Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ekonomický zvrat, Rakúsko čaká osud krachujúceho Grécka: Nočná mora Európy, píšu Briti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Keď Slováci rozprávajú o Rakúsku, majú tendenciu ho v mnohých ohľadoch vychvaľovať a dávať našim politikom za príklad, ako krajinu, kde všetko funguje oveľa lepšie, než u nás. Podľa jedného z popredných britských ekonomických komentátorov to však s našim západným susedom nevyzerá až tak ružovo. Jeremy Warner, pracujúci pre denník The Daily Telegraph, dokonca vo svojom článku prirovnal Rakúsko k mini Grécku a hovorí o ňom ako o nočnej more.

Podľa Warnera sa v srdci Európy môže reálne odohrať podobný scenár ako v Grécku a trhy o tom ani nevedia. Rakúsko má svoje špeciálne miesto v historii katastrofálnych bankových kríz. Za spúšťač veľkej hospodárskej krízy možno označiť zlyhanie Creditanstalt, viedenskej banky, založenej v roku 1855 Anselmom von Rothschildom, po ktorom nasledovala reťazová reakcia a krachy naprieč Európou a Amerikou.

"Nikto by si nepomyslel, že to, čo sa minulý týždeň stalo s bankou Hypo Alpe-Adria Bank, (je nutné odpísať ďalšie miliardy eur z kapitálu fondu Heta, ktorý je nástupcom tejto skrachovanej banky, pozn. redakcie) spadá do rovnakej kategórie, máme sa predsa nachádzať vo fáze oživenia po najnovšej globálnej bankovej kríze, takže tu ide skôr o reset systému, ako o to, dostať ho na kolená, správne? Skrátka, rozhodnite sa. Nazdávam sa, že ani finančné trhy, ani politickí predstavitelia ešte nepochopili plný význam posledného zvratu. V skratke, rakúska vláda mala po krk financovania strát banky a oznámila, že má v pláne použiť zdroje externých veriteľov (bail-in), vo výške 7,6 miliardy eur," vysvetlil v článku Warner.

Komentátor ďalej uvádza, že ide o test nových európskych pravidiel, podľa ktorých budú za zlyhania bánk platiť veritelia. "Už bolo na čase, poviete si. Prečo im toľko trvalo? V tomto prípade však za obligácie pomyselne ručí rakúsky štát Korutánsko, ktorý sa teraz teoreticky stáva zodpovedný za bail-in. Ide o ozvenu problémov, do ktorých sa dostalo Írsko v strede bankovej krízy, keď sa naivne pokúsilo zmierniť paniku a prijalo na seba riziká spojené so všetkými finančnými záväzkami írskych bánk, čo viedlo k elegantnému bankrotu celej krajiny. Hypo bude viesť k bankrotu Korutánska," dodal Warner.

Rakúska vláda podľa neho v zásade púšťa k vode celý región, podobne ako tomu bolo pár rokov dozadu v Amerike v prípade Detroitu. "V srdci Európy máme malé Grécko. V prípade Hypa bail-in vedie k reťazovej reakcii s dopadom na iné orgány, vrátane Bayern Landesbank, ktorá je veľkým držiteľom záväzkov Hypa a vlastní ju nemecký štát Bavorsko, a FMSW so sídlom v Mníchove...," uvádza ďalej komentátor a píše, že všetko je to len špička ľadovca.

Európa vraj prekypuje vzájomne prepojeným bankovnictvom a verejnými dlhmi, z ktorých mnohé nebudú nikdy splatené a jednoducho ich treba odpísať. "Vo výhľade sú značné straty veriteľov. Európske inštitúcie nás už napoly presvedčili, že európska dlhová kríza sa skončila. V skutočnosti sa možno ešte poriadne nezačala," zaklincoval na záver Warner.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu