Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvýšená rádioaktivita straší Európu: USA vyslali špeciálne lietadlo, obavy z testu ruskej bomby

Je za tým Rusko, pýtajú sa britské médiá. Zobraziť galériu (5)
Je za tým Rusko, pýtajú sa britské médiá. (Zdroj: FOTO: SITA, irsn.fr)

BRATISLAVA - Zvýšená rádioaktivita vo viacerých európskych krajinách vyvoláva vlnu špekulácií. Najnovšie sa objavili správy, že za tým môže byť tajný test ruskej jadrovej bomby. Špekulácie nabrali na intenzite po tom, čo viaceré britské médiá informovali, že do Európy priletelo lietadlo, ktoré zaznamenáva jadrové výbuchy a rádioaktivitu.

Včera sme informovali, že meracie stanice v siedmich európskych štátoch vrátane Českej republiky zistili v ovzduší nepatrné množstvo rádioaktívneho izotopu jódu 131. Množstvo izotopu, ktorého vznik je viazaný na ľudskú činnosť, je podľa francúzskeho inštitútu pre ochranu pred radiáciou IRSN natoľko nízký, že nepredstavuje hrozbu pre ľudské zdravie. Zdroj izotopu je nejasný, niektoré médiá špekulujú o ruskom pôvode, lebo ho prvýkrát zachytila ​​nórska stanica pri ruských hraniciach.

Množstvo Jódu nameraného jadrovým inštitútom IRSN
Zobraziť galériu (5)
Množstvo Jódu nameraného jadrovým inštitútom IRSN  (Zdroj: FOTO: irsn.fr)

Špekulácie o ruskom teste jadrovej bomby

Podľa viacerých britských médií Američania poslali do Británie špeciálne lietadlo WC-135 Constant Phoenix na základňu v Mildenhalle, ktoré má za úlohu detekovať jadrové výbuchy. Je to reakcia na zvýšenú rádioaktivitu vo viacerých krajinách v Európe. Médiá tiež špekulujú o tajnom arktickom teste jadrovej bomby, za ktorým má byť Rusko a Vladimir Putin.

WC-135 Constant Phoenix
Zobraziť galériu (5)
WC-135 Constant Phoenix  (Zdroj: Air Force photo)

Špeciálne lietadlo na meranie rádioaktivity

Špeciálne lietadlo monitoruje množstvo rádioaktivity, ako napríklad po úniku v sovietskej jadrovej elektrárni Černobyl. Rovnaké lietadlo bolo umiestnené aj pri hraniciach Severenej Kórei, aby monitorovalo prípadné jadrové aktivity diktátora a vládcu Kim čong-una. Americká strana podľa britských médií neposkytla žiadne stanovisko, prečo lietadlo poslali do Európy. Odvolávajú sa iba na "zdroje", ktoré tvrdia, že je to kvôli zvýšeným množstvám rádioaktivity, ktoré namerali v Európe od začiatku januára. Stroj spomínaného typu je vybavený prístrojmi na meranie rádioaktivity a zisťovanie jej pôvodu.

WC-135 Constant Phoenix
Zobraziť galériu (5)
WC-135 Constant Phoenix  (Zdroj: Air Force photo)

Jód 131 namerali pri ruskej hranici

Prvú správu o výskyte izotopu ohlásila v druhom januárovom týždni stanica v severonórskom Svanhovde, ktorá je len niekoľko stoviek metrov od ruskej hranice. Krátko potom oznámila prítomnosť rádioaktívnej látky v ovzduší stanica v Rovaniemi vo fínskom Laponsku. Počas dvoch týždňov boli nepatrne zvýšené hodnoty jódu 131 namerané v Poľsku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku a tiež v Českej republike.

Slovensko radiácia obišla

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na Slovensku zvýšená rádioaktivita nameraná nebola. „Na Slovensku sme v januári a ani vo februári nezaznamenali zvýšené hodnoty radiácie,“ komentovala Terézia Melicherová z SHMÚ. Namerané hodnoty boli veľmi nízke, až na hranici detekčného limitu a jód 131 je rádionuklid s krátkym polčasom rozpadu – osem dní. „Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vykonáva nepretržité monitorovanie radiačnej situácie na území Slovenskej republiky, ktorého súčasťou je meranie rádioaktívnych látok v ovzduší. K dnešnému dňu (22. február 2017) nebola zistená zvýšená úroveň aktivity jódu-131 v ovzduší,“ doplnila pre Topky Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Môže pochádzať aj z Ruska

Zdroj zvýšenej koncentrácie rádioaktivity nie je známy. Podľa informácií môže pochádzať z Ruska, ale aj z ktorejkoľvek inej krajiny,  lebo v čase úniku bolo premenlivé počasie a vietor často menil smer. Ako prvá ju zachytila nórska stanica v Svanhovde, neďaleko ruských hraníc,“ uviedla  Melicherová z SHMÚ. Podľa názoru nórskych odborníkov únik pravdepodobne pochádza z továrne na výrobu liekov. „Je to pravdepodobné, lebo meracie stanice zachytili iba izotop jódu 131 a žiadne iné umelé rádionuklidy, čo pravdepodobne potvrdzuje tieto indície,“ dodala. 

"Jód 131 je rádionuklid s krátkym polčasom rozpadu (osem dní). Zistenie tohto rádionuklidu preto skôr svedčí o nedávnom úniku," uviedol IRSN. Inštitút dodal, že hodnoty namerané vo Francúzsku, ktoré zodpovedajú aj hodnotám z Českej republiky, nepredstavujú hrozbu pre ľudské zdravie.

Zdroj izotopu zostáva neznámy, IRSN a ani fínsky úrad pre jadrovú bezpečnosť o možnom pôvode nešpekulujú. "V čase merania panovalo nepriaznivé počasie, takže nemôžeme určiť žiadne konkrétne miesto. Merania z niekoľkých miest v Európe môžu naznačovať, že to prišlo z východnej Európy," citoval portál The Independent Barents Observer Astrid Lilandovú z nórskeho úradu radiačnej ochrany.

Jód 131 sa do ovzdušia mohol dostať napríklad po incidente v jadrovom reaktore, poznamenal server The Independent Barents Observer. Tento izotop unikol napríklad pri haváriách v jadrových elektrárňach v Černobyle v niekdajšom Sovietskom zväze či v japonskej Fukušime. Jód 131 sa tiež hojne využíva v lekárstve, preto ho pripravuje rad krajín.

Viac o téme: RádioaktivitaRuskoSpojené štátyNukleárny test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu