Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTOREPORTÁŽ Koncentračný tábor v Seredi: Príbehy ľudí, ktorí prežili peklo!

Zobraziť galériu (31)
"Ľudia bedlite", výzva, ktorá nestráca nič na aktuálnosti ani dnes. (Zdroj: sz)

SEREĎ - Slová nikdy nedokážu plne vystihnúť hrôzy druhej svetovej vojny v ich skutočnej krutosti, absurdnosti a neľudskosti. Generácia, ktorej sú určené, stratila priamy kontakt s minulosťou a nažive zostalo len málo tých, ktorí o nej môžu podať vlastné svedectvo. "Sme poslední, ktorí ešte vedia rozprávať o tom, čo sa tu naozaj udialo," povedal Naftali Fürst (80) pri návrate do koncentračného tábora v Seredi, kde ako dieťa prežil dva roky a odkiaľ ho transportovali do Osvienčimu. Z jeho výpovede dýcha zodpovednosť za životné osudy všetkých, ktorí toľko šťastia nemali. Za milióny nevinných, ktorí skončili v plynových komorách, s guľkou v tele alebo zahynuli hladom, zimou a vyčerpaním.

Tí, ktorí prežili

 

Občianske združenie EDAH, SNM - Múzeum židovskej kultúry v Bratislave a Galantské osvetové stredisko v spolupráci s vedením mesta Sereď usporiadali v stredu 3. októbra unikátne stretnutie s bývalými väzňami tamojšieho pracovného a koncentračného tábora fungujúceho v období 1941-1945. Naftali Fürst, Ján Hanák, Ervín Schönhauser a Olga Wollnerová sa po desiatkach rokov vrátili na miesto, kde ako deti prvýkrát spoznali, čo je to byť menejcenný a vyradený zo spoločnosti. Vtedy nechápali, že za utrpenie a dni plné strachu, ktoré ich čakali, môže jediné - ich rasový pôvod. Dnes v priestoroch tábora vzniká Múzeum holokaustu, memento temnej stránky našej histórie, ktorá sa už nikdy nesmie zopakovať.

 

Ervín Schönhauser, primátor Serede Martin Tomčányi a Vojtech Fahn.
Zobraziť galériu (31)
Ervín Schönhauser, primátor Serede Martin Tomčányi a Vojtech Fahn.  (Zdroj: sz)

„Prežil som viac ako dva roky v seredskom tábore a stále sa neviem spamätať z toho, že po 70 rokoch sedím tu. Ďakujem, aj v mene ostatných," uviedol Naftali Fürst, ktorému sa od dojatia uprostred vety zlomil hlas a zotrel si slzy z očí. "Nedokážem si ani predstaviť, ze seredský tábor sa obnovuje ako pamiatka a iba veľmi ťažko si zvykám na myšlienku, že Slováci sa zmenili. Bol som na Slovensku pred 6 rokmi a stále som cítil veľký antisemitizmus. Obnovou tábora verím, že slovenský štát dokazuje, že sa zmenil celý,“ pokračoval počas prijatia u primátora Martina Tomčányiho muž, ktorý našiel nový domov v izraelskej Haife.

"Nebol som tu bezmála 70 rokov. A keď som sem šiel, priznám sa, myslel som na to, že vždy keď som  v nejakej súvislosti čítal alebo počul názov Sereď, behali mi zimomriavky po chrbte. Ja skutočne nemám dobré spomienky na toto mesto, ktoré bolo pre mňa prestupnou stanicou do Terezína. Antisemitizmus a xenofóbia stále existujú celosvetovo, bohužiaľ. Ale tá mládež, ktorá ide po nás, tá musí vedieť, čo sa dialo, že holokaust, to bola jedna masová lúpežná vražda. A je známa jedna vec, že kto nepozná svoju históriu, tak sa z nej nepoučí a stále ju opakuje," opísal svoje pocity Žilinčan Ján Hanák, ktorý deň pred návratom do tábora oslávil 77. narodeniny.

Naftali Fürst, Ján Hanák a Martin Korčok z Múzea židovskej kultúry.
Zobraziť galériu (31)
Naftali Fürst, Ján Hanák a Martin Korčok z Múzea židovskej kultúry.  (Zdroj: sz)

Slzy zotrené servítkou: Pánovi Fürstovi od dojatia zvlhli oči.
Zobraziť galériu (31)
Slzy zotrené servítkou: Pánovi Fürstovi od dojatia zvlhli oči.  (Zdroj: sz)

Vytetované číslo z Osvienčimu: Naftali Fürstovi stále svieti na predlaktí.
Zobraziť galériu (31)
Vytetované číslo z Osvienčimu: Naftali Fürstovi stále svieti na predlaktí.  (Zdroj: sz)

S emóciami bojoval aj Ervín Schönhauser, rodák z "neslávne presláveného mesta Topoľčany", v ktorom v septembri 1945 zažil na vlastnej koži pogrom na Židov. Bolo to preňho o to ťažšie, že iba pár mesiacov predtým, prišli spolu s bratom späť z tábora v Terezíne, kam ich deportovali zo Serede. Miesto prijatia sa však jeho rodine dostalo "strašného, šokujúceho a traumatizujúceho úderu pod pás". Aj neskôr sa stretával s tým, že jeho pôvod bol príčinou rôznych ústrkov, a to dokonca aj medzi inteligenciou na univerzite, kde učil.

Spomienky na minulosť sú bolestné ešte aj dnes.
Zobraziť galériu (31)
Spomienky na minulosť sú bolestné ešte aj dnes.  (Zdroj: sz)

Nemenej pohnutý príbeh vyrozprávala Olga Wollnerová, ktorá býva v Austrálii a na Slovensko sa vrátila spolu so svojou dcérou, synom a ďalšími blízkymi. "Kým ešte žijem, chcú vedieť, čo bola moja minulosť a kde som žila a čo som prežila a to je dôvod, že som dnes tu," zverila sa distingvovaná sivovlasá žena, ktorej rodná reč ani napriek rokom v zahraničí neutrpela takmer nijakú ujmu. O pár hodín sa chystala odísť do koncentračného tábora Mautthausen, kde bol väznený jej nebohý manžel a neskôr do koncentračného tábora Ravensbrück, kde bola väznená ona sama. "Je to veľká vec," dodal na margo celého podujatia jej brat, ktorý si želal, aby sa o nej dozvedelo, čo najviac ľudí.

Možnosť vypočuť si životné osudy priamo z úst preživších dostali študenti strednej školy v priestoroch jedinej vtedajšej verejnej židovskej nemocnice, ktorá sa nachádzala pri koncentračnom tábore v Seredi.

Olga Wollnerová so synom. Jej deti chcú spoznať, čím ich matka prešla.
Zobraziť galériu (31)
Olga Wollnerová so synom. Jej deti chcú spoznať, čím ich matka prešla.  (Zdroj: sz)

 

Spomienky na tábor v Seredi a transporty

 

"Aby som všetko porozprával, tak by som na to potreboval aspoň tri-štyri hodiny. Do seredského tábora som sa dostal v máji 1942, keď som mal 9 rokov. Prišiel som sem s rodičmi a so svojím bratom. Tu sme boli skoro az do Slovenského národného povstania v roku 1944. Bolo tu strašné byť, lebo odtiaľ odchádzali transporty do Poľska a Nemecka a vtedy sme už vedeli, že ideme na smrť. Najhoršie spomienky zo Serede mám z appelplatzu. Tu sa rozhodlo, kto ide do transportu a kto nie, to bolo niečo strašné. Bojovali sme o to, aby sme sa tam nedostali. Vedeli sme, že čím dlhšie zostaneme na Slovensku, tým máme väčšiu šancu to prežiť," zhostil sa úlohy prvého rečníka Naftali Fürst.

 

 

Ján Hanák, Olga Wollnerová, Ervín Schönhauser, Martin Korčok a Naftali Fürst  počas prednášky.
Zobraziť galériu (31)
Ján Hanák, Olga Wollnerová, Ervín Schönhauser, Martin Korčok a Naftali Fürst počas prednášky.  (Zdroj: sz)

"Od roku 1942 tu boli slovenskí gardisti a veliteľ tábora bol Vozár. Samozrejme sa k nám veľmi zle správali. Mysleli si, že majú vyššiu národnosť ako my. Po Vozárovi prišiel Vašina a ešte tu bol jeden gardista, sa volal Cingeľ. Väčšinu času bol opitý a asi sa nás aj bál, lebo keď sme išli okolo neho, tak sme museli mat otvorené dlane, či v nich niečo neschovávame," rozspomína sa pre študentov Fürst a vracia sa k nástupom na appelplazi. "Prebiehalo to tak, že vopred vyhlásili, aby každý vyšiel z barakov. Ľudia tam stáli nastúpení a čakali, koho vyberú. Vybraní museli prejsť na druhú stranu nástupišťa. Železnica bola veľmi blízko. Naložili ich do vagóna a brali preč."

Transport s ním a jeho rodinou odišiel do Osvienčimu v novembri 1944. Našťastie to už bolo v období, kedy sa v peciach prestalo spaľovať, inak by ich s bratom ako deti zobrali rovno do plynu. Tam zostal až do januára 1945 a bol jedným z tých, ktorí prežili pochod smrti. "Naložili nás do železných vagónov, ktoré boli zhora otvorené. Vo vagóne bol asi meter snehu. Boli sme hladní, mokrí a zúbožení. Potom sa vlak pohol. To, čo sme tam zažili, nikdy nepochopíte. Kto to nezažil, nemôže ani uveriť. Neviete si predstaviť, aká je zima v januári, keď ste mokrý, hladný, vysilený, sporo odetý a cestujete v noci vo vlaku s otvorenou strechou." Oslobodenia americkou armádou v máji 1945 sa dočkal v Buchenwalde. Štyri dni po ňom bola urobená fotografia, ktorá obletela svet. Naftali je na nej so spoluväzňom Elie Wieselom, ktorému bola v roku 1986 udelená Nobelova cena mieru.

Ani po vojne však v Československu nezavládli pre Židov, ktorí sa vrátili z koncentračných táborov, optimálne podmienky. Sklamaní z pomerov sa rozhodli on a neskôr aj jeho rodičia vysťahovať do Izraela, kde žije dodnes.

Naftali Fürst ukazuje fotografiu z Buchenwaldu, na ktorej je s nositeľom Nobelovej ceny.
Zobraziť galériu (31)
Naftali Fürst ukazuje fotografiu z Buchenwaldu, na ktorej je s nositeľom Nobelovej ceny.  (Zdroj: sz)

Ján Hanák opísal svoju skúsenosť so zverstvami nacizmu ako tragédiu v štyroch dejstvách. "Ako úplne malé deti sme nikdy do žiadneho kostola nechodili a nemali sme doma žiadne náboženské knihy, o židovských ani nehovorím," začal svoje rozprávanie bývalý žilinský chirurg, ktorý vtedy vôbec netušil, že má židovské korene a nechápal, prečo mu odviedli matku aj otca. On s bratom skončili v sirotinci v Trnave, kam ich odviedla známa, aby ich neskôr Hlinkova garda vzala do tábora v Seredi. "Ja mám len takú hmlistú spomienku, som tu odvtedy prvý raz, nebol som tu skoro 70 rokov. Piati na jednej prični, jedna deka a tak sme spali. Hlad, zima, stále nástupy. V jednej izbe nás bolo asi 50. V strede izby bola taká piecka, Víncko sa to volalo. A ja som nejako zistil, kde majú dozorcovia a potom tu už boli Nemci, jedáleň a tam, čo škrabali zemiaky, tak tie šupky som chodil zbierať a spolu sme si to s bratom opekali a jedli."

"Toto bol taký zberný tábor, keď sa dostatok ľudí nazbieralo, tak sa spravil transport, ktorý šiel do niektorého z koncentračných táborov. Odvoz tvorili dobytčie vagóny, kde na zemi bola slama a dva kýble. V jednom bola voda. Ani pohár nebol. Druhý bol na potrebu. Tam nás bolo asi 50 a išli sme do Terezína asi 5 dní. Starí ľudia, ženy, deti. Niektorí po ceste zomreli. Keď transport niekde zastal, tak sa tie mŕtvoly vykladali. Prišli sme do Terezína, tam sa to sortírovalo a my sme mali to šťastie s bratom, ze sme sa dostali do nejakej budovy kasární spolu s mužmi, pretože matky s deťmi boli pre Nemcov príťaž a odvádzali ich hneď do transportov do likvidačných táborov. Každý deň sme chodili do kameňolomu. Väzni tvorili živý pás a jeden druhému podávali vedro s pieskom, ktorý sa tam doloval a z toho sa robilo sklo," znel záver "druhého dejstva".

Skončila vojna. 5. mája 1945 Rusi oslobodili Terezín. My sme zostali s bratom sami asi tri týždne v karanténe s tými, čo majú týfus. Potom sme si spomenuli, že sme išli do Terezína cez Brno, tak sme nastúpili na auto Červeného kríža, ktoré nás tam odviezlo. Išli sme domov do Žiliny za krstnými, ale tí nevedeli, kde sú naši rodičia, a tak nás dali do sirotára, kde sme zostali až do jesene 1945. Našťastie naši rodičia to prežili: môj otec mával 110 kíl, ale z koncentráku sa vrátil 40-kilový. V elektrárni, kde predtým pracoval, nám dali jednu kanceláriu na poslednom poschodí, železné postele, nemáte peniaze, nemáte nábytok. Nemáte nič," skonštatoval muž, ktorý sa do rúk nacistickej mašinérie dostal vlastne iba kvôli obriezke, ktorá je dnes považovaná za bežný chirurgický zákrok. Začať žiť odznova však nebolo vôbec ľahké."Návratom z koncentráku sa táto tragédia vôbec neskončila, ale trvá dodnes."

Je zjavné, že vykoreniť antisemitizmus sa nepodarilo ani po desaťročiach po vojne a s pejoratívnymi vyjadreniami sa preživší stretávali aj neskôr. Pod tlakom spoločnosti boli nútení svoj pôvod skrývať alebo sa zaň minimálne hanbiť.

Punk nikdy nezomrie, hlása tričko jedného zo študentov. Snáď nezomrú ani slová, ktoré počas prednášky odzneli.
Zobraziť galériu (31)
Punk nikdy nezomrie, hlása tričko jedného zo študentov. Snáď nezomrú ani slová, ktoré počas prednášky odzneli.  (Zdroj: sz)

Záverečné slová študentom adresoval Martin Korčok zo SNM - Múzea židovskej kultúry a predseda občianskeho združenia EDAH: "Aby ste mali predstavu, o čom bola Sereď a na čo bola Sereď určená. Alois Brunner, ktorý bol zodpovedný za tento tábor od roku 1944, bol pravou rukou Adolfa Eichmanna. Bol to jeden z najvýkonnejších ľudí zodpovedných za riešenie židovskej otázky, to znamená za smrť všetkých Židov a za ich zavraždenie. Mal za úlohu zozbierať všetkých Židov zo Slovenska a odpratať ich odtiaľ, aby boli zavraždení. Toto miesto nebolo žiadnym rajom, žiadnou prechádzkou, ale bola to prestupná stanica pred smrťou."

Od roku 1941 až do 1945 tu bolo sústredených viac ako 16 000 Židov, z ktorých väčšinu zavraždili v rôznych koncentračných táboroch.

Priestory novovznikajúceho Múzea holokaustu

Koncentračné stredisko a pracovný tábor pre Židov v Seredi existuje od 30. septembra 1941 v časti vojenského objektu.
Zobraziť galériu (31)
Koncentračné stredisko a pracovný tábor pre Židov v Seredi existuje od 30. septembra 1941 v časti vojenského objektu.  (Zdroj: sz)

V januári 1942 do tábora premiestnili 300 židovských robotníkov, ktorí mali postaviť ubikácie.
Zobraziť galériu (31)
V januári 1942 do tábora premiestnili 300 židovských robotníkov, ktorí mali postaviť ubikácie.  (Zdroj: sz)

Prvý transport žien a dievčat odišiel zo Slovenska 25. marca 1942. Mužov transporovali zo Serede o štyri dni neskôr.
Zobraziť galériu (31)
Prvý transport žien a dievčat odišiel zo Slovenska 25. marca 1942. Mužov transporovali zo Serede o štyri dni neskôr.  (Zdroj: sz)

Najväčšie tempo deportácií sa konalo v apríli a máji 1942, keď bolo zo Slovenska násilne vyvezených 45-tisíc ľudí.
Zobraziť galériu (31)
Najväčšie tempo deportácií sa konalo v apríli a máji 1942, keď bolo zo Slovenska násilne vyvezených 45-tisíc ľudí.  (Zdroj: sz)

V priestoroch tábora vznikla stolárska a zamočnícka dielňa, výrobňa cementových rúr, ženy boli zamestnané pri výrobe konfekcie, klobúkov či v sieťkárni.
Zobraziť galériu (31)
V priestoroch tábora vznikla stolárska a zamočnícka dielňa, výrobňa cementových rúr, ženy boli zamestnané pri výrobe konfekcie, klobúkov či v sieťkárni.  (Zdroj: sz)

Väzni v tábore spávali na podobných drevených pričniach ako väzni v Osvienčime. Tábor spočiatku strážilo 55 príslušníkov Hlinkovej gardy.
Zobraziť galériu (31)
Väzni v tábore spávali na podobných drevených pričniach ako väzni v Osvienčime. Tábor spočiatku strážilo 55 príslušníkov Hlinkovej gardy.  (Zdroj: sz)

Deportácie Židov do koncentračných táborov sa uskutočnili v dvoch etapách. V prvej etape od marca do októbra 1942 bolo do koncentračných táborov na územie okupovaného Poľska vypravených 57 transportov.
Zobraziť galériu (31)
Deportácie Židov do koncentračných táborov sa uskutočnili v dvoch etapách. V prvej etape od marca do októbra 1942 bolo do koncentračných táborov na územie okupovaného Poľska vypravených 57 transportov.  (Zdroj: sz)

V druhej etape, po potlačení SNP a následnej okupácii Slovenska nacistickými vojenskými a policajnými jednotkami, bol v Seredi zriadený koncentračný tábor. Od septembra 1944 do marca 1945, bolo zadržaných a v tábore väznených 11 719 Židov.
Zobraziť galériu (31)
V druhej etape, po potlačení SNP a následnej okupácii Slovenska nacistickými vojenskými a policajnými jednotkami, bol v Seredi zriadený koncentračný tábor. Od septembra 1944 do marca 1945, bolo zadržaných a v tábore väznených 11 719 Židov.  (Zdroj: sz)

V tábore boli Židia vystavení krutému zaobchádzaniu a vraždám. Väzni museli napríklad celú noc pochodovať po areáli tábora.
Zobraziť galériu (31)
V tábore boli Židia vystavení krutému zaobchádzaniu a vraždám. Väzni museli napríklad celú noc pochodovať po areáli tábora.  (Zdroj: sz)

Tých, ktorí spadli, zastrelili, alebo surovo zmlátili. V zime polievali väzňov studenou vodou.
Zobraziť galériu (31)
Tých, ktorí spadli, zastrelili, alebo surovo zmlátili. V zime polievali väzňov studenou vodou.  (Zdroj: sz)

Z obávaného appelplatzu sa stalo parkovisko. Dnes ho kvôli tráve už takmer nevidno.
Zobraziť galériu (31)
Z obávaného appelplatzu sa stalo parkovisko. Dnes ho kvôli tráve už takmer nevidno.  (Zdroj: sz)

Pri tábore v Seredi bola jediná verejná nemocnica pre všetkých Židov na Slovensku.
Zobraziť galériu (31)
Pri tábore v Seredi bola jediná verejná nemocnica pre všetkých Židov na Slovensku.  (Zdroj: sz)

Budovy pomaly chátrajú a potrebujú urýchlenú rekonštrukciu.
Zobraziť galériu (31)
Budovy pomaly chátrajú a potrebujú urýchlenú rekonštrukciu.  (Zdroj: sz)

Múzuem židovskej kultúry plánuje v priestoroch tábora vybudovať vzdelávacie centrum v oblasti holokaustu s celoslovenskou pôsobnosťou, ktoré bude slúžiť študentom, pedagógom a širokej verejnosti.
Zobraziť galériu (31)
Múzuem židovskej kultúry plánuje v priestoroch tábora vybudovať vzdelávacie centrum v oblasti holokaustu s celoslovenskou pôsobnosťou, ktoré bude slúžiť študentom, pedagógom a širokej verejnosti.  (Zdroj: sz)

Naftali Fürst: V Seredi prežil dva roky, teraz sa spolu s družkou opäť prešiel po jeho areáli.
Zobraziť galériu (31)
Naftali Fürst: V Seredi prežil dva roky, teraz sa spolu s družkou opäť prešiel po jeho areáli.  (Zdroj: sz)

V týchto priestoroch vládla od roku 1944 tvrdá ruka Aloisa Brunnera. Nový veliteľ seredského tábora bol považovaný za najlepšieho vraha z tímu Adolfa Eichmanna.
Zobraziť galériu (31)
V týchto priestoroch vládla od roku 1944 tvrdá ruka Aloisa Brunnera. Nový veliteľ seredského tábora bol považovaný za najlepšieho vraha z tímu Adolfa Eichmanna.  (Zdroj: sz)

Interiér jedného z barakov, ktorý po vojne slúžil armáde.
Zobraziť galériu (31)
Interiér jedného z barakov, ktorý po vojne slúžil armáde.  (Zdroj: sz)

Posledný transport s 360 osobami odišiel zo Serede 31. marca 1945 do Terezína. Na druhý deň bolo mesto oslobodené.
Zobraziť galériu (31)
Posledný transport s 360 osobami odišiel zo Serede 31. marca 1945 do Terezína. Na druhý deň bolo mesto oslobodené.  (Zdroj: sz)

 

Primátor Serede vyjadril na stretnutí s bývalými väzňami ľútosť nad tým, čo so v meste udialo. Za ich utrpenie sa im ospravedlnil.
Zobraziť galériu (31)
Primátor Serede vyjadril na stretnutí s bývalými väzňami ľútosť nad tým, čo so v meste udialo. Za ich utrpenie sa im ospravedlnil.  (Zdroj: sz)

Viac o tábore v Seredi sa môžete dočítať na stránkach občianskeho združenia EDAH.

Ďalšie fotografie z podujatia nájdete na jeho facebookovej stránke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu