Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľmi zlá vizitka: Daňové priznanie nepodala na Slovensku takmer štvrtina firiem

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Na Slovensku je takmer štvrtina firiem, ktoré nepodali daňové priznanie a nesplnili si tak svoju zákonnú povinnosť. Podľa analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode totiž takmer 23 % akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným nepodalo daňové priznanie za rok 2016.

Ich podiel tak v poslednom období pomaly rastie a od roku 2014 sa zvýšil o takmer jeden percentuálny bod. Ešte v roku 2012 však daňové priznanie nepodala až tretina firiem.

Z tohto pohľadu najmenej disciplinované firmy eviduje Bisnode v Bratislavskom kraji, kde daňové priznanie nepodalo vyše 26 % spoločností. Nasledoval Nitriansky kraj s podielom vyše 25 % a Trnavský kraj, kde si povinnosť nesplnilo viac ako 24 % firiem. Na druhej strane najmenej spoločností, ktoré nepodali daňové priznanie za minulý rok, evidovali v Trenčianskom kraji, kde ich podiel presiahol 16 %.

"Bratislavský kraj v tomto smere dlhodobo vedie. Je to však zapríčinené aj tým, že v ňom podniká najviac firiem," uvádza analytička Bisnode Petra Štěpánová. Najviac nepodaných daňových priznaní sa pritom zaznamenalo v odvetví činnosti trustov, fondov a iných finančných subjektov, vo veľkoobchode s ostatnými výrobkami najmä do domácnosti a v sprostredkovaní veľkoobchodu a veľkoobchode s nábytkom a so železiarskym tovarom.

Viac o téme: DaneSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu