Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Senátor McCain prirovnal rozhovory s Putinom k zrade Československa: Rokujete s Hitlerom!

Senátor John McCain Zobraziť galériu (3)
Senátor John McCain

WASHINGTON – Tvrdá kritika do vlastných radov. Známy americký senátor zaútočil na spojencov z Európy, pretože sa mu nepáči, ako postupujú proti Putinovmu Rusku. Podľa neho sú príliš mäkkí a ich mierové snahy nikam nevedú. Dokonca ich mierové rokovanie prirovnal k Mníchovu 1938!

Merkelová s Hollandeom postupujú rovnako ako spojenci tesne pred druhou svetovou vojnou proti Hitlerovi. Aj vtedy im nemecký diktátor sľuboval mierové rokovania, ale nakoniec to dopadlo katastrofou. Americký senátor John McCain vyhlásil, že súčasné rokovania s Putinom sú presne také isté ako s Hitlerom.

McCain to prehlásil na mítingu s vysokými diplomatickými a vojenskými predstaviteľmi. Merkelovú nazval „porazeneckú“, podľa uniknutých informácií, ktoré získal nemecký denník Bild. Merkelovej a Hollandova snahu označil ako "Moskovské ho***". "Poznám Ukrajincov a viem, že sú zabijání - Rusmi a ruskými zbraňami," povedal McCain.

"História nás učí, že diktátori budú chcieť vždy viac, keď im budete ustupovať. Od brutálneho správania ich neodradí, keď za nimi poletíte do Moskvy," nechal sa počuť McCain. Na programe sú teda tvrdé ekonomické sankcie proti Rusku. Zajtra sa koná ďalšie mierové rokovanie v Minsku, kde kľúčoví lídri svetovej politiky budú usilovať o rozhodné riešenia.

"Keď sa človek pozerá na chovanie nemeckej vlády, môže si myslieť, že nemá ani poňatia o tom - alebo jej to je jedno - že sa na Ukrajine zabíjajú ľudia," povedal pred pár dňami inému nemeckému médiu. Kancelárku nešetril a adresoval jej ďalšie tvrdé slová.

"Opýtal by som sa kancelárky: Koľko ľudí bude musieť ešte zomrieť, než im pomôžeme sa brániť? Ona snáď nevie, odkiaľ prichádzajú vojaci a zbrane pre separatistov?" opýtal sa senátor. Jeho slová vyvolali pobúrenie, zareagoval na ne tajomník Merkelovej strany CDU. "Našťastie máme spolkovú kancelárku, ktorá váži slová a činy a nerokuje ako kovboj," povedal Peter Tauber.

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok rozšírili tzv. čierny zoznam občanov Ruska a proruských ukrajinských predstaviteľov, na ktorých uvalili zákaz vycestovať do EÚ a nariadili zmraziť ich bankové kontá. Nová vlna sankcií však nadobudne platnosť až 16. februára, a aj to v závislosti od výsledku iniciatív zameraných na obnovenie mieru na východe Ukrajiny, informoval francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Demilitarizované pásmo ako riešenie konfliktu

Najnovší francúzsko-nemecký návrh na spôsob ukončenia konfliktu na východe Ukrajinu počíta s vytvorením demilitarizovaného pásma, ktoré by na každej strane demarkačnej čiary zasahovalo do hĺbky 50 až 70 kilometrov, uviedol v sobotňajšom rozhovore pre televíziu France 2 francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý je spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou predkladateľom najnovšej mierovej iniciatívy.

Hollande sa vyslovil za zváženie, či územiam obsadeným proruskými separatistami neposkytnúť širšiu autonómiu. Novú iniciatívu Hollande a Merkelová predstavili koncom tohto týždňa v Kyjeve a Moskve. Podrobnosti ich návrhu nie sú známe. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA v sobotu v Mníchove uviedol, že francúzsko-nemecká iniciatíva na ukončenie konfliktu na východnej Ukrajine vychádza z mierových zmlúv z Minska, ale obsahuje viac podrobností o spôsobe implementácie a časovom rámci.

Rozdiel spočíva v tom, že vo francúzsko-nemeckom dokumente "je viac podrobností o spôsobe implementácie a časovom harmonograme cestovnej mapy", ale "v zásade je v súlade s Minskom," poznamenal americký zdroj.

Podľa diplomatov v Hollandovom okolí pred uzavretím konečnej dohody treba doriešiť niekoľko čiastkových problémov: napríklad štatút území obsadených proruskými separatistami, kontrolu hraníc a odsun ťažkých zbraní. Zdroj spresnil, že dnes sa ukáže, či vývoj smeruje k dohode. Ak by k dohode nedošlo dnes, bude sa pokračovať v diskusiách tak dlho, ako to bude potrebné. "Ale veľa času nemáme," upozornil nemenovaný francúzsky zdroj.

Hollande po návrate z Ruska upozornil, že ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu o trvalom mieri, "oboznámime sa so scenárom, ktorý má meno - volá sa vojna". Merkelová v sobotu vo svojom vystúpení na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii upozornila, že úspech najnovšej francúzsko-nemeckej mierovej iniciatívy pre Ukrajinu nie je zaručený. Dodala však, že "stojí za to riskovať to. Dlhujeme to prinajmenšom ... ľuďom na Ukrajine".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu vyhlásil, že pripúšťa "isté zmeny" týchto protokolov, ak korekcie nebudú protirečiť ich princípom. Podľa agentúry UNIAN Porošenko na margo federalizácie Ukrajiny a poskytnutia širšej autonómie niektorým oblastiam uviedol, že na to sú nevyhnutné zmeny v ústave a vypísanie referenda. UNIAN pripomenula, že donedávna Porošenko nepripúšťal zmenu Ukrajiny na federatívny štát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu