Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zostavili 5 najväčších konšpiračných teórií o 11. septembri!

Teroristický útok na Zobraziť galériu (2)
Teroristický útok na "dvojičky" otriasol celým svetom

PRAHA - Od teroristických útokov 11. septembra ubehlo desať rokov, ale konšpiračné teórie, ktoré ich obklopujú, časom nijako nevybledli. Po zrútení veží Svetového obchodného centra (WTC) uverejnili celý rad oficiálnych správ, ale akonáhle nejaký dôkaz spochybní jednu teóriu, ihneď sa ohnisko pozornosti presunie k inej "nezodpovedanej" otázke. Spravodajský server BBC News zostavil prehľad piatich najčastejších sprisahaneckých teórií, ktoré kolujú na internete.

1. Prečo najmocnejšie vzdušné sily sveta nedokázali zastaviť žiadne zo štyroch unesených lietadiel?

Konšpirační teoretici tvrdia: Vtedajší viceprezident Dick Cheney armáde nariadil, aby sa držala stranou a aby proti lietadlám nezasiahla.

Oficiálne správy uvádzajú: Išlo o vysoko nezvyčajný niekoľkonásobný únos s násilím na palube, pri ktorých boli vysielače určujúce presnú polohu lietadla vypnuté alebo zmenené. Navyše sa v ten deň konalo na veliteľstve amerických vzdušných síl rutinné cvičenie. Kontrolór letovej prevádzky Colin Scoggins bol v neustálom kontakte s armádou a vypovedal, že žiadnu "neexistujúcu reakciu" nezaznamenal. Panoval však zmätok a nedostatok komunikácie medzi civilnou letovou kontrolou a armádou. Vojenské vybavenie bolo tiež zastaralé a navrhnuté na sledovanie toho, čo sa deje nad oceánom, aby sa mohlo vysporiadať s hrozbami studenej vojny.

 

2. Prečo sa "dvojičky" zrútili tak rýchlo a rovno dole po požiari v niekoľkých podlažiach, ktorý trval len hodinu alebo dve?

Konšpirační teoretici tvrdia: Dvojičky zničili kontrolované demolácie. Teórie sa odvolávajú na rýchlosť zrútenia (asi desať sekúnd), relatívne krátkodobé požiare (56 minút vo WTC2 a 102 minút vo WTC1), správy o zvuku explózií krátko pred zrútením či prudké vybuchovánie časti okien v rade podlaží pred zrútením.

Oficiálne správy uvádzajú: Rozsiahle vyšetrovanie amerického Národného ústavu pre normy a technológie (NIST) došlo k záveru, že lietadlá prerušili a poškodili nosné stĺpy a protipožiarne systémy. Zhruba 38 tisíc litrov leteckého paliva sa rozlialo cez niekoľko podlaží a rozpútalo rozsiahle požiare. Teplota dosahujúca až 1000 stupňov Celzia spôsobila prepadanie poschodí a ohýbanie obvodových stĺpov, čo vyvolalo zvuky podobné explóziám.

Ohromná váha prepadnutých podlaží vytvorila ťažobu ďaleko prekračujúcu to, na čo boli nosné stĺpy navrhnuté. Ako sa rúcali poschodia, vyletovali trosky oknami von. Kontrolované demolácie sa vždy vykonávajú odspodu, zatiaľ čo v tomto prípade sa rúcanie začalo zhora.

Nenašli sa žiadne dôkazy, ktoré by podporili teórie o pripravenom výbuchu, a to napriek ručnému prehľadávaniu trosiek. Nenašli sa ani známky predbežného narezania múrov či stĺpov, ktoré sa u kontrolovaných demolácií bežne vykonáva.

 

3. Ako mohol amatérsky pilot letieť s komerčným lietadlom v komplikovanom manévri a zrútiť sa s ním na Pentagón, a to 78 minút potom, čo sa objavila prvá správa o možnom únose?

Konšpirační teoretici tvrdia: Do Pentagónu nenarazil Boeing 757, ale raketa, malé lietadlo alebo bezpilotné lietadlo. Od chvíle, kedy sa objavili dôkazy, že do budovy skutočne narazilo lietadlo spoločnosti American Airlines z letu číslo 77, sústredila sa pozornosť sprisahaneckých stúpencov na zložitý približovací manéver. Teraz tvrdia, že lietadlo nebolo pod kontrolou al-Kájdy, ale samotného Pentagónu.

Oficiálne správy uvádzajú: Trosky lietadla vrátane čiernych skriniek boli na mieste zhromaždené a preverené FBI. Našli sa aj pozostatky cestujúcich a posádky a pozitívne ich identifikovali pomocou DNA. Svedkovia tiež videli lietadlo narážajúce do Pentagónu.

 

4. Prečo bolo miesto nešťastia v pensylvánskom Shanksville (kde havaroval lietadlo mieriace údajne s únoscami na Biely dom) tak malé a neboli tu vidieť trosky lietadla?

Konšpirační teoretici tvrdia: Let United Airlines číslo 93 zostrelila raketa a lietadlo sa rozpadlo vo vzduchu, kvôli čomu sa trosky roztrúsili po rozsiahlej ploche.

Oficiálne správy uvádzajú: Existujú ako jasné fotografie trosiek na mieste, tak hlasový záznam z kokpitu dokazujúci, že sa cestujúci únoscom postavili a tí potom úmyselne nechali lietadlo zrútiť sa. Prvotné teórie o tom, že sa trosky roztrúsili po rozsiahlom území, sa ukázali ako falošné. V skutočnosti len vietor rozfúkal ľahšie trosky, ako bol papier či izolačný materiál, zhruba na poldruha kilometra ďaleko.

(Nedávno sa objavilo údajne prvé video po páde letu 93 neďaleko Somersetu, na ktorom možno vidieť, ako k oblohe stúpa dym, pozn. red.)

 

5. Ako sa mohol mrakodrap (budova číslo 7 Svetového obchodného centra), ktorý lietadlo nezasiahlo, zrútiť tak rýchlo a symetricky, keď sa kvôli požiaru žiadny iný mrakodrap s oceľovou konštrukciou nezrútil?

Konšpirační teoretici tvrdia: Budova WTC7 bola zničená pri kontrolovanej demolácii s využitím výbušnín aj zápalných látok. Prvotný záujem vyvolalo slovo "stiahnuť", ktoré v televíznom rozhovore použil majiteľ Larry Silverstein. V skutočnosti ale hovoril o stiahnutí hasičov, nie budovy k zemi. Anglické spojenie "pull it", ktoré použil, demolačné čaty k odpáleniu výbušnín, ako to bolo konšpiračnými teoretikmi interpretované, nepoužívajú.

Pozornosť sa sústredila na rýchlosť zrútenia, ktorá s 2,25 sekundy dosiahla takmer voľného pádu. Priaznivci konšpiračných teórií tvrdia, že len výbušniny by mohli dokázať zložiť budovu k zemi tak rýchlo a symetricky. Niektorí vedci stavajúci sa skepticky k oficiálnym správam preverili vzorky prachu z Ground Zero a uviedli, že našli termický materiál, ktorý pri zahriatí prudko reaguje. Tvrdia preto, že vo vnútri nielen WTC7, ale aj v "dvojičkách" boli tony termitu a konvenčných výbušnín.

Oficiálne správy uvádzajú: Tri roky trvajúce vyšetrovanie NIST došlo k záveru, že sa budovy zrútili kvôli nekontrolovaným požiarom, ktoré vypukli po zrútení neďalekej severnej veže a ktoré horeli takmer sedem hodín. Vodné prívody napájajúce núdzový hasiaci systém boli poškodené. Nenašli sa žiadne dôkazy potvrdzujúce podozrenie na výbušniny, ani záznam série veľmi hlasných výbuchov, ktoré by sa pri kontrolovanej demolácii dali očakávať. Pokiaľ ide o termický materiál nájdený v prachu, existuje pre neho alternatívne vysvetlenie - ide o podkladový náter.

WTC - 11. september (1)

 

WTC - 11. september (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu