Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Riaditeľ školy by mal byť vo funkcii najviac dve funkčné obdobia po sebe, navrhuje Žarnay

Oto Žarnay
Oto Žarnay (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Oto Žarnay navrhuje zaviesť limitovanie výkonu funkcie riaditeľa školy a školského zariadenia maximálne na dve po sebe idúce funkčné obdobia. Na prvú tohtoročnú schôdzu parlamentu preto predkladá návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Dôvodom jeho návrhu je, že podľa neho je výkon funkcie riaditeľa školy mimoriadne náročný.

"Okrem odbornej pedagogickej činnosti a neustáleho vlastného vzdelávania v danom odbore musí pri výkone štátnej správy na najnižšom stupni, ako aj pri riešení personálnych, právnych, technických a iných otázok denne, dnes už bez reálne vybudovaného zázemia u zriaďovateľa, riešiť množstvo problémov, ktoré chod školy prináša," uvádza Žarnay v dôvodovej správe k návrhu s tým, že riaditeľ školy musí realizovať aj plány a vízie, ktoré pri vstupovaní do funkcie predostrel.

Poslanec je presvedčený, že náročnosť výkonu funkcie riaditeľa spôsobuje mnohokrát aj postupné vyhorenie jedinca a s ubúdajúcimi silami sa stráca aj inovatívnosť, proaktívny prístup a množia sa chyby najmä v riadení a komunikácii. "Prax jednoznačne ukazuje, že riaditeľ školy, ktorý vykonáva túto funkciu na jednom pôsobisku viac ako dve funkčné obdobia, veľmi často stráca nadhľad, rutinne reaguje na prichádzajúce problémy a hlavne odráža sa to na škole samotnej, na jej stagnácii a tým aj zvyšujúcej sa nespokojnosti pedagógov a rodičov, čo v konečnom dôsledku má negatívny dopad na prvotných klientov školy, deti," dodal.

Rovnako by sa limitovaním funkčných období podľa predkladateľa predchádzalo ukotvovaniu politicky spriaznených nominantov na postoch riaditeľov škôl, ako aj eliminácii otvoreného, no najmä skrytého bossingu voči pedagogickým a ostatným pracovníkom škôl.

Viac o téme: ŠkolstvoRiaditeľ školyOto Žarnay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu