Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mohutné protesty v Írsku: Stotisíc ľudí odmietalo platiť za vodu!

Íri protestovali proti zdaneniu vody
Íri protestovali proti zdaneniu vody (Zdroj: SITA)

DUBLIN – Po celom Írsku sa dnes konali protesty proti zavedeniu poplatkov za vodu pre domácnosti, podľa organizátorov sa ich celkovo zúčastnilo minimálne 100.000 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštrácie, organizované hnutím Right2Water (Právo na vodu) sa konali v desiatkach miest. Do najväčšieho protestného pochodu v centre metropoly Dublin sa zapojilo vyše 20.000 účastníkov.  Obyvatelia Írska boli roky zvyknutí na to, že za odber vody priamo neplatili. Prevádzka vodárenského systému sa doposiaľ financovala len nepriamo z peňazí daňových poplatníkov.

Nové poplatky boli zavedené od prvého októbra. Priemerná írska domácnosť by mala odteraz platiť za vodu 278 eur ročne. Desaťtisíce Írov však platiť odmietajú. Súčasná stredopravá koalícia premiéra Endu Kennyho sa rozhodla zaviesť mimoriadne nepopulárne poplatky v rámci úsporných opatrení. K tomuto kroku pristúpila na odporúčanie expertov EÚ a Medzinárodného menového fondu, podľa ktorých by zavedenie poplatkov malo znížiť deficit írskeho štátneho rozpočtu.

Podľa agentúry Reuters sú súčasné protesty najväčším prejavom nespokojnosti s politikou vlády od roku 2010, keď Írsko muselo po vypuknutí dlhovej krízy v eurozóne požiadať o záchranný úver.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu