Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kráľovná Európy je v koncoch: Viaceré východné média sa zhodujú, Merkelová skončí sama!

Angela Merkel
Angela Merkel (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Podľa novinových komentárov z nových členských krajín vo východnej časti Európskej únie sa nemecká kancelárka Angela Merkelová v migračnej politike mýlila.

Podľa slovenského denníka Pravda a maďarského listu Magyar Nemzet sa ocitá stále viac v izolácii. Odpoveď na to, ako zastaviť prúd migrantov, však nikto nemá, píše dnes Magyar Nemzet.

Slovenská Pravda píše, že hoci je prezidentom EÚ Donald Tusk, je Merkelová v skutočnosti "nekorunovanou kráľovnou únie". Nemecko si tak zvyklo, že je lídrom Európy. "Takto nastavený systém je vhodný do dobrého počasia. V posledných rokoch, keď Európa čelí obrovským problémom, sa však ukazujú jeho slabiny," konštatuje Pravda. Jeho limity vraj odhaľuje súčasná utečenecká kríza.

"Princíp dobré riešenia sú nemecké řešenia' neplatí univerzálne. Keď sa niekto mýli, je dobré si chybu priznať a včas urobiť korekciu. V prípade utečeneckej krízy to bola Angela Merkelová, ktorá sa mýlila. Naopak čoraz viac sa potvrdzuje, že pravdu mali od počiatku predstavitelia V4, "pokračuje Pravda.

Zrejme posledným, kto podporuje politiku nemeckej kancelárky, je podľa denníka luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn, ktorý krajiny višegrádskej skupiny (V4) varoval, aby sa nestali "spolkom odpadlíkov". "Realita je však taká, že v skutočnosti je stále viac osamelá kráľovná Angela," uzatvára Pravda.

Tiež konzervatívny Magyar Nemzet si všíma silnejúcu izolovanosť Merkelovej. "Nemecká spolková kancelárka vedie boj proti veterným mlynom. Jej migračná politika stroskotala a ona to tiež zjavne vie. Toto priznanie pre ňu ale nie je ľahké aj preto, že svojej pravde pravdepodobne úprimne verila. Pomaly sa Merkelová so svojimi argumentmi ocitá v osamelosti," napísal maďarský denník.

Tlieskať tomu by však podľa denníka nebolo ničím iným ako "lacnou škodoradosťou, pretože aj naďalej nemá nikto odpoveď na to, ako by sa dala utečenecká vlna zastaviť". Žiadnu odpoveď neprinesie ani nadchádzajúci summit EÚ v Bruseli, domnieva sa maďarský denník.

Lotyšský list Latvijas Avize dnes konštatuje, že medzi stredoeurópskymi štátmi a Nemeckom, a v širšom zmysle západnou Európou, nastalo ochladenie vzťahov. To vraj vyhovuje Kremľu, ktorý takéto ochladenie vždy podporoval. "Zvlášť teraz, využitím nepríhodnej berlínskej politiky 'otvorených dverí' sa Kremeľ snaží destabilizovať jedinú skutočnú vodkyňu Európy Angelu Merkelovú - a tým pozíciu EÚ. Inou otázkou je, ako dobre svoju vodcovskú úlohu plnila a v koho záujme," napísal konzervatívny denník.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu