Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Napätie stúpa: Britské stíhačky dostali zelenú páliť na Rusov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Stíhači britského kráľovského letectva dostali rozkaz, aby v prípade ohrozenia života strieľali po Rusoch. Spolu s týmto rozkazom dostali nové rakety vzduch - vzduch. Pobúrili tým Rusko, ktoré si predvolalo veľvyslanca v Moskve. Napätie v Sýrii a Iraku medzitým stúpa.

Stíhačky RAF (Royal Air Force) a NATO dostali zelenú v prípade napadnutia ruskými stíhačkami. To znamená, že pri životu nebezpečnej situácii či sebaobrany, môžu páliť. Na tento účel dostali novú raketu vzduch - vzduch. Informovali o tom s odvolaním sa na zdroje z ministerstva obrany anglické noviny The Daily Star.

Rozkaz prichádza v čase, keď britskí ministri varovali Rusko, že ich zapojením do konfliktu v Sýrii spravia situáciu ešte nebezpečnejšou. Zdroje anglických novín prezradili, že stret sa dá očakávať každú chvíľu. "Musíme chrániť našich pilotov, no zároveň sa posúvame o krok bližšie k vojne. Stačí, aby bolo zostrelené jedno lietadlo a celý obraz vojny sa zmení," povedal nemenovaný zdroj novinám.

Stíhačky Tornado budú vyzbrojené modernými superrýchlymi raketami. Iba jedna stojí 200 tisíc libier a môže dosiahnuť až 3-násobnú rýchlosť zvuku. Je navádzaná infračerveným svetlom a exploduje v tesnej blízkosti alebo náraze do objektu. Každá stíhačka ich unesie štyri.

Piloti majú jasné pokyny - vyhnúť sa Rusom za každú cenu. "Nikto netuší, čo spravia Rusi nabudúce. Nevieme, ako Rusi zareagujú pri strete so stíhačkou zo Západu," povedal novinám ďalší zdroj. "Keď lietadlá lietajú v nadzvukovej rýchlosti, priestor sa stane rýchlo zahustený. Môže prísť ku kolízii či zostreleniu ruského pilota."

Britskí stíhači zhodili na pozície Islamského štátu v Iraku 250 bômb. Minister obrany Michael Fallon pripustil, že operácie letectva iba na území Iraku sú "nelogické" a v blízkej dobe by mohli stíhačky začať operovať už aj v Sýrii. A práve tam už niekoľko dní operujú Rusi, aby pomohli svojmu spojencovi Asadovi.

Rusku sa nové rozkazy Britov nepáčia. Okamžite si podľa echo24.cz predvolali veľvyslanca Británie v Moskve, no ten nevedel odpovedať na ruské otázky s tým, že nemá bližšie informácie. Odkázal však, že akonáhle bude mať nové informácie, Rusov bude informovať.

Viac o téme: StíhačkyRuskoSýriaVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu