Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensku hrozí konflikt: Merkelovej sa nepáči náš postoj, čo si to dovoľujete?

Angela Merkel
Angela Merkel (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nemecko si sťažovalo na slovenskom ministerstve zahraničia kvôli pondeľňajšiemu mimoriadnemu summitu krajín višegrádskej skupiny (V4) s Macedónskom a Bulharskom v Prahe, na ktorom budú štátnici rokovať aj o posilnení ochrany hraníc medzi Bulharskom, Macedónskom a Gréckom.

Novinárom to dnes povedal slovenský premiér Robert Fico, podľa ktorého by krajiny V4 mali ponúknuť náhradný plán ochrany vonkajších schengenských hraníc, ak v tejto záležitosti zlyhá Grécko.

"Nemecko protestovalo u štátneho tajomníka (slovenského) ministerstva zahraničných vecí kvôli konaniu tohto samitu, vraj treba hľadať iné cesty. Ak raz Grécko nechce chrániť (schengenské) hranice, musíme ponúknuť iné varianty," povedal Fico novinárom na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici po programovej konferencii svojej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), ktorá sa zaoberala svojimi prioritami na obdobie po marcových parlamentných voľbách.

Už počas svojho prejavu na konferencii Fico o spomínanom proteste voči summitu višegrádskej skupiny, do ktorej patrí ČR, Slovensko, Maďarsko a Poľsko, hovoril ako o demarši s dodatkom, že "čo si to V4 dovoľuje spolu s Bulharskom a Macedónskom hovoriť o ochrane vonkajších hraníc."

Možnosť vytvorenia takzvaného záložného hraničného systému v súvislosti s ochranou schengenských hraníc pred prílivom migrantov do EÚ cez takzvanú balkánsku cestu zmieňoval už skôr český premiér Bohuslav Sobotka. O tomto pláne hovoril predseda českej vlády s Ficom počas svojej januárovej návštevy Bratislavy. Slovenský premiér vtedy zámer svojho českého kolegu podporil.

Fico dnes zopakoval svoj názor, že Grécko zlyháva v ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol. "Chceme, aby vznikla zhoda medzi krajinami V4, že keď nefunguje Grécko a ono skutočne nefunguje, tak je výhodnejšie investovať peniaze do ochrany hraníc, ktorá oddeľuje Grécko od Macedónsko, Bulharska a od ďalších krajín na danej línii," povedal. Doplnil, že Bratislava je v tejto otázke pripravená podieľať sa finančne aj personálne.

Slovensko už na začiatku februára vyslalo 25 policajtov do Macedónska, podľa skorších informácií by mali pracovať spolu s kolegami z Česka na Macedónsko-gréckej hranici.

Hrozí konflikt s Merkelovou

Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel sa krajiny V4 so svojím zámerom ochrany schengenských hraníc a uzavretia balkánskej trasy pre utečencov stavia proti plánu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorý počíta s riešením migračnej krízy za pomoci Turecka. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák ale tvrdenie magazínu odmietol. "Kým chýba spoločná európska stratégia, tak je legitímne, že štáty na balkánskej trase chránia svoje hranice. S tým im pomôžeme," povedal Lajčák časopisu. Dodal, že by bolo zlé prenechať Turecku riešenie problémov Európy.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu