Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jim zistil otrasnú vec: Darované telo mŕtvej mamy zneužili, tajný experiment americkej armády!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Po smrti vlastnej mamy sa Jim Stauffer rozhodol, že jej telo daruje na vedecké účely. Veril, že bude použité na výskum Alzheimerovej choroby a môže vedcom pomôcť k objavu lieku. S o to väčšou hrôzou neskôr zistil, že s telom naložili celkom inak.

Mozog Staufferovej matky sa stal obeťou obchodného priemyslu s ľudskými telami. Žena, ktorá trpela demenciou, v roku 2013 zomrela vo veku 74 rokov. Jej syn sa na popud zdravotnej sestry rozhodol, že by jej telo po smrti ešte mohlo ľudstvu nejako pomôcť. Odovzdal ho spoločnosti Biological Resource Center (BRC) s presvedčením, že bude zverené len a len vede. Stauffer teda podpísal formulár, v ktorom súčasne zakázal použitie tela na armádne, dopravno-bezpečnostné či iné nemedicínske experimenty, píše Reuters.

Megaškandál v USA: Nechutný biznis s orgánmi nenarodených detí, dôkaz na VIDEU

O desať dní neskôr dostal Stauffer oznámenie, že telo jeho matky bolo spopolnené. Myslel si teda, že ho napokon na vedecké účely nepoužili. V skutočnosti však spoločnosť BRC na kremáciu poslala len jednu z rúk zosnulej panej, z ktorej synovi poslala popol. Mozog pani Staufferovej nikdy nebol použitý na výskum Alzheimerovej choroby. Zvyšok jej tela spoločnosť predala. Ako zistil Stauffer, stalo sa súčasťou výskumného projektu americkej armády – experimentu na meranie rozsahu škôd po výbuchu bomby.

Predajom sa obohatili o tisíce

Z armádnych záznamov a dokumentov BRC vyplýva, že podobný osud sa týkal asi 20 ďalších tiel, a to bez súhlasu darcov či rodiny. Na každom jednom tele BRC predajom zarobila 5 893 dolárov. Ukázalo sa, že spoločnosť takto s ľudskými telami podniká už viac ako desať rokov. Z približne 5 000 ľudských tiel za ten čas predala asi 20-tisíc častí.

Horor na sále: "Mŕtva žena" otvorila oči a zistila, že jej berú orgány!

Opísaný predaj mŕtvych ľudských tiel nemá nič spoločné s darcovstvom orgánov, ktoré môže zachraňovať ľudské životy. Problémom je podľa amerických odborníkov fakt, že na obchodovanie s mŕtvymi ľudskými telami sa nevzťahuje žiadny špeciálny zákon a nikto nesleduje, čo sa deje s mŕtvolami určenými na medicínsky výskum.

 

Niektorí z rodinných príslušníkov, ktorí darovali telá svojich príbuzných, sa priznali, že chceli takýmto spôsobom ušetriť, pretože nemali peniaze na to, aby zosnulého pochovali. Nevedeli však, že by mohli byť telá zneužité na komerčné či iné účely. Súčasťou darovania totiž mohla byť aj bezplatná kremácia časti tela.

Jim zistil otrasnú vec:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Mŕtve teláBiznisExperimentDarcovstvo orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu