Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tvrdá odveta: Rusko reaguje na obranu USA v Európe, prezbrojuje na nepredvídateľné rakety

RS-24 Jars Zobraziť galériu (3)
RS-24 Jars (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Rusko v reakcii na budovanie americkej protiraketovej obrany v Európe prezbrojí v zrýchlenom tempe svoje strategické sily na medzikontinentálne rakety s "ťažko predvídateľnou dráhou letu". Uviedol to ruský internetový denník Gazeta.ru. Rusko podľa veliteľa strategických síl Sergeja Karakajeva plánuje kompletne prezbrojiť na modernejšie zbrane do roku 2022. V prvom rade má ísť o rakety RS-24 Jars, predvedené vlani a tento rok na moskovskej prehliadke.

Oslavy v Rusku terčom obdivu: VIDEO Toto je Putinova armáda najsexi žien v minisukniach

"Samozrejme sa v súčasnosti aktívne pracuje na zdokonaľovaní prostriedkov prekonania protiraketovej obrany našimi medzikontinentálnymi raketami. Je to podmienené tým, že sa Spojené štáty neuspokojujú s dosiahnutým a pokračujú v zdokonaľovaní svojho systému protiraketovej obrany, vrátane rozmiestňovania jej prvkov v Európe. Preto pri vývoji nových rakiet venujeme osobitnú pozornosť prenikaniu protiraketovou obranou," uviedol Karakajev podľa denníka.

Nové rakety sa podľa veliteľa vyvíjajú s prihliadnutím na požiadavku preniknúť existujúcou, ako aj perspektívnou americkou protiraketovou obranou. Nové rakety preto disponujú ťažko predvídateľnou dráhou letu a novými prostriedkami prekonania protiraketového štítu. V minulosti sa hovorilo napríklad o manévrujúcich bojových hlaviciach a o klamných hlaviciach, slúžiacich k zmäteniu protiraketovej obrany.

Tvrdá odveta: Rusko reaguje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa vojenských plánov majú rakety Jars nahradiť svoje generačné predchodkyne počas najbližších šiestich rokov. Podiel moderných rakiet v strategických silách teraz činí 56 percent, k 1. januáru 2018 to má byť už 70 percent a v roku 2022 už 100 percent, spresnil Karakajev. Gazeta.ru pripomenula, že podľa námestníka ministra obrany vlani strategické sily dostali 21 rakiet.

Jars vyvinul Moskovský inštitút tepelných technológií pod vedením akademika Jurija Solomonova na základe rakety Topol-M, tvoriacej teraz základ strategických síl. Trojstupňová raketa na tuhé palivo s dĺžkou 43 metrov má dosah až 11.000 kilometrov. To viacmenej zodpovedá rakete Topol-M, ale podľa námestníka ministra obrany pre výzbroj Jurija Borisova je Jars oveľa presnejšia a je schopná prenikať súčasnou i budúcou protiraketovou obranou. Základný rozdiel spočíva v tom, že Jars je vybavená tromi či štyrmi jadrovými hlavicami, z ktorých každá je nasmerovaná na cieľ individuálne.

USA vyšlú na východ Európy nečakane plne vyzbrojenú brigádu: Prvé detaily odhalené!

Jars má najprv nahradiť zastarané rakety Topol, slúžiace už tri desaťročia, od júla 1985. Vylúčené majú byť do roku 2021, kedy rakety Jars budú tvoriť polovicu výzbroje raketových síl. Jars má tiež nahradiť staršie rakety RS-18 Stilet. V budúcej dekáde má Jars doplniť nové rakety Sarmat, ktoré majú nahradiť rakety R-36M. Vojaci sa už tiež venujú ďalšiemu vývoju vylepšenej a ešte mobilnejšej rakety RS-26 Jars-M, ktorá vraj vôbec nemá obdobu ani na Západe, ani v Číne.

Tvrdá odveta: Rusko reaguje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prezbrojovanie podľa vojakov obmedzujú zmluvné záväzky z odzbrojovacích dohôd o znížení strategických útočných zbraní. Podľa Karakajeva je preto nevyhnutné "objektívne zmenšiť početný stav zoskupení pri súčasnom zachovaní schopnosti plniť stanovené úlohy".

K vývoju nových rakiet slúži kazašská strelnica Sary-Šagan, označená Karakajevom za jediné miesto, kde možno vyhodnocovať účinnosť prostriedkov prekonania protiraketovej obrany v reálnych podmienkach. Podľa vojakov je výhodnejšie si tento polygón prenajímať, ako si postaviť vlastný.

Viac o téme: ArmádaRuskoRS-24 Jars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu