Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zakladateľa Megauploadu Kima Dotcoma prepustili na kauciu

Kim Dotcom
Kim Dotcom

WELLINGTON - Obvineného internetového piráta Kima Dotcoma dnes prepustili z väzby na kauciu až do súdneho vypočúvania, ktoré sa bude zaoberať jeho vydaním z Nového Zélandu do USA. Informovali o tom miestne médiá.

Dotcom sa dnes postavil pred súd v novozélandskom meste Auckland, kde sudca vyhlásil, že podľa jeho presvedčenia Dotcom - Nemec s trvalým pobytom na Novom Zélande - neujde z krajiny.

Troch Dotcomových kolegov po vypočúvaniach, ktoré prebehli tento mesiac, už prepustili na kauciu. Novozélandská polícia urobila 20. januára raziu v Dotcomovom sídle severne od Aucklandu, a to na žiadosť úradov Spojených štátov.

Dotcom (38), v minulosti známy pod menom Kim Schmitz, a traja ďalší muži sú obvinení z priekupníctva, prania špinavých peňazí a porušovania autorských práv. Trestných činov sa mali dopustiť v súvislosti s internetovou stránkou na zdieľanie súborov Megaupload.

Obvinenia z trestných činov ako porušovanie autorských práv a elektronické podvody boli dodatočne vznesené minulý týždeň.

V najnovšom obvinení sa uvádza, že muži kopírovali diela chránené autorskými právami priamo z webových stránok ako napríklad YouTube a potom ich šírili na stránke Megavideo.com.

Sudca Nevin Dawson uviedol, že neexistuje žiaden dôkaz, že Dotcom má aj iný značný majetok okrem už zhabaného. "Zdá sa, že má všetky dôvody na to, aby zostal na Novom Zélande so svojou rodinou a bojoval o zachovanie svojho značného majetku," vysvetlil sudca.

Dotcomovi udelili kauciu pod podmienkou, že nebude používať internet ani vrtuľník a zostane vo svojej nehnuteľnosti severne od Aucklandu. Traja spoluobvinení žijú na inej adrese v Aucklande a sú prísne elektronicky monitorovaní.

Americké úrady obviňujú spoločnosť Megaupload, že porušovaním zákonov o duševnom vlastníctve pripravila vlastníkov autorských práv o vyše 500 miliónov dolárov (378 miliónov eur).

Americké úrady obvinili v prípade dve firmy a celkovo sedem osôb vrátane Slováka, ktorým je podľa skoršej tlačovej správy amerického ministerstva spravodlivosti 35-ročný Július B., grafický dizajnér stránky Megaupload.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu