Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

O našom referende píše The Economist: Slovensko môže vytrhnúť z pút komunizmu!

Kampaň Aliancie za rodinu Zobraziť galériu (4)
Kampaň Aliancie za rodinu (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Pripravované slovenské referendum o rodine sa dostalo aj do pozornosti zahraničných médií. Anti-homosexuálne aktivity zaujali renomovaný magazín The Economist natoľko, že sa vyjadruje o budúcnosti našej krajiny. Toto referendum má podľa Britov špeciálny význam pre mentalitu Slovákov.

Referendum, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu, sa uskutoční 7. februára 2015 a podľa článku britského ekonomického magazínu ide o ojedinelú aktivitu vo východnej Európe. „V postkomunistických krajinách boli na rozvoj občianskej spoločnosti vynaložené už miliardy eur, dolárov, libier či korún bez úspechu. Ale blížiace sa referendum na Slovensku ukazuje, že občania na niektorých miestach sú schopní organizovať sa natoľko, aby dosiahli aj také politické ciele, ktoré nie sú typické pre liberálne agendy mimovládnych organizácií,“ uvádza The Economist. Magazín tiež oceňuje, že Aliancia za rodinu vyzbierala viac ako 400-tisíc petičných podpisov za necelých päť mesiacov, čo predstavuje 8 % populácie, ktoré si želajú obmedzenie práv homosexuálov.

Tragédia opustených detí na Slovensku

Referendum má za cieľ posilniť právnu definíciu rodiny a zakázať párom rovnakého pohlavia adoptovať deti. „Pre nás sú najdôležitejšie práva detí,“ potvrdil Anton Chromík, jeden z lídrov Aliancie za rodinu. The Economist zároveň upozorňuje, že vláda Roberta Fica už v minulom roku ústavne zakázala homosexuálne manželstvá.

Chromík poukázal aj na to, že na Slovensku máme menej tehotných dospievajúcich dievčat ako v Británii, kde sa na školách vyučuje sexuálna výchova, čo potvrdil aj The Economist, ale doplnil, že takmer každá západná krajina má tento index nižší ako Británia. Ešte nižšiu mieru tejto pôrodnosti však majú severské krajiny spolu s Francúzskom a Japonskom, teda krajiny, ktoré majú dlhú tradíciu vyučovania sexuálnej výchovy. Magazín tým spochybnil snahu Aliancie za rodinu zakázať sexuálnu výchovu na školách. The Economist tiež upozornil, že na Slovensku je najviac opustených detí spomedzi 22 krajín Európskej únie. Až 40 % percent nechcených detí u nás končí v detských domovoch.

O našom referende píše
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Aliancia za rodinu/Facebook)

Krajinu ovláda voličská apatia

The Economist na základe doterajšieho vývoja predpokladá, že referendum skončí neúspechom, pretože sa ho nezúčastní ani polovica registrovaných voličov. Naposledy sa tento precedens podarilo prelomiť v roku 2003, keď sme hlasovali o vstupe do Európskej únie.

Takisto slovenské menšinové lesbické, gay či transgender komunity nie sú veľmi organizované a budú skôr apelovať na rodičov, aby nešli voliť, na rozdiel od cirkvi, ktorá na voličov tlačí, aby sa zapojili. „Nakoniec, referendum porazené nízkou volebnou účasťou môže byť signálom, že krajina je zrelá na demokraciu 21. storočia,“ píše ekonomický týždenník. Slovensko dokazuje, že občianska iniciatíva môže mať vplyv na celonárodné dianie a podobne ako v iných vyspelých krajinách, aj tu sa stáva hybnou silou v súčasnej politike voličská apatia, dokončuje týždenník.

O našom referende píše
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu