Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľká výzva ministerke zdravotníctva: Škandál v onkologickom ústave vrcholí, pacienti v ohrození

Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská Zobraziť galériu (4)
Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Transparency International Slovensko vyzýva ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby otvorila výber nového šéfa Národného onkologického ústavu, a to verejným vypočutím kandidátov. Ministerka podľa nich drží verejnosť i vedenie ústavu v napätí ohľadne nového vedenia. Ministerstvo zdravotníctva však tvrdí, že s ústavom komunikuje.

Ministerka zdravotníctva drží verejnosť v napätí ohľadne nového vedenia NOÚ. "Od príchodu Valockého sa kríza v ústave prehĺbila, časť zamestnancov odišla, druhá sa búri a upozorňuje, že personálne problémy môžu reálne ohroziť zdravie pacientov. Útržkovite sa dozvedáme, že nový šéf bude známy už v júni, ba dokonca kto sú kandidáti," uviedlo na Facebooku Transparency International Slovensko. 

Výzva Kalavskej

"Situácia v Národnom onkologickom ústave je vážna, nezodpovedný výber jeho nového šéfa ohrozuje verejný záujem. Vyzývame ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby otvorila výber nového šéfa NOÚ, a to realizáciou verejného vypočutia za účasti odbornej verejnosti a zamestnancov ústavu, kde kandidáti ozrejmia, aká je ich manažérska vízia a hlavne riešenia krízy v NOÚ," napísala na sociálnej sieti organizácia.

Veľká výzva ministerke zdravotníctva:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

Ministerstvo mlčí

Organizácia sa snaží už dva týždne od ministerstva vydolovať, ako vyberie šéfa. "Vypočuje týchto kandidátov za účasti odbornej verejnosti? Aké budú kritéria výberu? Ministerstvo stále mlčí. Pred takmer rokom sme vyzvali bývalého ministra, aby svoje slová o vyššej transparentnosti napĺňal," napísali na sociálnej sieti

"Pohľad na výsledky prvých výberových konaní na šéfov nemocníc totiž ukázal nielen slabý záujem o posty, ale aj málo možností, ako verejnosť môže sledovať výberový proces a skontrolovať, či nemocnici bude šéfovať odborník alebo politický nominant. Komisia vyberala šéfov za zatvorenými dverami, na základe písomností a formálne preukázaných znalostí, bez osobných pohovorov s kandidátmi či po vzájomnej diskusii medzi členmi komisie," uviedla neziskovka a pripojila výzvu ministerke. 

Prihlásili sa traja kandidáti, Kalavská s NOÚ komunikuje

Na voľbu nového generálneho riaditeľa NOÚ sme sa spýtali ministerstva zdravotníctva. "V súčasnosti je v procese príprava výberového konania na obsadenie funkcie člena štatutárneho orgánu – generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu v Bratislave," napísala pre Topky hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Kandidáti na post nového riaditeľa sú známi. "Do výberového konania sa v stanovenom termíne prihlásili traja uchádzači. V nadväznosti na hodnotenie výberovej komisie bude výsledok výberového konania v zmysle zákona zverejnený na internetovej stránke MZ SR do 10 dní od jeho skončenia, vrátane poradia uchádzačov," uviedla Eliášová

Komunikácia medzi NOÚ a ministerstvo prebieha. "Vedenie NOÚ je informované o procese výberu nového GR. Výberové konanie podľa zákona uskutoční v zmysle Smernice o výberovom konaní na obsadenie miesta vedúceho zamestnanca, ktorý je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu štátnej príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky písomnou formou," dodala hovorkyňa.

List ministerke Kalavskej

Transparency International Slovensko poslalo ministerke list, v ktorom sa na ňu obrátilo s požiadavkou, ktorú už predtým avizovalo na Facebooku. "Personálne problémy a k nim pridružené hlasy časti zamestnancov NOÚ, ktorí upozornili na možné ohrozenie zdravia pacientov ústavu, sú vážnym signálom zlyhania vedenia. Vzhľadom na vážnosť situácie považujeme za kľúčové zodpovedne pristúpiť k výberu nového riaditeľa," píše sa na začiatku listu.

Veľká výzva ministerke zdravotníctva:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Transparency International Slovakia)

Veľká výzva ministerke zdravotníctva:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Transparency International Slovakia)

"Dianie v NOÚ po prebratí vedenia ústavu Jozefom Valockým vzbudilo pochybnosť, či doterajší spôsob výberu nového riaditeľa dostatočne zohľadňuje požiadavky na manažérske zručnosti potrebné k vedeniu tohto vysokošpecializovaného odborného pracoviska. Z pohľadu možností verejnej kontroly považujeme doterajšie výberové konania za málo transparentné, čo podkopáva dôveru verejnosti, že výber prebieha bez politických tlakov," uviedla organizácia v stanovisku.

Zhodnotenie predošlých výberových konaní preukázalo nielen žalostne slabý záujem o tieto posty. "V prvých konaniach sa na pozíciu hlásilo v priemere 1,5 uchádzača, a to v podstate vtedajší riaditelia. Kriticky hodnotíme, že komisia vyberala riaditeľov nemocníc za zatvorenými dverami, na základe písomností a formálne preukázaných znalostí, formálneho posúdenia projektov stratégie rozvoja nemocnice bez osobných pohovorov s kandidátmi. I keď si ministerstvo prisvojilo časť našich odporúčaní, stále nekomplexné zverejnenie bodového hodnotenia neumožňovalo ani ex post verejnú kontrolu."

"Z týchto dôvodov sme ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú oslovili s požiadavkou, aby prehodnotila doterajší postup výberu riaditeľa NOÚ a zvolila verejné vypočutie kandidátov za účasti odbornej verejnosti ako aj zástupcov zamestnancov NOÚ," dodalo Transparency International.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaTransparency International SlovenskoNárodný onkologický ústavAndrea Kalavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu