Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slováci sa v Srbsku boja o život: VIDEO Vtiahli ich do politickej vojny, zúfalí prosia o pomoc

Bitka predstaviteľov srbskej strany SNS so Slovákmi. Zobraziť galériu (2)
Bitka predstaviteľov srbskej strany SNS so Slovákmi. (Zdroj: YouTube)

KOVAČICA/BRATISLAVA - Kovačica je multinacionálna obec v Srbsku, kde žijú prevažne potomkovia Slovákov, ktorí sa sem prisťahovali pred viac ako dvesto rokmi. Založili tu slovenské školy, gymnázium, domy kultúry, kostoly, galériu a stále nezanevreli na vlastnú kultúru a zachovávanie tradícií. Pokojné časy sa však podľa nich prednedávnom skončili. Politická strana Srpska Napredna Stranka (SNS) sa snaží prevziať kontrolu nad okresom tým, že vydiera, zastrašuje a napáda slovenských poslancov a ich rodiny.

Vaše tipy

V roku 2012 sa uskutočnili v Srbsku voľby na úrovni republiky, pokrajini Vojvodiny aj obce. Voľby na úrovni republiky vyhrala Srpska Napredna Stranka (SNS) s premiérom Aleksandrom Vučićom a voľby na úrovni pokrajini Vojvodini Demokratska stranka, LSV a SVM. Občania Kovačice si zvolili Demokratickú stranu a stranu LSV, ktoré zastupujú z veľkej časti Slováci.

"Máme 12 odbornikov (poslancov) slovenskej národnosti a 8 inej národnosti v okrese Kovačica, ktorých teraz Srpska Napredna Stranka (SNS) tlačí k prejdeniu k nim z dôvodu získania väčšiny hlasov v okrese," napísali Topkám predstavitelia slovenskej komunity, ktorá sa ocitla v neľahkej situácii.

Podľa nej SNS použiva nátlak a vydiera poslancov, že ostanú bez práce, ak nezmenia stranu. Alebo dokonca, že sa im môže niečo stať. "U jedného z našich poslancov sedeli 10 hodín doma a nechceli odísť preč dokiaľ nepodpísal a nepristúpil na ich podmienky a neprešiel k nim. Volajú nám na telefóny a píšu výhražné sms a ak im nič neodpíšeme na sms alebo nezdvíhame telefóny, tak za nami prídu znovu buď do práce alebo domov," opísali Slováci svoje nepríjemné zážitky a priložili aj video z incidentu, ktorý sa odohral v jednom z hotelov v Kovačici.

V hoteli sa strhla mela.
Zobraziť galériu (2)
V hoteli sa strhla mela.  (Zdroj: YouTube)

Predseda Srpskej Naprednej Stranki Zoran Savanov mal spolu so svojím synom Stefanom a ďalšími ľuďmi, ktorí mali pri sebe železné obušky a palice, vtrhnúť do objektu a začať mlátiť skupinu ľudí pokojne diskutujúcich za stolom, medzi ktorými boli aj Slováci.

"Potom syn Zorana Savanova sa vrhol a začal škrtiť syna terajšieho predsedu zhromaždenia obce Jana Puškara len preto, že jeho otec neprešiel do SNS a tým by spreneveril vôľu Slovákov žijúcich v Kovačici, ktorí nám dávali svoje hlasy," uviedli zástupcovia a dodali, že Stefan Savanov sa potom pustil aj do jeho priateľky, ktorá pracovala ako recepčná v hoteli a skončila na pohotovosti.

Stefan Savanov pritom nie je žiadne neviniatko. Už v minulosti sa postaral o rozruch, keď priviazal človeka za auto a ťahal ho holého po ceste. Polícia však vtedy nijako výrazne nezakročila a Slováci majú strach, že to rovnako dopadne aj v ich prípade. Podľa nich sa bojí a je podplatená rovnako ako niektoré médiá.

Dôvody na obavy sa v posledných dňoch ešte zvýšili. "29. októbra 2015 má byť zhromaždenie, kde chcú odvolať z funkcie všetkých našich slovenských odbornikov (poslancov) a tieto dni budú na nás ešte viacej tlačiť, bojíme sa pomaly vyjsť z domu," informovali Topky Slováci, ktorí sa už obrátili o pomoc aj na našu ambasádu v Belehrade a dúfajú, že medializáciou tohto nebezpečného konfliktu sa im podarí niečo zmeniť. Nechcú sa nechať utláčať a čeliť vyhrážkam, aby sa odsťahovali.

O stanovisko sme požiadali aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Na odpoveď zatiaľ čakáme.

Viac o téme: SlováciKovačicaSrpska Napredna Stranka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu