Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľké varovanie jadrového úradu! Neverte správe o rádioaktívnom mraku po výbuchu z elektrárne

Jadrová elektráreň vo Flamanville vo Francúzsku.
Jadrová elektráreň vo Flamanville vo Francúzsku. (Zdroj: Twitter/bezdiario)

PRAHA - Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB) v Česku zvažuje podanie trestného oznámenia pre šírenie poplašnej správy kvôli informáciám o zistenom výskyte stopového množstva rádioaktívneho jódu v ovzduší v niektorých európskych krajinách. Namerané hodnoty nemôžu v žiadnom prípade ohrozovať zdravie ľudí, pozornosť by z tohto pohľadu vyvolali hodnoty až miliónkrát vyššie. Povedal to dnes hovorca úradu Radek Pokorník.

Nepatrné množstvo rádioaktívneho izotopu jódu 131 v ovzduší zistili meracie stanice v siedmich európskych štátoch vrátane Slovenska. Zdroj izotopu je nejasný, niektoré médiá špekulujú o ruskom pôvode, lebo ho prvýkrát zachytila ​​nórska stanica pri ruských hraniciach.
 
Aj podľa francúzskeho inštitútu pre ochranu pred radiáciou IRSN je množstvo natoľko nízke, že nepredstavuje hrozbu pre ľudské zdravie. Nezávislý internetový spravodajský portál AE News ale dnes informoval, že rádioaktívny mrak pochádza zrejme z podivnej explózie vo francúzskej jadrovej elektrárni. "Vláda mlčí, Francúzsko sa snaží bagatelizovať celý incident slovami o neškodnosti rádionuklidov a my odporúčame nakúpiť okamžite jódové tablety a dozimetre," píše web.
 
Práve proti jeho správam sa SÚJB dnes ohradil. "Správy šírené niektorými takzvanými alternatívnymi webmi ako napríklad AENews, ktorý vyzýva občanov k nákupu jódových tabliet, sú úplne nezmyselné a zrejme úmyselne chcú z nejakého dôvodu vyvolať paniku v krajinách Európy," uviedol SÚJB. Účel tohto konania nám nie je známy, ale SÚJB zvažuje podanie trestného oznámenia pre šírenie poplašnej správy, dodal hovorca.
 
Prvú správu o výskyte izotopu ohlásila v druhom januárovom týždni stanica v severonórskom Svanhovde, ktorá je len niekoľko stoviek metrov od ruskej hranice. Krátko potom oznámila prítomnosť rádioaktívnej látky v ovzduší stanice v Rovaniemi v Laponsku. Počas dvoch týždňov boli nepatrne zvýšené hodnoty jódu 131 namerané v Poľsku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku a tiež v Českej republike.
 
Hovorca dnes poznamenal, že zo strany SÚJB a iných orgánov štátnej správy nie je dôvod na utajovanie akékoľvek informácie týkajúcej sa prípadného ohrozenia zdravia ľudí. K nákupu a požívania jódových tabliet nie je žiadny dôvod a naopak to môže viesť k zbytočnej záťaži organizmu alebo priameho poškodenia zdravia, dodal Pokorník.
Viac o téme: JódRádioaktivityŠtátny úrad pre jadrovú bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu