Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Letecké údery na Líbyu by mohli začať dnes popoludní

Hillary Clintonová a Nicolas Sarkozy
Hillary Clintonová a Nicolas Sarkozy

PARÍŽ - Letecké útoky na Líbyu by mohli začať už dnes popoludní po skončení summitu v Paríži, oznámil to agentúre Reuters zdroj blízky diplomatickým jednaniam.

Prvé vlny úderov by sa vraj mohli zúčastniť Francúzsko, Británia a Kanada. Spojené štáty by sa zapojili neskôr a po nich prípadne aj arabské krajiny.

Už predtým nemenovaný francúzsky vládny zdroj uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí reagovať na situáciu v Líbyi veľmi rýchlo. Podľa dostupných informácií sa v noci začali boje o baštu líbyjských povstalcov Benghází. K okamžitému vojenskému zásahu medzinárodného spoločenstva v Líbyi dnes vyzval aj šéf líbyjských povstalcov.

O postupe voči režimu Muammara Kaddáfího a prípadnú intervenciu v Paríži teraz konajú zástupcovia USA, Európskej únie, Ligy arabských štátov a Africkej únie. "Všetko je pripravené, ale rozhodnutie je teraz na politikoch. Je jasné, že musíme urobiť rýchle opatrenia," citovala agentúra Reuters francúzsky diplomatický zdroj.

Úrad francúzskeho prezidenta, francúzske ministerstvo zahraničia ani britská vláda sa dnes zatiaľ oficiálne k tejto záležitosti nevyjadrili. Francúzsko a Británia pritom dali najavo pripravenosť k okamžitému zásahu v Líbyi.

Štvrtkové rezolúcie BR OSN umožňuje zriadenie bezletovej zóny nad Líbyou aj vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám v prípade ohrozenia civilistov s výnimkou využitia pozemných síl.

Francúzsky veľvyslanec pri OSN už v piatok večer vyjadril v rozhovore pre BBC domnienku, že po parížskej schôdzke bude zahájená "vojenská intervencia".

Kaddáfího sily sa medzitým podľa povstalcov pokúšajú dobyť späť druhé najväčšie líbyjské mesto a baštu vzbúrencov Benghází. Tým vraj Kaddáfího jednotky porušujú prímerie, ktoré líbyjská vláda vyhlásila v piatok. Tripolis ale tvrdí, že prímerie dodržiava.

Predák líbyjských povstalcov Mustafa Muhammad Abbúd Džalíl dnes vyhlásil, že medzinárodné spoločenstvo musí konať urýchlene, aby ochránilo civilistov v údajne bombardovanom Benghází. "V Benghází dnes nastane katastrofa, ak medzinárodné spoločenstvo neuplatní rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN," povedal Džalíl.

Dnešného parížskeho summitu, ktorý hostí francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, sa zúčastňujú okrem iného šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová, britský premiér David Cameron a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Okrem toho dnes o prípadných aliančných operáciách v Líbyi opäť konajú veľvyslanci pri NATO. Podľa nemenovaného diplomata z NATO sa však rozhodnutie nedá čakať skôr ako v nedeľu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu