Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Separatisti po zostrelení boeingu plného turistov: Tu nemali čo robiť, ku*va tu je vojna!

Miesto nešťastia Zobraziť galériu (20)
Miesto nešťastia (Zdroj: lifenews.ru)

KYJEV - V oblasti bojov na východnej Ukrajine sa zrútilo malajzijské dopravné lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Podľa dostupných správ všetkých približne 300 ľudí na palube zahynulo. Európska organizácia pre bezpečnosť letovej prevádzky Eurocontrol udalosť zatiaľ hodnotí ako nehodu, boeing bol však podľa všetkého zasiahnutý raketou. Z jeho údajného zostrelenia sa vzájomne obviňujú ukrajinská vláda a proruskí separatisti.

00:14 Ak by boeing nebol zostrelený, práve v tejto chvíli by pristál v Kuala Lumpur.

00:10 Ľudia kladú k holandskému veľvyslanectvu v Kyjeve na pamiatku tragicky zosnulých kvety.

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

00:02 Záchranárom údajne na mieste tragédie komplikujú prácu separatisti.

23:55 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Kyjev nesie plnú zodpovednosť za zrútenie malajzijského lietadla, pretože sa odohralo na Ukrajine. Nešťastie by sa podľa šéfa Kremľa nestalo, keby ukrajinská armáda neobnovila vojenskú operáciu proti povstalcom na východe Ukrajiny.

23:41 Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN sa bude konať v piatok o 16.00 h.

23:35 Pasy dokazujú, že medzi obeťami sú aj deti.

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

23:21 Titulka zajtrajšieho denníka The Guardian.

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: twimg.com)

23:08 Aerolinky už zverejnili oficiálny zoznam cestujúcich. Má ísť o 143 Holanďanov, 27 Austrálčanov, 11 Indonézanov plus jedno dieťa, šesť Britov, štyroch Nemcov a štyroch Francúzov, 3 Belgičanov, 3 Filipíncov a jedného Kanaďana. Národnosť zvyšných pasažierov zatiaľ nie je známa. Všetkých 15  členov posádky pochádzalo z Malajzie.

22:57 Audionahrávka ruských teroristov, ktorí podľa všetkého stoja za zostrelením lietadla s anglickými titulkami.

22:50 Na snímke žena plače po tom, ako sa dozvedela o havárii malajzijského lietadla na medzinárodnom letisku Sepand v malajzijskom meste Kuala Lumpur.

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR)

22:37 Rodinných príslušníkov a priateľov pasažierov letu spoločnosti Malaysia Airlines dnes v dvoch autobusoch odviezli po tom, čo sa ich asi stovka zhromaždila na letisku Schiphol v holandskej metropole, na neznáme miesto v sprievode policajnej eskorty. Letisko oznámilo, že bez prítomnosti zástupcov médií budú informovaní o okolnostiach havárie.

Samotný vzdušný prístav sa dnes zahalil do smútku. Ako informovala holandská televízia, hala letiska sa zaplnila bezradnými, zarmútenými a plačúcimi ľuďmi, ktorí sa hlásili pri informačnom okienku.

22:22 Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines zostrelili dnes popoludní "kozáci", stojaci na Černužynskom stanovišti. Vyplýva to z informácií, ktoré odpočúvaním telefonátov proruských separatistov získala a vo večerných hodinách zverejnila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).
Rovnakú informáciu zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí aj ukrajinský politik Oleh Ťahnybok. V zachytenom rozhovore, ktorý je podľa SBU dialógom predstaviteľa separatistov Igora Bezlera (pod krycím menom Bes) a jeho ruského kurátora, plukovníka Geranina, prebieha konverzácia o situácii po dopade stroja, o počte obetí, ako aj o ich veciach, vrátane eventuálnych zbraní či cestovných dokumentov.

Proruskí separatisti dnes krátko po havárii civilného lietadla prakticky súčasne s ruskými médiami informovali o zostrelení ďalšieho ukrajinského vojenského lietadla typu AN-26. Či k nemu naozaj došlo, alebo či išlo o zámenu cieľov, to ukáže zrejme až nasledujúce dni.

22:18 Domobrana Doneckej ľudovej republiky sa chystá uzavrieť dvoj až trojdňové humanitárne prímerie s Kyjevom s cieľom umožniť vyšetrovanie dnešného zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. Oznámil to premiér samozvanej republiky Alexandr Borodaj.

22:13 Jeden z holandských pasažierov zostreleného boeingu pred letom žartoval o zmiznutí stroja. Na svoj facebookový profil napísal: "Ak sa naše lietadlo stratí, takto bude vyzerať," pričom pripojil aj fotku boeingu.

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Facebook)

22:05 Mimo tému, ale vo svetle najnovších udalostí je potrebné informovať aj o tom, že Izrael oznámil, že pred pár minútami začal pozemnú inváziu do Gazy.

21:51 Ruské zdroje prišli s teóriou, že za zostrelením lietadla bola snaha Ukrajincov zostreliť osobné lietadlo prezidenta Vladimíra Putina, ktore malo prelietať ponad rovnakú oblasť pár minút pred tragédiou.

21:42 Britské noviny The Telegraph informovali, že na palube lietadla bolo deväť Britov. Okrem toho v ňom letelo 23 amerických občanov a podľa televízie RTL 71 Holanďanov.

21:33 Ukrajinský prezident Porošenko nariadil ozbrojeným silám vypracovať novú stratégiu obrany.

21:24 Holandského aj malajzijského premiéra zrútenie lietadla šokovalo. Šéf holandskej vlády Mark Rutte sa okamžite vracia z Bruselu, kde sa zúčastnil summitu EÚ, domov. Jeho malajzijský náprotivok Najib Abdul Razak oznámil, že malajzijské úrady začínajú vyšetrovanie katastrofy. "Som hlboko šokovaný dramatickými správami o páde lietadla spoločnosti Malaysia Airlines číslo MH17," vyhlásil Rutte. Dodal, že je v kontakte s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

21:11 Viacerí novinári, ktorí informujú o tragédii na Twitteri, pričom sa odvolávajú na zdroje z Pentagonu, uviedli, že strela, ktorá zostrelila lietadlo, pochádzala z Ruska.

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: pravda.com)

21:00 Ukrajinská tajná služba zverejnila audionahrávku ruských teroristov, na ktorej priznávajú, že zostrelili let MH17.

20:48 Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS si ruskí separatisti pred dvoma týždňami zaobstarali systém protiraketovej obrany BUK, ktorým malo byť zostrelený malajzijský boeing.

20:35 Čierne skrinky zo zrúteného lietadla chcú proruskí separatisti odovzdať na expertízu do Moskvy. Podľa agentúry Interfax tvrdia, že ich už našli.

20:26 Podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka bolo zrútenie malajzijského dopravného lietadla na Ukrajine teroristický čin. "Chcem upozorniť, že to nenazývame incidentom ani katastrofou, ale teroristickým činom," citovala prezidenta agentúra UNIAN.

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: http://lifenews.ru/)

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

20:23 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonoval s americkým prezidentom Barackom Obamom o havárii malajzijského boeingu nad ukrajinským územím. Telefonát o situácii na Ukrajine bol vopred plánovaný, počas neho sa však objavili informácie o havárii. Hovor sa uskutočnil na žiadosť Moskvy deň po tom, čo Spojené štáty a Európska únia zaviedli nové sankcie proti Rusku.

20:21 Niektoré letecké spoločnosti oznámili, že sa budú ukrajinskému vzdušnému priestoru vyhýbať. Opatrenia ohlásila napríklad nemecká Lufthansa či ruské spoločnosti Aeroflot a Transaero. České aerolínie hľadajú náhradné koridory pre dva spoje, ktoré majú okolo polnoci odletieť do Taškentu a do Rostova na Done. Ak sa to nepodarí, ČSA lety zruší.

20:14 Británia žiada kvôli zrúteniu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Novinárom to povedal britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant.

20:10 Medzi obeťami budú zrejme aj miestni obyvatelia, keďže lietadlo dopadlo na obývanú oblasť.

20:05 Na palube boli štyria Francúzi.

19:42 Podľa ukrajinskej vlády sa počet obetí nešťastia vyšplhá na viac ako 300. Trosky totiž zasiahli ďalších ľudi. 

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: http://lifenews.ru/)

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: http://lifenews.ru/)

19:40  "Ministerstvo nemôže zatiaľ vyvrátiť, že na palube nebol slovenský občan," uviedol Boris Gandel z ministerstva zahraničných vecí.

19:37 Podľa jednotiek domobrany sú medzi obeťami aj deti. Podľa neoficiálnych informácií ich bolo 80.

19:34 Na miesto pádu malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny dorazili prvé jednotky domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Tony Brenton pre spravodajskú stanicu BBC povedal, že nebude veľkým prekvapením, ak by podozrenie najprv padlo na proruských separatistov.

 

19:30 Putin zaslal kondolenčný telegram malajzijskej vláde. 

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: twitter.com)

19:25 Podľa prvých odhadov sa na palube lietadla nachádzalo 23 občanov USA

Tvrdí to podľa tlačovej agentúry UNIAN nemenovaný zdroj z ukrajinského rezortu obrany, podľa ktorého ruská protivzdušná obrana poskytla zrejme silám, ktoré vypálili predmetnú raketu, súradnice ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu IL-76, ale v dôsledku chyby došlo k zostreleniu civilného stroja nachádzajúceho sa neďaleko vytipovaného cieľa.

Separatisti po zostrelení boeingu
Zobraziť galériu (20)

Ukrajinský stroj letel v inkriminovanom čase s nákladom určeným pre obkľúčené armádne sily v regióne.

Tak ukrajinské vládne sily, ako aj separatisti sa už nechali počuť, že nedisponujú vojenskými prostriedkami na zostrelenie stroja letiaceho vo výške 10.000 metrov.

Malajzijské dopravné lietadlo na východe Ukrajiny zostrelili dnes separatisti, tvrdí poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Podľa neho stroj letel vo výške 10.000 metrov, keď ho zasiahla strela z raketového systému Buk.

Jaceňuk nariadil vyšetrovanie leteckej katastrofy

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil vyšetrovanie "leteckej katastrofy" na východe krajiny, informovala agentúra Reuters.

Podľa nej jeden zo záchranárov videl na mieste najmenej 100 tiel. Trosky lietadla sú údajne roztrúsené do 15 kilometrov od miesta dopadu.

Podľa prvých správ sa malajzijské dopravné lietadlo zrútilo v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko však tvrdí, že ho zostrelili separatisti. Podľa neho stroj letel vo výške 10.000 metrov, keď ho zasiahla strela z raketového systému Buk.

Líder proruských separatistov Alexandr Borodaj obvinil zo zostrelenia stroja ukrajinskú armádu.

Na palube lietadla typu Boeing-777, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo podľa agentúry AP 295 ľudí - 280 pasažierov a 15 členov posádky.

Letecká spoločnosť Malaysia Airlines na Twitteri uviedla, že stratila kontakt so svojím letom MH17 z Amsterdamu, ktorého posledná pozícia bola v ukrajinskom vzdušnom priestore.

Porošenko vyjadril hlbokú sústrasť rodinám a blízkym obetí leteckej tragédie

Za vytvorenie štátnej vyšetrovacej komisie s účasťou zahraničných subjektov, vrátane zástupcov Holandska a Malajzie, ako aj medzinárodných organizácií, na objasnenie príčin leteckého nešťastia na východe Ukrajiny sa dnes vyslovil najvyšší predstaviteľ postsovietskej republiky, prezident Petro Porošenko.

Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tlačovú službu hlavy štátu.

Malajzijské dopravné lietadlo typu Boeing-777 smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru s 295 osobami na palube sa dnes popoludní zrútilo na východe Ukrajiny, v katastri Hrabova pri meste Torez v Doneckej oblasti neďaleko ruskej hranice. Na palube bolo 280 pasažierov a 15 členov posádky.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko už skôr vyhlásil, že stroj zostrelili s využitím raketového systému Buk. Na jednej zo sociálnych sietí súčasne informoval, že tragédiu nikto neprežil.

Prezident Porošenko v menej ukrajinského štátu vyjadril hlbokú sústrasť rodinám a blízkym obetí tejto tragédie.

Tlačová služba hlavy štátu zdôraznila, že nevylučuje zostrelenie tohto lietadla, podobne ako to bolo v uplynulých dňoch v prípade ukrajinských strojov typu AN-26 a SU-25. Zároveň však pripomenula, že ukrajinské vládne sily v regióne nemajú na to vhodné zbraňové systémy.

Na palube lietadla typu Boeing-777, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo podľa agentúry AP 295 ľudí - 280 pasažierov a 15 členov posádky.

K údajnému zostreleniu došlo v katastri Grabova v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice.

Letecká spoločnosť Malaysia Airlines na Twitteri uviedla, že stratila kontakt so svojím letom MH17 z Amsterdamu, ktorého posledná pozícia bola v ukrajinskom vzdušnom priestore.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu