Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výsmech nacistu v otrasnom interview: "Židia kričali ako husi, keď ich strieľali!"

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Daily Mail)

WELLINGTON - Litovský prisťahovalec Jonas Pukas poskytol v roku 1992 interview detektívovi Wayneovi Stringerovi, ktorý pátral po vinníkoch zverstiev z 2. svetovej vojny. Rozhovor, z ktorého mrazí, sa teraz dostal prvýkrát na televízne obrazovky.

Pukas bol za vojny príslušníkom litovských mobilných kománd, ktoré v dedinách na územiach obsadených nacistami hľadali a popravovali Židov. Po vojne sa presťahoval na Nový Zéland a v pokoji tam dožil až do roku 1994, kedy vo veku 80 rokov zomrel bez toho, aby čelil spravodlivosti.

V rozhovore so smiechom líčil, ako Židia popravovaní v lesoch za dedinami "lietali vzduchom", načo zo seba začal vydávať zvuky pripomínajúce plačúce vtáky. "Niektorí Židia kričali ako husi, viete?" spomína.

Pukas bol jedným z ľudí, ktorí boli na zozname 47 možných vojnových zločincov skrývajúcich sa na Novom Zélande. Pôsobil v 12. policajnom batalióne, ktorý sa podľa Wiesenthalovho centra podieľal na vraždách.

"Stále ma to prenasleduje," hovorí dnes Stringer (56) o rozhovore, ktorý je nosným prvkom celého dokumentu režírovaného nemeckým rodákom Alexandrom Behsom. "Som presvedčený, že Pukas bol vojnovým zločincom," dodal. Pukas však trval na tom, že sa zabíjania nezúčastnil. "Len som tých ľudí počul umierať. Nevidel som ich," tvrdil.

"Zasiahlo ma to oveľa viac než akýkoľvek zločin, ktorý som vyšetroval, keď som ešte slúžil u polície," vyhlásil bývalý detektív Stringer. "Genocídy sa na svete odohrávajú stále, preto je ten film tak dôležitý," zdôraznil. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu