranených na 19.

16:15 "Polícia v okolí 1300 metrov od miesta explózie vytýči páskami bezpečnostnú zónu. Udalosť preto skomplikuje aj dopravu na priľahlej ceste," informoval portál idnes.cz.

15:25 Krajský úrad havarijné plány podnikov s obdobnou výrobou schvaľuje, ďalšie opatrenia zabezpečenia areálu možno nebudú potrebné. "Havarijný plán objektu s takými mimoriadnymi udalosťami počíta, my pravidelne kontrolujeme, či existuje, či je aktuálny," povedal hejtman Martin Netolický (ČSSD), ktorý odišiel na miesto nešťastia.

14:50 Litomyšlská nemocnica prijala sedem zranených, z toho dvoch stredne ťažko zranených. Svitavská nemocnica ošetruje osem ľahko zranených ľudí. Jeden stredne ťažko zranený pacient je v pardubickej nemocnici. "Stredne ťažké a ľahké zranenia spôsobila napríklad tlaková vlna," povedal hovorca Nemocnice Pardubického kraja Pavel Kožený.

14:30 Traumatologický plán bol odvolaný krátko po 14.00 h.

14:27 Situácia je podľa hasičov stabilizovaná. Objekt s trhavinami ďalej horí, ale je izolovaný od ostatných. Povedal to námestník krajského riaditeľa krajských hasičov Aleš Černohorský. Oheň by sa nemal ďalej šíriť. Je pod kontrolou 13 hasičských jednotiek.

"Z bezpečnej vzdialenosti objekt monitoruje, aj z vrchu ho kontroluje policajný vrtuľník. Budeme čakať až to vyhorí," povedal Černohorský. Čas sa nedá podľa Černohorského odhadnúť, hlavné slovo budú mať pyrotechnici a polícia.

14:20 Zranených je najmenej 19 ľudí, z toho traja ťažko. Ľahké zranenia má aj niekoľko hasičov.

13:55 Policajná hovorkyňa Hana Kaizarová sa pre Novinky vyjadrila, že do epicentra výbuchov sa zatiaľ nikto nedostal a väčšina záchranných zložiek sa drží asi kilometer odtiaľ. Situáciu monitoruje vrtuľník s termovíziou.

13:53 Presnú príčinu výbuchu zatiaľ nie je možné určiť. Na mieste sú už aj vyšetrovatelia. "V areáli sa nachádza výrobňa raketových a leteckých motorov a veľa nebezpečných látok," informovali Lidovky.

13:50 Lidovky napísali, že kvôli výbuchu bol aktivovaný traumatologický plán, nemocnice a záchranná služba pracujú v režime mimoriadnej udalosti, kedy rozsah zranených presahuje lokálne možnosti.

13:45 "Podľa informácií hasičov prvý výbuch nastal pri prečerpávaní horľavých látok z cisterny," uviedol portál novinky.cz.

13:40 Niektorých zo zranených transportujú vrtuľníky LZS do nemocníc v Brne a Hradci Královom.

13:30 Podľa policajnej hovorkyne Hany Kaizarovej došlo k prvému výbuchu okolo jedenástej hodiny. Zhruba o dvadsať minút nasledovala ďalšia explózia.

13:00 Podľa operačného dôstojníka krajských hasičov bol vyhlásený tretí stupeň požiarneho poplachu, na mieste je 12 hasičských jednotiek. "Momentálne nemôžu zasahovať, pretože v zasiahnutej hale stále dochádza k výbuchom. Sú tam aj tlakové fľaše," uviedol dôstojník. Zamestnanci, ktorí neboli zranení, boli evakuovaní. Ľahko boli zranení aj štyria hasiči.

Podľa riaditeľa Zdravotníckej záchrannej služby Pardubického kraja Pavla Svobodu vyšli na miesto najprv dve posádky záchranárov, neskôr museli byť vyslané ďalšie. Podľa Slobodu sú medzi zranenými aj popálení a niektorí sú zranení ťažko. Súčasne došlo aj k poškodeniu sanitky.

"Posielame tam osem sanitných vozidiel, budú tam pristávať dva vrtuľníky. Vezieme tiež náhradnú sanitku za vozidlo poškodené výbuchom," dodal Svoboda. Spoločnosť Poličské strojárne zatiaľ k udalosti nechce poskytovať informácie. Vyjadrí sa o niekoľko hodín, povedala výrobná riaditeľka Helena Pazderová.

V septembri 2015 v areáli Poličských strojární explodovalo v hale 320 ton pušného prachu. Strecha haly pri explózii odletela viac ako 50 metrov do lesa. Pri následnom požiari sa ľahko popálili dvaja ľudia. Škoda bola 14 miliónov korún. Polícia vyšetrovanie požiaru uzavrela ako správny delikt. Spáchanie trestných činov všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti a ublíženia na zdraví z nedbanlivosti sa nepotvrdilo. 

Viac o téme: VýbuchStrojárnePolička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu