Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pohotovosť učiteľov pokračuje: Pozrite si, koľko sa ich už prihlásilo na štrajk!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - K účasti na štrajku sa zatiaľ oficiálne prihlásilo 2 653 učiteľov. Títo učitelia sú zo 142 škôl. Informovala o tom Iniciatíva slovenských učiteľov na svojej internetovej stránke www.isu.sk, kde sa učitelia môžu k štrajku prihlásiť cez registračný formulár. O režime školy počas štrajku budú informovať riaditelia škôl na základe počtu zapojených.

Iniciatíva slovenských učiteľov v pondelok 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Odhodlala sa k tomu preto, že minister školstva Juraj Draxler síce podľa iniciatívy uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale ani on, ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky k ich splneniu.

Ak do 25. januára vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia, ako naplniť požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku. Iniciatíva slovenských učiteľov dovtedy organizuje informatívne stretnutia s cieľom informovať riaditeľov, učiteľov, vychovávateľov, majstrov výcviku, špeciálnych pedagógov či psychológov o nasledujúcich krokoch iniciatívy a tiež o štrajku. 

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Viac o téme: Juraj DraxlerSlovenská komora učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu