Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

NATO pripravuje zmenu stratégie: Bude sa týkať aj Slovenska, ohrozenie hybridnou vojnou!

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (3)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Udalosti na Ukrajine zmenili vnímanie hrozieb, ktoré majú dopad na Európu a ako odpoveď na ukrajinský konflikt sa NATO rozhodlo pustiť do náročnej úlohy. Chce vytvoriť sadu preventívnych nástrojov na boj s tými, ktorí vyvolávajú rozličné formy hybridnej vojny. Informuje o tom oficiálna stránka Severoatlantickej aliancie.

Konflikt na Ukrajine ukázal, ako ľahko je možné destabilizovať a polarizovať spoločnosť. Na rozdiel od klasickej vojny leží ťažisko hybridného boja, s ktorým sa do budúcna musí NATO vysporiadať, v zameraní na konkrétnu cieľovú skupinu. Aktér, ktorý sa púšťa do hybridného boja, sa snaží získať na svoju stranu kľúčových politikov a rozhodovacie právomoci, kombinuje pohybové pozemné operácie s podvratným úsilím a často koná tajne, aby nebol vidieť dym z jeho strieľajúcich zbraní.

Pre NATO predstavuje hybridná vojna mimoriadnu výzvu. Na to, aby v nej Aliancia bola úspešná, bude musieť posilniť spoluprácu s medzinárodnými organizáciami, najmä s Európskou úniou. V poslednom období sa síce Aliancia zamerala na kyberpriestor, avšak nikdy doteraz neobsiahla vo svojom programe celé spektrum foriem hybridného boja.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg reční pred zhromaždením
Zobraziť galériu (3)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg reční pred zhromaždením  (Zdroj: SITA)

Tvrdá sila nestačí

Súčasná odstrašujúca politika NATO je zameraná na rýchle vojenské reakcie. Avšak takáto politika ukázala svoje najväčšie tri slabé miesta: po prvé, členské štáty sa niekedy ťažko zhodujú na zdroji konfliktu.

Po druhé, v boji proti nepravidelným hrozbám tvrdá sila nestačí. Bez ohľadu na rýchly zásah je niekedy príliš neskoro alebo je reakcia príliš slabá.

Navyše, po tretie, odstrašujúci prostriedok nemusí priniesť úspech pri konflikte, ktorý sa vyvíja pod radarom. V úsilí vysporiadať sa s rozsiahlymi konfliktami musí NATO využiť viac stratégií, než len sa spoľahnúť na jeden postup.

NATO chce byť v boji s hrozbami pružnejšia. Bude musieť riešiť konflikty z viacerých uhlov, aby im mohla včas zabrániť. Ako najvhodnejšieho partnera pre spoluprácu pri hybridnom boji vidí Európsku úniu. Spolu by mohli vytvoriť efektívny inštitucionálny tandem s radom politických a vojenských nástrojov. Summit NATO vo Walese už uznal EÚ ako strategického partnera Aliancie a spoločná hrozba hybridného boja predstavuje solídnu príležitosť k ďalšiemu rozvoju tohto partnerstva.

EÚ a NATO plánujú posilniť konzultácie, ktoré by sa mohli prejaviť v rozhodnutiach Rady Európskej únie o bezpečnosti. Na pripravovanom zasadnutí Rady EÚ v júni 2015 by sa obe inštitúcie mohli dohodnúť na jednotlivých bodoch spolupráce a reformách v bezpečnostnom sektore.

Vojaci NATO
Zobraziť galériu (3)
Vojaci NATO  (Zdroj: SITA)

Na prvom mieste je prevencia

Prevencia predstavuje podľa pripravovaných reforiem najlepší spôsob boja. Nepravidelné hrozby sú ťažko zvládnuteľné, keď už sú zjavné - problémy na Ukrajine sú v skutočnosti výsledkom zamrznutého konfliktu, ktorý sa vyvinul do vojenského stretu.

Štáty, ktoré sa zdajú byť náchylné na destabilizáciu, by mali prijať preventívne opatrenia na zvýšenie svojej odolnosti už v predstihu. Koncepcia reformy bezpečnostného sektora si teda kladie za úlohu posilniť schopnosť štátu poskytovať verejnú bezpečnosť a udržať právny štát za predpokladu transparentnosti a zodpovednosti.

Transatlantické spoločenstvo by malo vyzvať krajiny náchylné k destabilizácii, aby postupovali podľa iniciatívy reformy. Tieto opatrenia budú nielen lepšie pripravovať krajinu na vonkajšie hrozby, ale tiež pomôžu pripraviť cestu k udržateľnému rozvoju a prosperite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu