Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Internetová legenda z Megaupload: Megahacker, ktorý miluje megaporno

Kim Dotcom Schmitz
Kim Dotcom Schmitz (Zdroj: piracy.ssrc.org)

BERLÍN - U Kima Schmitza bolo vždy všetko "mega": MegaPorn, Megavideo, MegaLive, megapixv. Ale taktiež megahacker a megapodvodník. A teraz Megaupload. Keď vo štvrtok na Novom Zélande kvôli prevádzkovaniu spomínaného servera zadržali štyroch ľudí, objavila sa na fotografii tejto štvorice, pre mnohých prekvapivo, tvár Kima.

Má 37 rokov, detskú tvár, stále sa oblieka do čiernej farby a je dvakrát taký široký ako ľudia okolo neho. Schmitz je internetová legenda, ktorá sa na niekoľko rokov stiahla z centra pozornosti.

Bol hackerom, vodičom závodných áut, investorom, playboyom a nakoniec vyhnancom, ktorý sa stal multimilionárom, keď internet priťahoval megalomanské vysoké investície. Potom si zmenil meno na Kim Dotcom a stal sa  prevádzkovateľom globálneho servera pre zdieľanie súborov, ktorý umožňoval nelegálnu výmenu dát - televíznych seriálov, filmov, hudby, porna i softvéru.

Schmitz dostal prvý počítač v deviatich rokoch. Pretože kupovať si hry pre neho bolo príliš drahé, prišiel na spôsob, ako robiť nelegálne kópie. Tie potom začal za pár mariek predávať kamarátom. O tri roky neskôr, dávno predtým, než svetová počítačová sieť začala byť dostupná komukoľvek, Schmitz používal 12 telefónnych liniek, aby sa nabúral do iných počítačov. "Rodičia netušili, čo sa deje," povedal neskôr. "Pre nich to všetko bola len kopa blikajúcich svetielok."

"Kimble" - pod týmto menom vystupoval v hackerských kruhoch - sám seba opriadol sériou mýtov. Tvrdil napríklad, že veľkolepým trikom previedol 20 miliónov dolárov z účtu Citibank na účet ekologickej organizácie Greenpeace. Rád sa prezentoval ako moderný Robin Hood, alebo ako David, ktorý digitálne prekonáva mocného Goliáša.

Zakaždým, keď hackol nejaký počítač, nechal po sebe vizitku: dve lebky a meno Kimble a potľapkal sa po chrbte. "Som múdrejší ako Bill Gates," vyhlásil. "Budem jedným z najbohatších mužov na svete." Počas vojny v Perzskom zálive Schmitz prenikol do dvoch počítačov amerického ministerstva obrany a - podľa svojho tvrdenia - našiel niekoľko serverov sa špionážnymi satelitmi sledujúcimi v reálnom čase palác Saddáma Husajna. Vraj tiež v minulosti úspešne napadol účet bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla a jeho zostatok prepísal na nulu.

Ako dvadsaťročný strávil tri mesiace vo vyšetrovacej väzbe pred súdnym konaním, ale vyviazol s dvojročnou podmienkou. Po tomto miernom rozsudku sa veci pre Schmitza vyvíjali dobre. Firmy stáli vo rade, aby ho získali ako bezpečnostného poradcu. Len týždeň po prepustení z väzby dostal zmluvu s Lufthansou. Nakoniec vytvoril spoločnosť pre ochranu údajov DataProtect.

Neskôr sa Kim stal miláčikom bulváru. Tučný muž s majetkom 500 miliónov dolárov (podľa vlastných odhadov) vedel, ako na to; nechal sa odfotografovať v náručí Brazílčanky, v limuzíne a s "priateľom" a zároveň futbalovou hviezdou Ronaldom.

Po 11. septembri 2001 na internete neúspešne ponúkol odmenu desať miliónov dolárov komukoľvek, kto poskytne informáciu vedúcu k zadržaniu Usámu bin Ládina. V tom istom roku Schmitz sľúbil krachujúcej firme letsbuyit.com čiastku 50 miliónov eur, aby sa postavila na nohy. Akonáhle sa správa rozšírila, spôsobila najväčší obrat, aký kedy zaznamenali za jediný deň v histórii frankfurtskej burzy. Schmitz potom predal akcie svojej firmy za rekordnú sumu, a keď úrad miestneho prokurátora začal prípad vyšetrovať, utiekol do Thajska.

V januári 2002 ho zatkli v Bangkoku po tom, čo oznámil, že spácha samovraždu v priamom prenose na internete. Krátko nato sa na nejaký čas odmlčal. Kimovo meno sa prvýkrát objavilo v spojení s Megaupload v roku 2007, pričom až o štyri roky neskôr bol potvrdený ako jeho zakladateľ.

V čase svojho posledného zadržania žil Schmitz v rezidencii za 30 miliónov dolárov u Aucklande, ktorá patrí medzi najdrahšie na Novom Zélande. Pôvodne ju chcel kúpiť, proti čomu sa postavila časť politikov. Dostal ale povolenie k pobytu - údajne po tom, čo kúpil vládne dlhopisy za desať miliónov dolárov a prispel na fond obnovy po zemetrasení v Christchurchi. Na Nový rok daroval peniaze aj na veľký ohňostroj v prístave.

Pri Schimtzovom zadržaní polícia zabavila obrazy, automobil Rolls Royce Phantom a hotovosť v celkovej hodnote asi 3,7 milióna eur. Podľa amerických úradov Megaupload nelegálne zarobil viac ako 150 miliónov eur a dlhuje držiteľom autorských práv viac ako pol miliardy dolárov.

Server Megaupload bol odstavený a to isté platí aj pre jeho "pána". Pokiaľ Dotcoma uznajú vinným z organizovanej výmeny ilegálne kopírovaných dát, hrozí mu v USA až 20 rokov väzenia. A to už nie je "mega".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu