Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto nie je vtip: Poľsko zavádza daň z dažďa!

ilustračné foto
ilustračné foto

VARŠAVA - V Poľsku postupne zavádzajú zvláštnu daň, ktorá bude z každej dažďovej kvapky odvádzať istú malú sumu do obecnej pokladnice. Rozhoduje plocha strechy, chodníka a potom priemerný úhrn zrážok za posledných 10 rokov - nie to, či práve prší alebo je sucho. Dažďovú daň treba zaplatiť bez ohľadu na počasie. Vlani tak išlo zhruba o tri milióny zlotých (asi 705-tisíc eur).

Dažďovú daň platia napríklad už v Poznani, Bielsku Biale alebo Koszaline, teraz ju chcú zaviesť aj v iných poľských mestách - vo februári napríklad v juhopoľskom Bytome, o niečo neskôr vo Vroclave či vo Varšave. Vo veľkých mestách si môžu prísť na nezanedbateľné sumy.

"Za každú cenu mestá hľadajú ďalšie príjmy a dažďová daň patrí k tým nápadom, ktorý vo veľkých mestách príde veľmi vhod," uviedol Bohdan Wyźnikiewicz z Inštitútu trhového hospodárstva.

Kam kvapne voda, nebude to zadarmo. Nepôjde len o strechy, ale o všetko, z čoho do mestskej kanalizácie steká voda, teda aj chodníky a všetko ďalšie s tvrdým povrchom. Zo strechy napríklad zaplatí každá osoba v dome mesačne v prepočte 1,6 eura, priľahlý chodník vyjde zhruba na 80 centov za osobu. Štvorčlenná rodina tak mesačne môže zaplatiť zhruba 9,6 eura. Pritom každá domácnosť už platí vodné a stočné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu