Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Líbyjská vláda: Zatykač na Kaddáfího je neprijateľný

Medzinárodný trestný súd
Medzinárodný trestný súd

TRIPOLIS - Zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) na líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího je z hľadiska líbyjskej vlády neprijateľný, pretože tribunál nemá žiadnu autoritu.

 Povedal to v pondelok večer na tlačovej konferencii v Tripolise líbyjský minister spravodlivosti Muhammad Kamúdí, oznámila britská spravodajská stanica BBC.

ICC je podľa ministra "nástrojom západného sveta na prenasledovanie vodcov krajín tretieho sveta". Navyše Muammar Kaddáfí ani jeho syn Sajf Islám nezastávajú v líbyjskej vláde žiadne oficiálne funkcie, preto neexistuje súvislosť s obvineniami súdu.

Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu vydal v pondelok zatykač na Kaddáfího (69), jeho syna Sajfa Isláma (39) a šéfa tajnej služby Abdalláha Sanúsího (62). Všetci sú obvinení zo zločinov proti ľudskosti vrátane zabitia stoviek civilistov, mučenia, prenasledovania nevinných a organizovania masového znásilňovania s cieľom zastrašiť obyvateľstvo.

Zatykač sa týka prvých týždňov povstania - od 15. februára do "prinajmenšom 28. februára". Vydanie zatykača požiadal v máji hlavný žalobca ICC Luis Moreno-Ocampo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu