Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Megaškandál v USA: Nechutný biznis s orgánmi nenarodených detí, dôkaz na VIDEU

Plody po potrate sú momentálne v Spojených štátoch silnou témou. Zobraziť galériu (3)
Plody po potrate sú momentálne v Spojených štátoch silnou témou. (Zdroj: YouTube, archív Topky)

WASHINGTON – Spojené štáty riešia nechutný škandál, ktorý sa už dostal dokonca aj na pôdu amerického senátu. Vládou sponzorovaná organizácia Plánované rodičovstvo čelí obvineniu z obchodovania s tkanivami nenarodených detí. Vrcholne nemorálne názory zástupkyne spoločnosti sa objavili na videu, ktoré čoskoro prevzali všetky médiá v Severnej Amerike. Darovanie tkanív plodov po potrate je povolené, no spoločnosti z neho nesmú mať zisk. To však doktorke Nucatolovej nič nehovorí.

Zákon hovorí jasne, „kúpa a predaj častí ľudského tela je federálny zločin“, navyše „komerčné využitie častí tela plodu po potrate môže byť trestané až desiatimi rokmi väzenia a/alebo pokutou až do 500-tisíc dolárov“. Napriek tomu spoločnosť Plánované rodičovstvo predávala tkanivá plodov po umelom prerušení tehotenstva. Na videu vidno, ako si takéto obchodovanie lekárka, ktorá potraty vykonáva, dokonca obhajuje. Organizácia všetko kategoricky odmieta. Slovenská Spoločnosť pre plánované rodičovstvo, ktorá je spolu s dotknutou americkou organizáciou v rovnakej medzinárodnej sieti, sa k tomuto prípadu zatiaľ nevyjadrila.

Plody po potrate sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube, archív Topky)

Problémom je aj to, že doktorka Deborah Nucatolová, ktorú sa podarilo Centru pre medicínsky pokrok odhaliť, robila potraty aj po 24. týždni tehotenstva, a to aj zakázaným spôsobom, ktorý sa v Spojených štátoch trestá až dvoma rokmi väzenia a možnou pokutou 250-tisíc dolárov. Priznáva to na inkriminovanom videu. Zákon pritom hovorí, že „plod, ktorý bol extrahovaný neporušený a živý počas potratu, je novorodencom chráneným federálnymi zákonmi a každá ďalšia akcia vykonaná s úmyslom ho alebo ju usmrtiť, je zabitím“.

Pristihnutá doktorka

Práve takýto spôsob práce s plodom kvetnato opisuje lekárka počas obeda. Jej absolútny nedostatok súcitu či morálky pohoršil väčšinu Američanov. Organizácia Plánované rodičovstvo poskytuje zdravotnícke služby miliónom žien v stovkách stredísk, pomáha nielen v prípade interrupcií, ale aj pri diagnostike rakoviny prsníkov či krčka maternice. Je súčasťou Americkej federácie plánovaného rodičovstva, ktoré funguje ako regionálna odnož, zodpovedá sa celonárodnej kancelárii, ktorú sponzoruje americký senát. Práve ten teraz čelí kritike za svoje posledné rozhodnutie.

Napriek nátlaku republikánov, v Americkom senáte zákon, ktorým sa malo stopnúť financovanie spomínanej Americkej federácie plánovaného rodičovstva, neprešiel. Republikáni majú v súčasnosti 51 kresiel, čo je väčšina, no na to, aby vstúpil zákon do platnosti potrebovali 60 kresiel. Hlasovanie bolo veľmi tesné a značne polarizovalo americkú verejnosť – 53 senátorov bolo za, 46 proti. „Ide len o ďalší úmyselný, metodický a organizovaný pravicový útok na práva žien. Som z toho už chorá a unavená. Všetky ženy sú z toho choré a unavené. Chcela by som pred svojimi republikánskymi kolegami zdôrazniť, že je rok 2015, nie rok 1955 alebo 1895,“ obhajuje činnosť organizácie demokratická senátorka Elizabeth Warrenová podľa agentúry Reuters.

Vykonštruovaný prípad pred voľbami

Demokrati, ktorých najznámejším predstaviteľom je prezident Barack Obama, totiž tvrdia, že všetko je vykonštruované v snahe ovplyvniť Američanov pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v budúcom roku. Práve mladé ženy sú totiž cieľovou skupinou kampane inej demokratky a kandidátky na prezidentku, Hillary Clintonovej, ktorú nedávno podporil aj prezident Obama. V posledných voľbách práve táto dvojica bojovala o pozíciu číslo jeden na kandidátke demokratickej strany.

Megaškandál v USA: Nechutný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Federácia dostáva ročne pol miliardy dolárov, pritom uskutočňuje až tretinu všetkých potratov. Je isté, že republikánski senátori sa nevzdajú, ďalšie hlasovanie by malo prebehnúť na jeseň, pravdepodobne už v septembri. Tesne pred prezidentskými voľbami ide o veľmi citlivú tému. Nikto si v súčasnej situácii nechce ani predstaviť, koľké z plodov skončili v rukách lekárov s podobnými názormi, ako má doktorka Nucatolová na videu. 

Viac o téme: Americký senátPotratyPlánované rodičovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu