Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké vojenské manévre NATO v Pobaltí: Premiérka Litvy varuje, Rusko je teroristický štát!

cvičenie NATO Zobraziť galériu (9)
cvičenie NATO (Zdroj: Twitter)

VILNIUS - NATO neponecháva nič na náhodu. Svojich spojencov si chráni. Najnovšie prebiehajú vojenské manévre v Litve, prišla tam na návštevu hlava NATO Jens Stoltenberg. Ten cestuje po Pobaltí, aby uistil spojencov, že vojaci sú pripravení ich brániť. V tejto atmosfére sa nechala uniesť prezidentka Litvy, keď otvorene prehlásila Rusko za teroristický štát!

Včera prišiel Jens Stoltenberg na návštevu do Litvy. V posledných dňoch má na pláne radu náštev s hlavami štátov Pobaltia, aby prediskutovali otázky bezpečnosti a ubezpečil spojencov NATO, že sú pod ich ochrannými krídlami. A možno práve v tejto opojnej atmosfére sa prezidentka Litvy Dalia Grybauskaité nechala uniesť a prehlásila: "Rusko je teroristický štát".

Dalia Grybauskaité so Stoltenbergom v obkľúčení vojakov
Zobraziť galériu (9)
Dalia Grybauskaité so Stoltenbergom v obkľúčení vojakov  (Zdroj: Twitter)

To vyvolalo búrku nevôle v ruských médiách. Odsúdil ju aj ideológ eurázijskej únie a ruského nacionalizmu Alexander Dugin. Niektorí dokonca navrhli, aby Moskva prerušila s Litvou diplomatické vzťahy.

Stoltenberg prehlásil, že kolektívna bezpečnosť je pre NATO priorita. "Kolektívna bezpečnosť je naša hlavná priorita. NATO stojí tesne pri Litve, ako aj pri všetkých spojencoch," povedal včera.

Veľké vojenské manévre NATO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

V zasneženom teréne si prezidentka Litvy a Stoltenberg pozreli vojenské manévre vojakov. Stretli sa tiež s vojakmi, ktorí tam pôsobia z Maďarska, Dánska, Ameriky a Litvy. Spolu s ministrom obrany a zahraničných vecí diskutovali bezpečnostné otázky, pretože Rusko podľa posledných správ presúva vojsko smerom na západ k ukrajinským hraniciam.

Veľké vojenské manévre NATO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

NATO je pripravené plniť záväzky, ktoré pobaltským štátom sľúbilo na summite vo Walese. "Tento plán je kľúčový na to, aby sme obstáli v otázkach, ktorým dnes čelíme," prehlásil. Takisto Litovčanom poďakoval, že si plnia svoje záväzky ako napríklad v Afganistane a Kosove.

Hlava NATO letí v sprievode bojových stíhačiek
Zobraziť galériu (9)
Hlava NATO letí v sprievode bojových stíhačiek  (Zdroj: Twitter)

Takisto privítal, že Litva chce zvýšiť výdavky na obranu. "V týchto turbulentných časoch sú to viac než dobré správy," nechal sa počuť Stoltenberg.

Američania cvičia s Japoncami v Pacifiku, Briti s Poliakmi

Americká flotila nacvičuje s japonským námorníctvom vojenské manévre južne od svojich ostrov. Predstavuje sa najmodernejšia bojová technika zahrňujúca stíhačky F-22.

Flotila japonského a amerického námorníctva
Zobraziť galériu (9)
Flotila japonského a amerického námorníctva  (Zdroj: Twitter)

Japonci pre zmenu riešia problémy s Čínou. Spor o ostrovy Senkaku, pod ktorými leží nesmierne nerastné bohatstvo, vyvolalo viacero vojenských reakcií. Najnovšie cvičenie má demonštrovať silu voči Číne. Američania sú po druhej svetovej vojne kľúčovým spojencom krajiny vychádzajúceho slnka.

Veľké vojenské manévre NATO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: cnwing.net)

Briti zase vyslali do Poľska vyše tisíc vojakov a 500 obrnených vozidiel, aby spolu s Poliakmi nacvičovali vojenské manévre. To činí z operácie najväčšiu bojovú silu od čias studenej vojny. Vojaci demonštrujú silu voči Rusku, ktoré stále napína svaly na východe Ukrajiny. Summit vo Walese bol pre tieto manévre kľúčový. Tam sa spojenci dohodli, že podporia východoeurópske štáty, aby sa necítili osamotené voči ruskej hrozbe.

Veľké vojenské manévre NATO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: cnwing.net)

NATO: Zaznamenali sme už vyše 400 priblížení ruských lietadiel

Severoatlantická aliancia zaznamenala od začiatku roka už vyše 400 incidentov, počas ktorých sa ruské lietadlá priblížili k európskemu vzdušnému priestoru. Oznámil to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého ide o 50-percentný nárast takýchto incidentov oproti vlaňajšku.

"V Baltskom mori, Nórskom mori, v Čiernom mori a vo vzdušnom priestore v okolí NATO vidíme zvýšenú vojenskú aktivitu Ruska vo vzdušnom priestore," uviedol počas návštevy Estónska Stoltenberg. Podľa jeho slov to pripomína počínanie Sovietskeho zväzu v časoch studenej vojny. Ruské lietadlá neoznamujú svoje letové plány, vypínajú transpondéry a nekomunikujú s civilnými dispečermi. "Tieto lety sú neospravedlniteľné a predstavujú riziko pre bežnú leteckú dopravu," zdôraznil šéf NATO.  

Väčšina z takýchto letov bola zaznamenaná v medzinárodnom vzdušnom priestore. K narušeniu letového priestoru NATO došlo len vo "veľmi obmedzenom počte" prípadov. Od začiatku roka 2014 museli lietadlá NATO vzlietnuť voči ruským lietadlám už viac ako 400-krát. Aliancia musela v rovnakom období nasadiť na svojich východných hraniciach päťkrát viac lietadiel. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu