Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Totálny pád Eura voči doláru: Blíži sa k magickej hranici, cena ropy padá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Kurz eura výrazne padá. Blíži sa k psychologickej hranici 1,0 eura za dolár. Všetko ešte zhoršili čísla z USA, ktoré naznačujú výrazné oživenie ekonomiky. Ceny ropy v piatok tiež klesli v reakcii na posilnenie dolára po zverejnení priaznivých údajov z amerického trhu práce.

Zvýšené vyhliadky na skoré pritvrdenie menovej politiky americkej akcie v piatok mierne oslabilo. Kurz dolára oproti tomu rástol a euro voči nemu po prvýkrát od septembra 2003 kleslo pod 1,09 USD. Americká ekonomika v minulom štvrtom štvrťroku prudko spomalila rast na 2,2 percenta z päťpercentného výkonu v treťom kvartáli. Podľa prognóz ekonómov by však mala v tomto roku vykázať rast okolo troch percent, čo by bolo najviac za posledných desať rokov.
 
V Spojených štátoch vzniklo vo februári približne 295-tisíc nových pracovných miest, čo bolo výrazne viac, než sa čakalo. Miera nezamestnanosti klesla na 5,5 percenta z januárových 5,7 percenta, a zostúpila tak najnižšie od mája 2008. Piatkové údaje tamojšieho ministerstva práce ukázali ďalšie podstatné zlepšovanie trhu práce, ktoré môže prinútiť centrálnu banku (FED), aby už čoskoro začala zvyšovanie úrokových sadzieb.
 
Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere očakávali, že vo februári vznikne 240-tisíc nových miest. Miera nezamestnanosti mala podľa nich klesnúť len na 5,6 percenta. Ministerstvo spresnilo januárový údaj o tvorbe nových pracovných príležitostí smerom nadol o 18-tisíc na 239-tisíc miest. Počet nových pracovných miest rástol vo februári už dvanástym mesiacom za sebou o viac než 200-tisíc. Za posledné tri mesiace vytvárala najväčšia svetová ekonomika v priemere 288-tisíc pracovných miest mesačne a za posledný rok vzniklo asi 3,3 milióna príležitostí.
 
Miera nezamestnanosti však klesla podľa ministerstva hlavne preto, že z kategórie pracovnej sily odišiel väčší počet ľudí, ktorí sa tak prestali počítať medzi nezamestnaných. Miera participácie, ktorá meria podiel ľudí pozorovaných kategórii pracovnej sily k počtu ľudí v aktívnom veku, padla späť na tridsaťpäťročné minimum 62,8 percenta.
 
Rast miezd sa po výraznom januárovom zrýchlení spomalil na 0,1 percent a za posledný rok priemerná hodinová mzda stúpla o dve percentá. Medziročný rast miezd aj tak výrazne prekonáva medziročnú mieru inflácie, aj keď len vďaka tomu, že tá sa v januári dostala vplyvom prudkého zlacnenie benzínu do záporného pásma.
 
Miera nezamestnanosti už vstúpila do rozmedzia 5,2 až 5,5 percenta, ktoré FED považuje za príznak solídneho ekonomického rastu, ktorý ešte nevyvoláva riziko rastu inflácie. Analytici teraz predpokladajú, že vďaka stabilnému zlepšovaniu situácie na trhu práce FED pristúpi k prvému zvýšeniu kľúčovej úrokovej sadzby z terajšej prakticky nulovej úrovne už v júni. Menový výbor FEDu sa zíde 17.-18. marca. Rad ekonómov očakáva, že by mohol už teraz signalizovať možnosť júnového zvýšenia sadzieb tým, že vo svojom vyhlásení nezopakuje, že bude pri uvažovaní o zvyšovaní úrokov "trpezlivý". FED  drží sadzby prakticky na nule od finančnej krízy a recesie roka 2008. 
 
 

Ceny ropy klesli v reakcii na posilnenie dolára 

Väčší ako očakávaný prírastok pracovných miest v USA, a vďaka tomu výraznejšie zníženie nezamestnanosti, podnietili špekulácie, že centrálna banka Fed onedlho po rokoch konečne zvýši úrokové sadzby z historického minima. Tieto správy prevážili aj obavy o dodávky ropy z Líbye a Iraku a naštartovali posilňovanie dolára a naopak oslabenie ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli v piatok do 17. hodine SEČ zlacnel o 44 centov na 60,04 USD za barel (54,77 eura). Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 71 centov na 50,05 USD za barel.

(1 EUR = 1,0963 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu