Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FBI zrušila Megaupload protizákonne: Nemala právo vybieliť sídlo Dotcoma!

Majetok Kima Dotcoma
Majetok Kima Dotcoma (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Príkazy na domovú prehliadku, využité pri razii 70 policajtov v novozélandskom sídle podozrivého zakladateľa internetovej stránky na zdieľanie súborov Megauploads, boli protizákonné. Rozhodol tak dnes súd na Novom Zélande.

Nemecký štátny príslušník Kim Dotcom, známy aj pod menom Kim Schmitz, bol jedným zo štyroch mužov zatknutých v januári v rámci vyšetrovania jeho webovej stránky, podozrivej z krádeže materiálov chránených autorskými právami. Vyšetrovanie vedie americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Prokurátori uviedli, že Dotcom bol vodcom skupiny, ktorá od roku 2005 zarobila 175 miliónov dolárov kopírovaním a šírením hudby, filmov i ďalších materiálov chránených autorskými právami bez povolenia. Dotcomovi právnici argumentovali, že spoločnosť Megaupload jednoducho ponúkala internetový priestor na uchovávanie materiálov.

Sudkyňa najvyššieho súdu Helen Winkelmannová dnes vyhlásila, že uplatnené príkazy na zhabanie majetku z Dotcomovho sídla neďaleko mesta Auckland boli protizákonné a že kroky FBI, ako skopírovanie údajov z Dotcomových počítačov a ich odnesenie z krajiny, boli takisto nezákonné. "Príkazy nedostatočne opisovali trestné činy, ktorých sa týkali," uviedla vo verdikte Winkelmannová. "Vlastne boli neúplné. Išlo o všeobecné príkazy a ako také sú neplatné," dodala.

Polícia teraz posudzuje, aké ďalšie kroky je nutné v prípade podniknúť. Dotcom sa nachádza na Novom Zélande, z väzby ho prepustili na kauciu. Americké úrady sa snažia o jeho vydanie pre obvinenia z porušovania autorských práv a z prania špinavých peňazí. Policajti sa pri zatýkaní vo veľkolepom a obrovskom sídle museli vlámať do bezpečnostnej miestnosti, v ktorej sa Dotcom zabarikádoval. Toto sídlo sa na Novom Zélande označuje ako najdrahšie v krajine. Bezpečnostné zložky tam zhabali alebo zmrazili majetok za milióny dolárov, vrátane takmer 20 luxusných vozidiel, desiatok počítačov a umeleckých diel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu