Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ukrajinská armáda spustila masívnu ofenzívu: Kramatorsk pod paľbou, 7 mŕtvi!

Situácia na východe Ukrajiny je vážna Zobraziť galériu (17)
Situácia na východe Ukrajiny je vážna (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Ukrajinská Národná garda dnes v blízkosti prístavného mesta Mariupol začala útok na proruských separatistov, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandra Turčynova. Ukrajinské médiá dokonca priniesli správu o zostrelení ruskej stíhačky Su-25. Hovorca ukrajinskej armády to však poprel. Proruskí separatisti zase zasiahli mesto Kramatorsk raketami.

15:28 Sedem mŕtvych a 26 zranených

Sedem civilistov bolo zabitých a 26 ďalších utrpelo zranenia pri dnešných raketových útokoch na východoukrajinské mesto Kramatorsk. Oznámila to regionálna administratíva, riadená vládou v Kyjeve.

Pri útokoch bolo zranených aj desať ukrajinských vojakov, informovala tlačová agentúra Reuters. Mesto má pod kontrolou ukrajinská armáda. Prezident Petro Porošenko v parlamente vyhlásil, že strely zasiahli armádne veliteľstvo a neďalekú obývanú oblasť. "Hlavné veliteľstvo našej protiteroristickej operácie dostalo zásah z raketového systému Tornado... Ale druhý útok bol vedený na obytné štvrte Kramatorska," povedal ukrajinský prezident.

Provládna administratíva Doneckej oblasti uviedla, že rakety boli vypálené z okolia mesta Horlivka. Táto oblasť, ktorú kontrolujú separatisti a kde sa nachádza frontová línia, leží približne 50 kilometrov od Kramatorska.

15:27 V Kramatorsku oplakávajú mŕtvych. Miestni obyvatelia obchádzajú črepiny rakiet.

15:20 Britská televízia BBC hlási, že dnešné boje si vyžiadali 5 mŕtvych a 16 zranených.

14:30 Ľudia fotia a natáčajú črepiny z rakiet

14:26 Tento typ rakiet mohli použiť proruskí separatisti

14:07 Ostreľovanie Kramatorska

13:30 Kramatorsk zasiahli ruské rakety

Úrady potvrdili, že ukrajinské mesto Kramatorsk ležiace v Doneckej oblasti dnes zasiahli ruské strely. Zahynuli pri tom piati ľudia a ďalší šesťnásti utrpeli zranenia. Mesto má pod kontrolou ukrajinská armáda. Prezident Petro Porošenko v parlamente vyhlásil, že strely zasiahli armádne veliteľstvo a neďalekú obývanú oblasť. Podľa neho utrpelo zranenia mnoho vojakov i civilistov.

Ukrajinská armáda spustila masívnu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter)

"Hlavné veliteľstvo našej protiteroristickej operácie dostalo zásah z raketového systému Tornado... Ale druhý útok bol vedený na obytné štvrte Kramatorska," povedal ukrajinský prezident. Provládna administratíva Doneckej oblasti uviedla, že rakety boli vypálené z okolia mesta Horlivka. Táto oblasť, ktorú kontrolujú separatisti a kde sa nachádza frontová línia, leží približne 50 kilometrov od Kramatorska.

Ukrajinská armáda spustila masívnu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter)

Turčynov vo vyhlásení spresnil, že ukrajinské "jednotky v blízkosti Mariupola prelomili nepriateľskú obranu a vyrazili do útoku". Podľa ukrajinských agentúru Ukrinform a UNIAN útok na Mariupol koordinuje samotný Turčynov.

Agentúra Reuters pripomenula vyhlásenie kyjevského vedenia zo soboty, keď informovalo o hromadení síl protivníka pripravujúceho sa zrejme na útoky voči strategickým mestám. Medzi nimi malo byť aj vládnymi silami kontrolovaný prístav Mariupol ležiaci na pobreží Azovského mora a medzi územím kontrolovaným proruskými povstalcami a Krymským polostrovom, ktorý je od vlani - na základe výsledkov kontroverzného referenda - subjektom Ruskej federácie.

Ukrajinská armáda spustila masívnu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinský pluk Azov údajne zostrelil ruskú stíhačku!

Web denníka ukrajinská Pravda dnes doobeda zverejnil neoficiálnu informáciu o zostrelení stíhačky Su-25 patriacej armáde Ruskej federácii. Túto informáciu potvrdil hovorca pluku Nikolay Tishchenko, podľa ktorého boli v Luhansku nasadené proti Azovu viacero lietadiel. Z nich sa podarilo zostreliť vojakom jedno pri meste Kuybyševo. Ukrajinská armáda informáciu nepotvrdila. „Nevieme potvrdiť túto informáciu,“ uviedol pre Pravdu hovorca ozbrojených síl. Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko to však poprel.

Vzhľadom na svoju polohu je Mariupol strategickým mestom. V januári sa stal terčom raketového útoku, pri ktorom prišlo o život 30 civilistov.

Agentúra UNIAN dnes okrem toho informovala, že pluk Azov, ktorý je súčasťou Národnej gardy, začal dnes ráno útočnú operáciu smerom na mesto Novoazovsk v Doneckej oblasti. Postup vládnych síl sprevádzajú prudké boje.

Ukrajinská armáda spustila masívnu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter)

Začiatok útoku vládnych síl na Novoazovsk očakávalo velenie jednotiek samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) od pondelka. Velenie ukrajinskej armády dnes informovalo, že situácia v oblasti mesta Debaľceve je zložitá, ale vládni vojaci majú jej vývoj pod kontrolou. Momentálne dochádza k preskupovaniu vojakov a techniky, aby sa mohli začať ďalšie bojové operácie, spresnila agentúra Ukrinform.

Od začiatku januára, keď proruskí separatisti spustili svoju rozsiahlu ofenzívu, eskalovalo napätie v celom regióne. Dôsledkom tejto situácie je aj nová francúzsko-nemecká iniciatíva na ukončenie násilnosti v Donbase, ktorú by v stredu v bieloruskom Minsku mali prerokovať šéfovia štátov a vlád tzv. normandskej štvorky: Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Ukrajinská armáda spustila masívnu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook)

Jeden z predkladateľov iniciatívy, francúzsky prezident Francois Hollande, koncom minulého týždňa upozornil na riziko, že konflikt na východe Ukrajiny sa môže zmeniť na totálnu vojnu.  Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá je spolupredkladateľkou iniciatívy, je najnovší mierový plán možno jednou z posledným možností, ako zastaviť krviprelievanie na Ukrajine.

Situácia v Debaľceve vrie: Mesto je pod neustálou paľbou, obete pribúdajú!

Ukrajinská armáda informovala, že v noci nadnes došlo k nárastu útokov proruských síl na pozície vládnych vojakov na východe Ukrajiny. Situácia sa výrazne vyostrila v okolí mesta Debaľceve, ktoré je dôležitým železničným a cestným uzlom, informoval dnes v Kyjeve hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach.

Ukrajinská armáda spustila masívnu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter)

Za posledných 24 hodín podľa jeho slov prišlo o život sedem ukrajinských vojakov a ďalších 23 ich bolo zranených. Pozície ukrajinskej armády boli za rovnaký čas ostreľované najmenej 80-krát. Agentúra Ukrinform citovala ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka, ktorý na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook uviedol, že príčinou zhoršenia situácie v Debaľceve je "nárast údernej sily jednotiek taktického určenia", ktoré prešli k útočným operáciám. Vďaka tomu sa separatistom podarilo zatlačiť vládne sily na niektorých miestach až o štyri kilometre, prerezať im zásobovacie trasy a narušiť koordináciu. Vládne delostrelectvo podľa Tymčuka v tejto oblasti podniklo dva mohutné delostrelecké útoky, ktorých výsledkom bolo však len čiastočné stiahnutie síl protivníka.

Situáciu v Debaľceve komplikuje skutočnosť, že neexistujú koridory na evakuáciu civilistov, uviedol pre agentúru RIA Novosti námestník ukrajinskej Štátnej služby pre mimoriadne situácie Vasyl Stojeckyj. Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) zasa koncom minulého týždňa tvrdilo, že vládni vojaci neumožňujú alebo sťažujú evakuáciu civilistov z ostreľovaného Debaľceva a ďalších obcí v tomto regióne. DĽR obvinila ukrajinskú armádu, že využíva civilné obyvateľstvo ako živé štíty. Okrem Debaľceva je situácia napätá aj na ďalších miestach Doneckej oblasti, vrátane samotného Donecka. Agentúra RIA Novosti tvrdí, že vládne jednotky pokračujú v ostreľovaní civilistami obývaných častí mesta. Informácie o obetiach, zranených alebo materiálnych škodách zatiaľ nie sú k dispozícii.

Agentúra RIA Novosti dnes citovala aj vyjadrenie veliteľa 93. mechanizovanej brigády ukrajinskej armády Oleha Mikaca, ktorý uviedol, že vládne sily naďalej kontrolujú severnú časť areálu letiska v Donecku, zatiaľ čo separatisti jeho juh. Mikac vyhlásil, že ukrajinskí vojaci sa síce z letiska stiahli, ale kontrolu nad ním majú aj naďalej. Vysvetlil, že ukrajinské jednotky v januári museli opustiť ostreľovaním zničené budovy, pretože sa tam nemali ako kryť a nemali ani koho brániť. Upozornil, že "opustiť" pozíciu neznamená "kapitulovať". Boje o donecké letisko, ktoré vypukli začiatkom januára, boli urputné a relatívne nový areál bol počas nich zničený.

Na Kryme začali vojenské manévre!

Vyše 600 ruských vojakov začalo manévre na Kryme a ďalších 2000 v Južnom vojenskom okruhu, informovala dnes agentúra Reuters. Ruská Čiernomorská flotila oznámila, že do manévrov na Kryme sa zapojili pobrežné obranné jednotky. K dispozícií majú 50 kusov vojenskej techniky. Cvičenie približne 2000 prieskumníkov v Južnom vojenskom okruhu, ktorého časť susedí s Ukrajinou, by malo trvať mesiac, uviedol nemenovaný predstaviteľ okruhu. 

Správy o konaní vojenských cvičení prišli deň pred očakávaným summitom o konflikte na Ukrajine. V bieloruskej metropole Minsk by sa mali stretnúť lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka v snahe ukončiť krviprelievanie na juhovýchode Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu