Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšia americká vojenská základňa v Európe sa presunie z Nemecka na východ: V hre je Poľsko

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: rjc.gov.lv)

BRATISLAVA - Veliteľ amerických síl priznal, že NATO možno pouvažuje nad novou základňou, ktorá by mala byť bližšie k hraniciam Ruska. Hovorí sa o strednej a východnej Európe, špekulujú Poliaci. Dôvod je jednoduchý. Rusko sa v poslednej dobe nevie spratať do kože a napína svaly, z čoho majú strach menšie susediace štáty. Už teraz cvičia jednotky NATO v pobaltských štátoch vrátane Poľska či Slovenska. Keby v našom okolí pribudla nová vojenská základňa, Američania by to mali logisticky bližšie.

V súčasnosti sa do strednej, východnej Európy spolu s pobaltím vysielajú iba menšie kontingenty, aby tam trénovali a demonštrovali silu NATO. Keďže Rusko zatiahlo Ukrajinu do vojny a straší aj ďalšie susedné štáty bývalého sovietskeho impéria, NATO musí reagovať. Generál amerických síl v Európe Ben Hodges povedal, že momentálne pracujú na pláne trvalej základne v týchto európskych končinách. Ako dôvod uvádza Rusko, ktorému treba čeliť, píše tvn24.pl.

Iba pred pár dňami šéf NATO cestoval pobaltím a uisťoval spojencov, že v prípade krízy, budú nápomocní. Stoltenberg prehlásil, že kolektívna bezpečnosť je pre NATO priorita. "Kolektívna bezpečnosť je naša hlavná priorita. NATO stojí tesne pri Litve, ako aj pri všetkých spojencoch," povedal na návšteve Litvy.

Najväčšia americká vojenská základňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)


Američanom by základňa vyhovovala najmä preto, aby mohli rýchlejšie, efektívnejšie a účinnejšie zasiahnuť v prípade potreby. Hodges ešte včera prehlásil, že USA plánujú vylodiť 150 tankov a obrnených vozidiel do východnej Európy. Je to súčasť operácie "Operation Atlantic Resolve" v pobaltí. V Poľsku a pobaltí by mali americké jednotky zostať ďalší rok, píše usatoday.com

Americké jednotky v Európe
Zobraziť galériu (3)
Americké jednotky v Európe  (Zdroj: rjc.gov.lv)

"Americké jednotky sú pripravené zostať v Poľsku, Litve a Lotyšsku tak dlho, ako bude potrebné, aby sme odohnali hrozbu Ruska a uistili spojencov, že sme tu. Naplánovali sme rotáciu jednotiek a budeme v tom pokračovať," povedal Hodges. A práve z tohoto dôvodu by mohla trvalá základňa v našom geografickom priestore dobre poslúžiť.

V Poľsku práve prebieha cvičenie s názvom "Black Eagle". Briti vyslali do Poľska vyše tisíc vojakov a 500 obrnených vozidiel, aby spolu s Poliakmi nacvičovali vojenské manévre. To činí z operácie najväčšiu bojovú silu od čias studenej vojny. Vojaci demonštrujú silu voči Rusku, ktoré stále napína svaly na východe Ukrajiny. Summit vo Walese bol pre tieto manévre kľúčový. Tam sa spojenci dohodli, že podporia východoeurópske štáty, aby sa necítili osamotené voči ruskej hrozbe.

Generál NATO Breedlove upozorňuje na militarizáciu Krymu

Hlavný veliteľ síl NATO v Európe americký generál Philip Breedlove dnes vyhlásil, že ruské jednotky ešte stále sú na východe Ukrajiny, kde separatistickým jednotkám poskytujú podporu v ich boji proti vláde. Breedlove súčasne vyjadril znepokojenie nad militarizáciou Krymského polostrova, pôvodne patriaceho Ukrajine, ktorý Rusko v marci anektovalo a vyhlásilo za ďalší subjekt Ruskej federácie.

Americký generál upozornil, že posilňovanie ruských jednotiek na Kryme sa môže prejaviť v zintenzívnení vojenského vplyvu Ruska v celej oblasti Čierneho mora. Na brífingu počas návštevy v Kyjeve Breedlove uviedol, že znepokojenie NATO z militarizácie Krymu vyvoláva možnosť, že tamojšie ruské jednotky môžu z polostrova obsadiť priľahlú časť Ukrajiny, alebo dokonca - v krajnom prípade - použiť silu aj voči iným štátom. Podľa Breedlova výzbroj ruských jednotiek na Kryme tvoria aj okrídlené rakety i systémy protivzdušnej obrany.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu