Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Týždeň od strašnej tragédie mŕtvych utečencov v dodávke: Základné fakty

Štvorica podozrivých z ukrutnej smrti 71 ľudí Zobraziť galériu (3)
Štvorica podozrivých z ukrutnej smrti 71 ľudí (Zdroj: Foto: SITA)

VIEDEŇ - Koncom augusta otriasla celým svetom šokujúca udalosť. V odstavenej dodávke na rakúskej diaľnici v blízkosti hranice so Slovenskom našla polícia 71 mŕtvych migrantov. Prinášame zhrnutie základných faktov o úmrtí desiatok utečencov, ktorých telá našli 27. augusta.

Šéf polície rakúskej spolkovej krajiny Burgenland Hans Peter Doskozil 27. augusta oznámil, že polícia našla neďaleko hraníc s Maďarskom a Slovenskom v odstavenom chladiarenskom vozidle možno až päťdesiat mŕtvych utečencov. Automobil bol nájdený na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf, ktorá leží asi 50 kilometrov od Viedne a 25 kilometrov od Bratislavy.

Telá boli v pokročilom rozklade a nasledujúci deň bolo upresnené, že vo vozidle boli telá 71 ľudí - 59 mužov, osem žien a štyri deti. Jednou z obetí bolo približne 1,5 ročné dievčatko, ostatné deti boli vo veku osem až desať rokov. Ľudia sa v hermeticky uzavretom nákladnom priestore pravdepodobne udusili. Polícia sa zatiaľ domnieva, že migranti už boli mŕtvi, keď nákladné auto prekročil maďarsko-rakúsku hranicu, čo sa pravdepodobne stalo v noci na štvrtok 27. augusta. Podľa maďarských úradov prišla dodávka do Rakúska z mesta Kecskemét v centrálnom Maďarsku.

Pôvod utečencov je stále nejasný, našiel sa ale jeden sýrsky pas. Podľa polície vysídlenci neboli z Afriky a prinajmenšom časť obetí z dodávky pochádza podľa nájdených dokladov zo Sýrie.

Hneď v deň hrozného nálezu boli v Maďarsku zadržaní štyria podozriví vrátane predpokladaného majiteľa auta a dvoch vodičov - išlo o bulharského obchodníka s libanonskými koreňmi, ktorý je majiteľom nákladného auta, a ďalej o dvoch vodičov. Jeden je Bulhar a druhý z Afganistanu. Mal pri sebe maďarské doklady. Posledný zadržaný je tiež bulharský občan.

Týždeň od strašnej tragédie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V noci na nedeľu 30. augusta bol v Maďarsku zadržaný piaty podozrivý, takisto Bulhar. Súd v maďarskom Kecskeméte na štvoricu podozrivých uvalil 29. augusta mesačnú väzbu. Ďalších dvoch podozrivých zadržala polícia v Bulharsku a Maďarsku 1. septembra. V rovnaký deň rakúska polícia uviedla, že pri ohliadka tiel našla niekoľko cestovných pasov a ďalších dokladov. "Ešte zďaleka to však neznamená, že poznáme ich identitu. Nie je totiž celkom isté, že sa jedná skutočne o ich dokumenty," uviedol policajný hovorca. Podľa vyšetrovateľov sa však zatiaľ podarilo dolapiť len "malé ryby" predstavujúce súčasť širšej prevádzačskej siete.

Nájdený automobil v minulosti patril slovenskému mäsokombinátu Hyza, ktorý je súčasťou spoločnosti Agrofert českého ministra financií Andreja Babiša. Hyza uviedla, že vozidlo odpredala, na aute však zostala reklamná potlač spoločnosti v slovenčine.

Týždeň od strašnej tragédie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na tragédiu zareagovalo Rakúsko posilnením kontrol na svojej východnej hranici. Policajti tam teraz častejšie zastavujú a preverujú väčšie vozidlá, v ktorých by sa mohli utečenci ukrývať. Od nedeľného začiatku akcie zadržali policajti v troch spolkových krajinách spolu viac než 480 migrantov a 14 pašerákov ľudí.

Viac o téme: UtečenciMigrantiRakúskoHyza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu