Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

John Kerry vyzval EÚ na zachovanie chladnej hlavy vo veci brexitu

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Americký minister zahraničných vecí John Kerry varoval dnes Európsku úniu pred "odvetným prístupom" k Británii po jej rozhodnutí vystúpiť z Európskej únie. Po stretnutí s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou vyzval predstaviteľov únie, aby postupovali "zodpovedne, citlivo a strategicky", informovala tlačová agentúra DPA.

"Myslím si, že je absolútne zásadné, aby sme sa zamerali na to, že v tomto prechodnom období nik nestratí hlavu... že ľudia nezačnú stavať na popletených alebo pomstychtivých predpokladoch," povedal Kerry počas svojej návštevy v Bruseli.

"Je povinnosťou vedúcich predstaviteľov uplatniť vôľu ľudí a urobiť to spôsobom, ktorý je zodpovedný, citlivý, ohľaduplný a dúfam, že strategický," dodal. Spojeným štátom podľa Kerryho záleží na tom, aby EÚ zostala silná, súčasne si však chcú "zachovať osobitný... a pevný vzťah" s Britániou. Z Bruselu odcestoval Kerry do Londýna na rozhovory a britským ministrom zahraničných vecí Philipom Hammondom a s premiérom Davidom Cameronom.

Viac o téme: John KerryEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu