Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Českí turisti unikli smrti, autobus skončil v jazere!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

REJKJAVÍK - Tatrabus českej cestovnej kancelárie Adventura zišiel na Islande do jazera Blautulón. Všetkých 11 českých cestujúcich sa vlastnými silami z potápajúceho sa autobusu zachránilo, keď doplávali na breh a privolali pomoc.

Okrem toho, že boli premrznutí a prevlhnutí, sa im nič vážne nestalo. Incident sa stal v sobotu popoludní desať kilometrov od cesty F208, informoval dnes server IcelandReview.

Dvadsaťdva turistov z Českej republiky malo v sobotu na programe exkurziu do národného parku Skaftafell. Údajne atraktívny prejazd okolo jazera Blautulón im poradil správca miestneho parku. "Cesta tu nemá číslo, ale na mape je vyznačená aj s prejazdom cez okraj jazera," uviedol riaditeľ CK Adventura Petr Novotný.

Na okraji jazera vraj boli vidieť stopy po predchádzajúcich prejazdoch. Autobus najskôr prešiel celý úsek úplne bez problémov. Polovica účastníkov zájazdu si prejazd chcela zopakovať a zdokumentovať. "Pri druhom prejazde sa ale nečakane prepadlo ľavé predné koleso do podkladu a tatrabus sa stočil smerom do jazera, chvíľku plával, ale vzápätí sa začal rýchlo potápať. Sprievodca okamžite začal evakuáciu všetkých klientov," líči Novotný.

Na miesto podľa serveru IcelandReview prišla ako prvá pátracia a záchranná jednotka z mesta Hella. Privolaní boli aj záchranári z ďalších miest. Cestujúci sa rozptýlili po brehu a 11 z nich si našlo prístrešok v neďalekej búde, napísal islandský server. Ostatní zostali v blízkosti jazera. Bolo im zima a boli prevlhnutí. Neskôr ich previezli do mestečka Vík í Myrdal, kde ich ošetrili dobrovoľníci Červeného kríža. V miestnej škole bol pre nich zriadený krízový tábor

Cestujúci dostali teplé oblečenie a mohli si zavolať príbuzným a priateľom domov. Všetkým 22 turistom potom poskytli ubytovanie v miestnych hoteloch.

Cestujúci a vodič vraj môžu hovoriť o šťastí, že sa dokázali včas dostať na breh, pretože autobus sa so všetkou batožinou potopil na dno jazera.

Polícia zatiaľ príčiny nehody vyšetruje a vypočúva sprievodca turistov a vodiča autobusu. Polícia privolala na pomoc tlmočníka. K jazeru boli privolaní aj potápači, aby sa pokúsili autobus z jazera vytiahnuť na breh. Jazero je údajne veľmi hlboké.

Aktuálne sa rieši vystavenie náhradných niektorých zničených cestovných dokladov. Všetkých 22 jej klientov by sa malo vrátiť späť do Českej republiky v termíne plánovaného konca zájazdu v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu