Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zúfalí Briti: Žiadajú o výnimky v obmedzení prisťahovalcov, kvôli Rómom!

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Britská vláda bude od EÚ žiadať zmenu pravidiel voľného pohybu ľudí a zavedenie obmedzení pre občanov členských krajín bloku v obave z prípadného prílevu občanov Rumunska a Bulharska do Spojeného kráľovstva.

Ministerka vnútra Theresa Mayová chce otvoriť túto záležitosť na štvrtkovom stretnutí s kolegami v Bruseli. Podľa Londýna totiž zrušenie obmedzení britského pracovného trhu pre Bulharov a Rumunov nesmie viesť k "hromadnej migrácii". Mayová bude podľa dostupných informácií žiadať výnimku pre niektoré krajiny s cieľom obmedziť prisťahovalectvo pomocou stanovenia kvót.

Britský premiér David Cameron v koncom novembra oznámil sprísnenie pravidiel pre migrantov, ktorí v krajine čerpajú sociálnu podporu. Dôvodom sú obavy z prílevu nových migrantov po tom, čo sa 1. januára skončí obmedzenie na trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska. Cameronov plán predpokladá, že migranti počas prvých troch mesiacov pobytu nebudú môcť čerpať dávky v nezamestnanosti.

O nárok na podporu majú prísť tí občania členských štátov EÚ, ktorí po šiestich mesiacoch poberania dávok nepreukážu reálnu šancu získať zamestnanie. Cameron konštatoval, že bývalá labouristická vláda urobila "obrovskú chybu", keď po rozšírení EÚ v roku 2004 sprístupnila svoj trh práce občanom desiatich prevažne východoeurópskych krajín a najmä Poliakom. Kroky Londýna sa už stretli s veľkou kritikou novších členských krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu