Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poľsko má plán: Chce viesť skupinu krajín, ktorá opätovne naštartuje EÚ

Witold Waszczykowski
Witold Waszczykowski (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Poľsko chce viesť neformálnu skupinu členských krajín v rámci Európskej únie, ktorá sa bude usilovať o jej obnovu po rozhodnutí Británie odísť. Povedal to dnes poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski.

Vyjadril sa tak po dvoch samostatných stretnutiach s ministrami zahraničných vecí ďalších krajín EÚ, prvom v Prahe a druhom vo Varšave. V Prahe sa Waszczykowski stretol s partnermi z Česka, Slovenska, Maďarska, Nemecka a Francúzska. O niekoľko hodín neskôr sa zišlo vo Varšave deväť ministrov zahraničných vecí s britským ministrom pre európske záležitosti Davidom Lidingtonom.

Waszczykowski naznačil, že poľské snahy majú pôsobiť ako protiváha k rokovaniam o budúcnosti EÚ, na ktorých sa po britskom referende zišla šestica zakladajúcich krajín Európskeho hospodárskeho spoločenstva - predchodcu dnešnej EÚ. Minister povedal, že poľská premiérka Beata Szydlová by mohla predstaviť poľské zámery v utorok na summite EÚ v Bruseli a dodal, že tieto zámery budú "radikálne", informovala tlačová agentúra AP.

Vplyvný predseda poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski dnes obvinil svojho krajana, predsedu Európskej rady Donalda Tuska, že nesie zodpovednosť za britské rozhodnutie odísť z EÚ. Podľa Kaczyňského mal Tusk urobiť viac pre to, aby rozptýlil obavy Britov z členstva v EÚ. "Ako vyjednávač Donald Tusk nesie priamu zodpovednosť... ale to sa vzťahuje na celú Európsku komisiu v jej súčasnom zložení," povedal vodca PiS.

Kaczyňski súčasne vyjadril nádej, že Británia usporiada druhé referendum a rozhodne sa napokon zotrvať v EÚ. Poľsko považovalo Britániu za svojho najvýznamnejšieho spojenca v EÚ. Obe krajiny presadzovali záujem o zachovanie silnej národnej zvrchovanosti, zatiaľ čo ďalší členovia bloku sa usilovali o hlbšiu integráciu. Británia tiež počas uplynulých 12 rokov prijala stovky tisíc Poliakov, ktorí mali problém nájsť doma dobre platenú prácu.

Viac o téme: PoľskoBritániaEurópska úniaWitold WaszczykowskiBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu