Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spoveď pracovníka utečeneckého tábora v Česku zamrazí: Vyhrážky, klamstvá a psychický teror

Ilustračné foto z tábora pre utečencov v Debrecíne.
Ilustračné foto z tábora pre utečencov v Debrecíne. (Zdroj: SITA)

BĚLÁ POD BEZDĚZEM - Zamestnanci utečeneckého tábora v Česku prežívajú niekedy doslova peklo. Iba pár ľudí musí zvládať vyše štyri stovky utečencov, ktorí si so sebou prenášajú choroby a arogantné správanie. A to nie je všetko. Psychický nátlak a hrozby, že zamestnancov podrežú, nie sú výnimkou.

Pracovníci v českom utečeneckom tábore Bělá pod Bezděchem čelia hrozbám a chorobám. Pár zamestnancov totiž musí zvládať až stovky utečencov. O prípade informoval český portál Novinky.

Aj napriek demonštráciám a pokusoch o útek majú v tábore so 450 ľuďmi (väčšinou bieli muži) policajti iba pár ľudí. Preto sa rozhodli podať inzerát, kde hľadajú sociálnych pracovníkov a ďalších ľudí, ktorí by chceli pracovať s utečencami. Portál upozorňuje, že nikoho príliš nezaujíma bezpečie vlastných pracovníkov.

Trpia chorobami ako HIV či tuberkulóza

Tamojším sa tam vraj vyhrážajú podrezaním či znásilnením. Ohrozujú ich však aj najrôznejšie choroby. Podľa dôveryhodného zdroja utečenci trpia chorobami ako pľúcnymi chlamýdiami či HIV. Bohužiaľ, „nikto sa o to nezaujíma,“ povedal Novinkám tajný zdroj. Podľa neoficiálnych informácií môžu niektorí z utečencov prejavovať príznaky tuberkulózy. Veľa z nich nemá očkovania ani proti žltačke.

Aj z tohto dôvodu odtiaľ zamestnanci utekajú, nechcú riskovať svoje zdravie, uvádza portál. V inzerátoch sa uvádza výborná fyzická, psychická a odborná zdatnosť. O práci s policajtom za chrbtom z dôvodu práce s agresívnymi indivíduami však už nie je reč. A toto všetko za 18 tisíc českých korún, čo je v prepočte asi 666 eur.

Všetkých vás podrežeme

Zdroj Práva, ktorého cituje portál uvádza šokujúce podmienky tejto práce. Zamestnanci musia čeliť naozaj agresívnemu správaniu. „Je tam celkom bežné, že nadávajú, pokúšajú sa skákať z okien, vyhrážajú sa zdravotníkom a komukoľvek v uniforme, že ho podrežú. Hlavne Afgánci, ktorí sú väčšinou nevzdelaní a majú len predstavu o tom, že sa o nich v Nemecku všetci zadarmo postarajú, vyhrážajú: Počkajte, vy biele svine, až nás tu bude viac, všetkých vás podrežeme!“ povedal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný s tým, že v tábore pracujú hlavne miestni, ktorí ťažko môžu zohnať prácu.

Vymýšľajú si a klamú

Ten istý zdroj hovorí tiež o tom, že utečenci často klamú o svojom veku. „Len málokedy sa objaví prípad, že sú to skutočne ľudia utekajúci pred vojnou, bola tu rodina, ktorej rozbombardovali dom, kde zahynulo dieťa a žena, zvyšok rodiny utiekol. Takých je ale minimum, prevažná väčšina sú ekonomickí utečenci, ktoré zlákala vidina štedrých dávok v Nemecku,“ povedal Novinkám tajný zdroj.

V tábore zvýšili kapacitu na 470 osôb, no kedysi tam neboli ani tri stovky. Preto počítajú s ďalším rozširovaním. Jednoducho ich niet kam umiestniť, pričom z Bělej previezli ženy s deťmi a ostali tam len muži.

Viac o téme: UtečenciBelá pod Bezdezem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu