Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nukleárna apokalypsa: Elektráreň je v božích rukách, záchranári ušli pred radiáciou

V okolí elektrárne ľudí testujú, či sú ožiarení radiáciou
V okolí elektrárne ľudí testujú, či sú ožiarení radiáciou (Zdroj: SITA)

TOKIO - Po tom, čo do atmosféry unikla radiácia z japonskej elektrárne Fukušima, sa situácia zhoršila natoľko, že záchranári museli náhle ukončiť ochladzovanie reaktora. To môže viesť k ďalším výbuchom a ešte väčším únikom žiarenia. Zatiaľ uniknuté zvýšené žiarenie už pritom zachytili aj v Rusku a Tokiu. Žiarenie spôsobilo paniku, ľudia masovo nakupujú jódové tabletky, ktorých cena závratne rastie.

Ráno namerali stúpajúce hodnoty radiácie až 800 kilometrov severozápadne od miesta nešťastia. V ruskom Vladivostoku, v ktorom žije 600-tisíc ľudí už zaviedli prvé opatrenia. Armáda sa pripravuje aj na evakuáciu obyvateľov Kurylských ostrovov a oblastí v blízkosti Japonska.

V Japonsku zatiaľ vláda uzatvorila oblasť 30 kilometrov od elektrárne. Zaviedla nad mestom bezletovú zónu a podľa viacerých japonských médií uvažuje o tom, že uzatvorí vzdušný priestor nad celou krajinou. Záchranárske a hasičské práce komplikuje práve radiácia, ktorá presiahla 100-násobok normálnych hodnôt.

Elektráreň oznámila, že všetci zamestnanci musia opustiť objekt kvôli tomu, že hodnoty žiarenia sú vysoko škodlivé. Agentúra Kjotó navyše informovala, že už nie je ďalej možné ochladzovať reaktor pred prehriatím. Detaily, prečo to tak je, nezverejnila, no hrozí tak ešte väčšia katastrofa. Na sedemmiestnej stupnici jadrových udalostí sa Fukušima dostala už na šestku. 

Dvestovky ton v reaktoroch Fukušimy sa tak premenili na časovanú bombu. Z jedného reaktora uniká radiácia, ďalšie tri funkčné sú v ohrození natoľko, že škody na obale budú také veľké, že aj z nich začne unikať žiarenie. V oblastiach hlavného mesta namerali tiež zvýšené hodnoty rádioaktívneho cézia, ktoré vzniká pri štiepení jadrového paliva.

Niektoré letecké spoločnosti ako napríklad Air China už kvôli radiácii zrušili svoje lety na ostrovy. Vláda Južnej Kórey zaviedla prísne kontroly všetkých tovarov dovezených z Japonska. Každý musí prejsť detekciou na radiáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu