Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Lajčák vidí migračnú krízu inak: Toto je podľa neho riešením!

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka žije integrovaná moslimská komunita, ktorá je prínosom pre spoločnosť. Reagoval tak na kritiku premiéra Roberta Fica, ktorú si vyslúžil za svoje vyjadrenia týkajúce sa vytvorenia ucelenej moslimskej komunity v SR.

"Predseda vlády chcel upozorniť na pokračujúci nekontrolovaný prílev migrantov. Stále nevieme, kto všetko prichádza do Európy, hotspoty reálne neplnia svoju úlohu. Ak príde skupina ľudí, ktorá je väčšia ako tá, ktorú dokážete začleniť, tak vzniká paralelná spoločnosť, o ktorej nemáte prehľad a tam nemôžete vylúčiť riziká, vrátane bezpečnosti," poznamenal Lajčák po dnešnom rokovaní vlády.

Pripomenul, že nie moslimovia sú riziko, ale nekontrolovaná migrácia a príchod väčšieho počtu ľudí, než dokáže spoločnosť absorbovať. Riešenie vidí v dôslednej registrácii migrantov a dôkladnom oddelení azylantov od tých, ktorí do Európy prichádzajú iba za lepšími životnými podmienkami, alebo majú za sebou kriminálnu minulosť. Na otázku, či Fico v tejto súvislosti zvolil vhodný slovník, minister reagoval, že premiér je zodpovedný tak za vládu, štát, ako aj za svoje výroky. "Nevidím svoju úlohu v tom, aby som to nejako komentoval," uzavrel.

Fico na tlačovej konferencii 7. januára uviedol, že Slovenská republika musí byť zabezpečená pred hrozbami a jediná cesta, ako minimalizovať riziká, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Tá by podľa neho vznikla naplnením povinných kvót. Reagoval tým aj na udalosti v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde počas novoročných osláv došlo k masovému sexuálnemu obťažovaniu a okradnutiu žien.

Tieto vyjadrenia kritizovala splnomocnenkyňa nemeckej vlády pre migráciu, utečencov a integráciu Aydan Özoguzová, ktorá je členkou Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) s tým, že slovenská vláda podnecuje k nenávisti voči moslimom. "Som zdesená, že členský štát EÚ využíva prechmaty v Kolíne nad Rýnom na paušálne rozdúchavanie nenávisti voči jednej náboženskej komunite," uviedla 8. januára v Berlíne.

Podľa nej slovenská vláda robí to isté čo pravicoví populisti v Nemecku, a to tým, že "podozrieva celú skupinu" a vyvoláva obavy z nej a utečencov, "aby sa vymanila sa z európskej zodpovednosti". Dodala, že Fico robí z moslimov na Slovensku štvanú zver.

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu