Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rezort obrany zámerne utajoval nákup transportérov, tvrdí OĽaNO: Reakcia ministerstva obrany a SNS

Igor Matovič, Veronika Remišová
Igor Matovič, Veronika Remišová (Zdroj: Facebook/Topky)

BRATISLAVA - Rezort obrany podľa opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zámerne utajoval nákup obrnených transportérov. Vyhlásili to dnes na tlačovom brífingu predseda hnutia Igor Matovič a poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová. Vyjadrili obavy z možnej korupcie pri tomto najväčšom nákupe v histórii Ozbrojených síl SR.

"Existujú informácie o korupčnom správaní fínskej zbrojovky, napríklad v Chorvátsku či Slovinsku. Táto firma je opakovane spájaná s korupciou, za obchody v Slovinsku usvedčili dokonca premiéra," uviedla Remišová.

"Firma, od ktorej máme kupovať transportéry, bola v skutočnosti vyšetrovaná pre korupciu v Chorvátsku, Egypte či v Slovinsku. Korupčné schémy pri kúpe transportérov boli najpodrobnejšie zmapované v prípade Slovinska, za korupciu tam bol odsúdený premiér krajiny a dlhší čas vo väzbe strávil riaditeľ divízie transportérov vo Fínsku, pre škandál musel vtedy odísť aj generálny riaditeľ celej firmy," priblížila rozsah podozrení Remišová.

Podľa nej je najdôležitejšie v momentálnej situácii nákup zastaviť, preto vyzvala predsedu SNS Andreja Danka, aby si spravil poriadok na Ministerstve obrany SR, kde pôsobia jeho nominanti. "Šéf Slovenskej národnej strany musí tento obchod zastaviť. V priemere išlo na úplatky v minulosti totiž až sedem percent z celkovej sumy obstarávania, čo je v našom prípade 90 miliónov eur," doplnila Remišová.

Svoje obavy vyjadril aj líder OĽaNO Igor Matovič, podľa ktorého je kľúčový človek v rezorte obrany riaditeľ služobného úradu Ján Hoľko. "Najbližší človek Andreja Danka je na ministerstve obrany priamo zodpovedný za tieto rekordné nákupy. Aj tento človek, pán Hoľko, obchodoval s talianskou mafiou, preto musíme obchod zrušiť a dôkladne preveriť všetky súvislosti," povedal Matovič.

Opoziční poslanci sa chcú pýtať na preverovanie fínskej zbrojovky aj na výbore pre kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá má podľa nich v náplni práce takéto podozrivé operácie preverovať. Ak by riaditeľ SIS nedokázal tieto skutočnosti dostatočne dôveryhodne vysvetliť, mal by svoju funkciu podľa poslancov za OĽaNO opustiť.

Nové transportéry by mali stáť až 1,2 miliardy eur, s vyhliadkou ich dodania do roku 2029. Celkovo by malo pozemným silám pribudnúť 81 kusov obrnencov typu 8x8 a až 404 menších vozidiel 4x4. V rámci celkovej sumy je zarátaná aj cena za infraštruktúru pre vozidlá (personál, munícia, výcvik či garáže).

Reakcia na seba nenechala dlho čakať

"Na takéto šialené konšpirácie hnutia OĽANO už ani nie je možné odborne reagovať. Ministerstvo obrany sa dištancuje od konšpirácií OĽANO. Súčasne minister obrany vyzýva klub OĽANO, aby nezneužíval smrť dvoch mladých ľudí vo vlastný prospech a zároveň ich vyzýva, aby nešpinili meno rezortu a Slovenskej národnej strany," uvádza sa v reakcii Ministerstva obrany SR na vyjadrenia predstaviteľov OĽANO. Stanovisko poskytla hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Na tlačovú besedu OĽANO reaguje aj Slovenská národná strana (SNS). "Po vystúpení pána Matoviča a pani Remišovej má SNS vážne obavy o zdravotný stav predstaviteľov OĽANO. To, čo v súčasnosti predvádzajú a aké konšpirácie vymýšľajú, je naozaj nemiestne. Vyzývame predstaviteľov OĽANO, nech nezneužívajú smrť mladých ľudí a najmä nech neklamú," píše sa v stanovisku SNS, o ktorom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNOVeronika RemišováObrnené transportéri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu