Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

EXKLUZÍVNE Na školstve to vrie: Končí milovník konšpirácií! Ministerke zatajoval hrozivé rozhodnutie

Lukáš Machala Zobraziť galériu (3)
Lukáš Machala (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Veľké prekvapenie na rokovaní vlády. Lukáš Machala, ktorý je na poste šéfa služobného úradu, končí. Ministerka Lubyová dnes žiada jeho odvolanie. Tento návrh prišiel krátko po tom, ako Topky zistili, že odmieta podpisovať zahraničné pracovné cesty do Bruselu.

Vyzerá to tak, že ministerka školstva stratila s Lukášom Machalom trpezlivosť. Dnes na rokovaní vlády predložila návrh na jeho odvolanie. Návrh na odvolanie prišiel len dva dni potom, čo komunikačný odbor ministerstva školstva pre Topky potvrdil, že sa rapídne znížil počet podpísaných ciest do Bruselu. Na pozícii šéfa služobného úradu by ho mal nahradiť Mario Schrenkel, napísal Denník N. Machala je v úrade len necelý mesiac (od 4. októbra).

Machala pre Denník N potvrdil, že odchádza - udialo sa tak po dohode s ministerkou Lubyovou. Vracia sa na post poradcu Andreja Danka, kde pôsobil pred voľbami.

Zrušené cesty do Bruselu

Podľa našich informácií totiž Machala odmieta podpisovať pracovné cesty do Bruselu. Počet podpísaných ciest totiž od jeho nástupu 4. októbra rapídne klesol. Náš zdroj z ministerstva tvrdí, že Machala obhajoval zrušenie pracovných ciest do Bruselu ochranou hodnôt "slovenského národa." Nebudete chodiť po rozumy do toho centra zla,” vyhlásil vraj.

Dôkaz o zákaze

V období od 1. septembra do 4. októbra, teda pred nástupom Machalu do funkcie, bolo podpísaných 22 príkazov do Belgicka z celkového počtu 62. Počas prvého mesiaca jeho úradovania podpísal Machala len 5 príkazov na zahraničnú pracovnú cestu. Machala tak podpísal o 17 pracovných ciest do Bruselu menej. Informáciu pre Topky potvrdil komunikačný odbor ministerstva školstva.

Martina Lubyová počas dnešného rokovania vlády.
Zobraziť galériu (3)
Martina Lubyová počas dnešného rokovania vlády.  (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Ministerstvo školstva zároveň potvrdilo, že situáciu si všimla aj Martina Lubyová. Ministerka školstva Martina Lubyová situáciu preveruje,” potvrdil Topkám komunikačný odbor. Podľa ministerky školstva Martiny Lubyovej mal mať na starosti len personálne otázky a administratívu. Napriek tomu sa od začiatku snažil rozšíriť svoje kompetencie a zavádza opatrenia, ktoré neschvaľovala ani samotná ministerka. Machala od začiatku čelil obrovskej kritike.

Džínsy, eurofondy a konšpirácie

Prednedávnom sa v spojitosti s Machalom rozoberala ďalšia nepríjemnosť. Zdá sa, že pred zmenami v školstve má prednosť istý štýl obliekania. Úradníkom v rezorte chcel zakázať nosenie roztrhaných džínsov a tričiek krikľavých farieb.

EXKLUZÍVNE Na školstve to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Denník N informoval aj o ďalšej nečakanej požiadavke. Machalovi zrejme nestačilo mať na starosti len personálne otázky a administratívu. Keďže po novom školstvo menilo organizačnú štruktúru, Machala podal Lubyovej návrh, aby mal na starosti aj eurofondy a rozpočet. Tieto sekcie však prislúchajú ministerke Lubyovej, ktorá to nemá v pláne meniť.

Už Machalov nástup do funkcie bol kontroverzný. Na svojom profile na Facebooku pred rokom zverejnil kontroverzný príspevok. Článok rozoberal konšpiračnú myšlienku, podľa ktorej plánujú ilumináti využiť islam k vyprovokovaniu ďalšej svetovej vojny a dosiahnutiu svojich cieľov. Príspevok však neskôr z Facebooku stiahol a nepriznával sa k nemu.

Machala bol od začiatku nesprávna voľba, povedal Gröhling

Tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre školstvo Branislav Gröhling je presvedčený, že neustále výmeny na poste ministra školstva a aj na ďalších dôležitých pozíciách v rezorte školstva svedčia o tom, že SNS nevie, kam sa školstvo má posúvať a neponúka žiadnu víziu.

"Od začiatku som upozorňoval na to, že Lukáš Machala je nesprávna voľba na daný post. K neustále vypracovávaným koncepciám a reformným materiálom, ktoré zostávajú na papieri, sa v súčasnosti pridávajú výmeny dôležitých ľudí. Školstvo potrebuje konkrétnu realizáciu systémových zmien, ktoré sa budú diať v rozvážnom prostredí. Takúto reformu školstva strana SaS čoskoro predstaví. Súčasná situácia iba dokazuje, že v nasledovnom období nemôžeme pod vedením SNS na ministerstve školstva nič také očakávať,“ uviedol Gröhling, informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Machala na ministerstve pôsobil v rámci svojich kompetencií, pôvedala Lubyová

Generálny tajomník služobného úradu ministerstva školstva Lukáš Machala odchádza na vlastnú žiadosť. Na ministerstve pôsobil v rámci svojich kompetencií. Nového generálneho tajomníka Maria Schrenkela, ktorý nastúpi vo štvrtok, navrhla Slovenská národná strana. Povedala to dnes po rokovaní vlády ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS). Zároveň odmietla, že by táto otázka bola postavená tak, že buď odíde ona, alebo Machala.

Takisto odmietla informácie, že Machala chcel presadiť eurofondy pod seba. „Eurofondy naďalej ostávajú v kompetencii ministra, čiže mňa,“ vyhlásila Lubyová. Takisto poprela informácie, že by Machala nechcel púšťať úradníkov do Bruselu. „Nemám vedomosť o niečom takomto,“ povedala Lubyová.

Machalu vymenovala vláda 4. októbra. Vtedy sa jeho vymenovanie stretlo s kritikou. Machala totiž na svojom facebooku v minulosti písal o tom, ako Brusel píše s malým "b", pretože ak by ho písal s veľkým "B", poprel by sám seba. Takisto zdieľal odkazy o tom, ako ilumináti chystajú tretiu svetovú vojnu a zachráni nás iba ruský prezident Vladimír Putin. Lubyová vtedy odmietala komentovať jeho konšpirátorské názory, odmietala tak urobiť aj dnes.

Machalu, ktorý sa vracia robiť poradcu predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, nahradí Mario Schrenkel. Lubyová sa s ním podľa vlastných slov rozprávala ešte pred vymenovaním. „Pán Danko mi predložil kandidáta, ja som sa s ním oboznámila, rozprávala som sa s ním a akceptovala som túto nomináciu,“ povedala s tým, že takýto istý proces bol aj pri Machalovi.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaBruselLukáš MachalaZahraničné pracovné cesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu