Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia sa ponáhľa so schválením zákazu dávok pre prisťahovalcov z EÚ

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zákaz týkajúci sa prisťahovalcov z Európskej únie, ktorí žiadajú príspevky v nezamestnanosti hneď po príchode do Británie, má prejsť urýchleným schvaľovaním v parlamente, aby mohol vstúpiť do platnosti už 1. januára 2014. Vyhlásil to dnes britský premiér David Cameron, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Líder Konzervatívnej strany uviedol, že jeho vládna koalícia "urýchľuje" plány oznámené v novembri, ktorých cieľom je riešiť takzvaný "príspevkový turizmus". Cameron je pod tlakom pravicového krídla vo svojej strane, kde vládnu obavy, že krajinu zaplavia Rumuni a Bulhari žiadajúci podporu. Od januára budú totiž zrušené pracovné obmedzenia, ktoré pre nich doteraz platili v rámci EÚ.

Ak nový zákon britský parlament schváli, prisťahovalci z krajín EÚ budú musieť po príchode do Británie čakať tri mesiace, kým budú môcť požiadať o podporu v nezamestnanosti. "Urýchleným zavedením týchto nových obmedzujúcich opatrení bude Británia menej príťažlivým miestom pre tých prisťahovalcov z EÚ, ktorí sem chcú prísť a žiť z peňazí štátu," povedal Cameron.

"V rámci našich dlhodobých plánov v ekonomike podnikáme priamu akciu - prepracovávame systém sociálnych dávok a prisťahovalecký systém tak, že skoncujeme s 'kultúrou niečo za nič' a začneme pomáhať ľuďom, ktorí hrajú podľa pravidiel," vysvetlil premiér.

Kritici však argumentujú, že neexistujú žiadne dôkazy na tvrdenie, že občania EÚ chodia do Británie kvôli sociálnym dávkam. "Neexistujú žiadne dôkazy, že dochádza k rozšírenému alebo systematickému zneužívaniu sociálnych systémov občanmi EÚ v ďalších členských krajinách," uviedol hovorca Lászlóa Andora, komisára Európskej komisie pre zamestnanosť a sociálne záležitosti.

"Početné štúdie ukazujú, že veľká väčšina občanov EÚ chodí do iných členských štátov pracovať a že zvyčajne platia viac na sociálne zabezpečenie a na dane, než dostávajú od štátu v podobe príspevkov," povedal hovorca eurokomisára.

Andor kritizoval Camerona, keď v novembri ohlásil výrazné obmedzenie príspevkov pre prisťahovalcov. Podľa eurokomisára Británia riskuje, že ju budú vnímať ako nevľúdnu a protivnú krajinu. Európska komisia sa chystá preskúmať tieto nové pravidlá, aby sa ubezpečila, či sú v súlade so zákonmi EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu